12 juni 2014

Äggfria broccoli piff-biffar

Allan är allergisk mot ägg. I vanliga fall använder jag ofta denna råvara i matlagningen och tycker att den är en utmärkt proteinkälla. Men varje gång Allan äter ägg, oavsett mängd får han utslag runt hela munnen. Istället har jag börjat experimentera med mina gamla favoritrecept för att göra den äggfria.
Broccoli piff-biffar har varit ett stående inslag i vårt hushåll i snart fyra år. Självklart var jag tvungen att göra en äggfri variant av dessa till vår lilleman. Äggen är utbytta mot chiafrön. Jag har även bytt ut en del av ströbrödet mot kikärtsmjöl för att göra dem mer proteinrika. Biffarna gick hem både hos Allan och Vera. Nu har jag fyllt frysen med ett gäng som enkelt kan plockas fram när barnen gapar efter mat.
Biffarna är goda både varma eller kalla och är perfekta att servera antingen som mellanmål eller till middag. Du kan börja ge dem till din bebis redan från 10 månaders ålder, uppskurna i mindre bitar. Vill du bjuda några vuxna på piff-biffar? Släng i lite salt och peppar i smeten och servera dem som meze med en klick turkisk yoghurt till.

15 st
300 gram broccoli
1 dl ströbröd, helst fullkorn
¼ dl kikärtsmjöl (kan ersättas med ½ dl kokta kikäter)
2 msk chiafrön + 6 msk vatten
2 dl riven hushållsost
½ dl riven parmesanost
½ tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika

Gör så här:
1. Värm ugnen till 200°. Pensla ett bakplåtspapper med olivolja.
2. Ångkoka broccolin och hacka i mindre bitar. Om du använder kokta kikärter mixa dem i en matberedare eller med en stavmixer.
3. Blanda ihop chiafrön och vatten i en mindre skål. Låt svälla i 10 minuter.
4. Blanda ihop samtliga ingredienser väl med hjälp av dina händer.
5. Forma till små biffar ca 5 cm långa och fördela dem på bakplåtspappret. Grädda dem i ugnen 20-25 min. Vänd efter halva tiden. Serveras varma eller kalla.

8 kommentarer:

Matarkivet sa...

Vilket fiffigt substitut! Biffarna ser jättegoda ut!

Isabelle sa...

Åh, jag brukade göra dessa biffar förut, men fick också ett barn med ägg- och mjölkallergi och experimentera i köket är inte min melodi. Ska se om dessa går hem med lite mjölkfri smältost i!

Malin sa...

Åh, låter gott! Men hur är det med chiafrön till små barn egentligen?

Ann-Louise sa...

@ Malin: inga problem enligt en dietist jag pratade med.

F and P sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Hej igen! Jag ville inte kommentera som "F and P" utan som anonym - skulle du kunna ta bort min kommentar? Vill inte att någon läser vår blogg nämligen då den bara var för familjen.. Mvh Frida

Ann-Louise sa...

@ Frida: Kul att du gillade piff-biffarna och jag kan förstå din önska om att hålla det privat. :)

Anonym sa...

Hej!

Fryser du dem råa eller färdiga? Har bytt ut broccolin mot zucchini, ska se vad det blir av frankensteinröran :D

Hälsar
Johanna