6 april 2014

Sarah Bs Four Corners Lentil Stew med sesamris

För några månader sen köpte jag kokboken The Kinfolk Table. Sen dess har många kvällar avslutats med mig bläddrandes i boken. Längtansfullt tittandes på bilderna. Än så länge har jag bara hunnit laga en recept ur boken. Upphovskvinnan är Sarah B från My New Roots och rätten är själ nog för att köpa den. Friska smaker och vacker mat som får kroppen att må strålande.

Byt gärna ut råris mot hirs och grytan är ännu godare dagen efter. Till Vera och Allan gjorde jag en variant i en liten kastrull bredvid utan cayenne, mindre salt och lite äppelbitar och en klick aprikospuré i. Om du lagar maten i en järngryta så blir den extra järnrik.

4 port.
Linserna

2,4 dl röda linser, avsköljda
2 msk kokosolja eller ghee
1 stor gul lök, finhackad
1 tsk (6 gram) salt
5 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk (13 gram) finhackad färsk ingefära
1 msk malen spiskummin
¼ tsk cayennepeppar
en burk ekologiska krossade tomater
1 ekologisk citron, avsköljd och skivad
7,2 dl grönsaksbuljong
ett par nävar färsk koriander och bladpersilja, grovt hackade

Riset
2,4 dl råris
6 dl vatten
¾ tsk salt
0,6 dl oskalade sesamfrön

Gör så här:
Värm oljan i en stor gryta. Fräs lök och salt på medelvärme tills löken är genomskinlig, ca fem minuter. Tillsätt vitlök, ingefära, spiskummin och cayennepeppar och stek tills det doftar, ca en minut. Rör ner tomater, tre citronskivor, buljong och linser. Koka upp och sänk därefter värmen. Låt puttra i ca 20–30 minuter eller tills linserna är klara.

Skölj av riset i ett durkslag tills vattnet är klart. Blanda ihop ris, vatten och salt. Koka upp och sänk därefter värmen. Låt koka på svag värme i 45–60 minuter eller tills riset är genomkokt och allt vatten har absorberats. Ta av riset från värmen och låt vila i 10 minuter. Fluffa därefter upp det med en gaffel.

Medan riset kokar, rosta sesamfröna i en varm stekpanna. Rör konstant runt i 5 minuter eller tills fröna är gyllenbruna. Vik därefter ner dem i riset.

Pressa ner de återstående citronskivorna i linsgrytan och smaka av med salt. Servera grytan med riset och rikligt toppat med färska örter och gärna lite extra sesamfrön.


7 kommentarer:

Sofia sa...

Jag har länge följt hennes blogg, den är helt fantastisk! Har inte läst boken dock, men det låter som en man borde köpa ;)

Sonja {Dagmars Kitchen} sa...

Så fräscht och gott det ser ut! Har också Kinfolkboken och kan bara sitta och titta in den som meditation :-) Den har ett lugn över sig som de flesta andra "kokböcker" saknar. Följer också My new roots och blev väldigt glad att hitta henne i boken.

Anonym sa...

Hej !
Har följt din fina blogg i flera år nu, skriver kanske inte så ofta kommentarer men läser och lagar desto mer ;-)

Igår gjorde jag en glutenfri variant av ditt ZucciniBread som blev så vansinningt gott !!
Bytte ut mjölet mot bovete och kokosmjöl samt lade till pepparkakskrydda istället då jag inte hade ingefära hemma.
Oh my så gott !
Riktigt saftigt och gott, ett mkt bra bröd till god ost eller bara till fikat.
Tack !

Bakade också en variant på dina Granolabars som blev så goda !

Dina recept och dina härliga mattankar sprider sån glädje !!

Ha en riktigt fin dag och stort tack igen !!

Kram Petra i Kalmar

Kim sa...

Mai i min smak! Måste köpa hem kokosolja tror jag bestämt.
Härliga bilder som alltid.

Miso DH sa...

Det här ser ju fullkomligt magiskt ut, mums!

Moma sa...

Men helloooo, det här ser ju helt fatastiskt ut!!

TINA sa...

Det gör stor skillnad från andra linsgrytor bara med citron och sesamfrön. Gott!