27 oktober 2013

Sesampanerade sötpotatisbiffar med hirs- & fraktalsallad

Yotam Ottolenghi, jag har så mycket att tacka dig för. Bland annat har jag förstått hur vansinnigt gott det är att para ihop dill med citron, torkad frukt och en massa chili. Sumac är numera ett självklart inslag i mitt kryddskåp och äntligen blir min baba ganoush rökig och aromtisk.

Du fanns med bland mina tankar när jag klurade fram den här rätten. Till Vera gjorde jag plättar utan chili och hennes hirssallad innehöll ingen dill. Maten slank ner snabbare än blixten. Men sådan tur är finns det en lunchlåda kvar i kylen...

4 port.
Sesampanerade sötpotatisbiffar

1 kg sötpotatis
3 msk kokosmjöl
2 ekologiska ägg
2 tsk färsk chili, finhackad (justera mängd efter styrka)
3 msk hackad gräslök
¼ tsk finsalt
ca 1 ½ dl oskalade sesamfrön
olivolja att steka i

Gör så här:
Skala och tärna sötpotatisen. Ångkoka den tills bitarna är mjuka. Låt bitarna svalan en stund i ett durkslag. I en stor skål mosa potatisen med baksidan av en slev. Tillsätt ägg, kokosmjöl, chili, gräslök och salt och rör ihop allt väl. Forma biffar av smeten som du vänder i sesamfrön. Värm ett par matskedar olivolja i en stekpanna på medelvärme. Stek biffarna gyllenbruna på bägge sidor, ca 6 minuter per sida. Servera.

Hirs- & fraktalsallad
1 ½ dl hirs
300 g romanesco, delad i mindre buketter
1 dl torkade tranbär
1 ½ dl granatäppelkärnor
1 ½ dl hackad färsk dill

Dressing:

3 msk extra virgin olivolja
zest och juice av 1 ekologisk citron
salt att smaka av med

Till servering: Turkisk yoghurt

Gör så här:
Koka hirsen enligt förpackning. Ta fram en stor skål och låt hirsen svalna i den en stund. Ångkoka romanescon ett par minuter så att råheten försvinner. Kyl därefter ner i iskallt vatten för att avbryta kokningen. I en liten skål vispa ihop dressingen. Häll dressingen över hirsen och blanda ihop med dina händer. Se till att alla kornen blir täckta med dressing. Tillsätt romanesco, tränbär, granatäppelkärnor och dill. Vänd ihop salladen och servera den tillsammans med sötpotatisplättarna samt en stor klick turkisk yoghurt.

6 kommentarer:

Ellinor sa...

Ser som vanligt fantastiskt gott ut och smakkombinationerna låter väldigt spännande. Spar receptet till favoriterna och hoppas få tillfälle att prova inom kort.

Sara på Vardag.nu sa...

Biffarna ser jättegoda ut, spännande recept!

Robin sa...

Jag har ärligt talat aldrig sett en sådant mat kombination förut. Men jag är inte den som avböjer innan jag testat =)

Charlotta sa...

Hjälp, vad gott det ser ut! Alldeles ljuvligt!

Anonym sa...

Kan jag inte bara få flytta in hos er, jag kan tänka mig att äta barnmaten också!

Ann-Sofie sa...

Hej!
Jag har precis gjort biffarna, fast med pumpa (hokkaido) istället för söt potatis och det blev alldeles smaskens!!
Tack för en superblogg!!