31 juli 2013

Hela ugnsrostade rödbetor och morötter med linser


Äntligen har jag landat hemma efter ett par veckors semestrande i Skåne och på Gotland. Istället för matlagning har jag ägnat mig åt bad, utflykter och lek. Men nu är det skönt att vara hemma i Götet igen och igår plockade jag på mig de mest fantastiska grönsakerna hos min favoritbutik Fram.

Nyligen hittade jag ett recept på hela ugnsrostade rödbetor och morötter på bloggen Kitchen Vignettes. Jag föll pladask för det. Visste ni förresten att det mest näringsrika sättet att tillaga rödbetor och morötter på är att ugnsrosta dem hela, med skalet på? Detta var en nyhet för mig och sådan tur var blev det även otroligt gott. Släng förresten inte blasten. De är både goda, vackra och nyttiga att blanda ner i sallader, vilket jag ger tummen upp till. Vera fick turkiska yoghurt till sin mat och linser utan svartpeppar och vitlök. Allan är galet förtjust i röda vinbär och pillade i sig ett berg med bär medan vi åt.

Inspiration hämtat från det här receptet.
6 port.
4 dl svarta linser, gärna Puy linser avsköljda och rensade
en bunt ekologiska morötter, med blasten
en bunt ekologiska rödbetor, med blasten
2 msk olivolja
1,5 dl färska örten, grovt hackade (ex. basilika, persilja eller gräslök)
1,5 dl toppen av morotsblasten, grovt hackat
zest och juice av en ekologisk citron
150 g chèvre
½ dl extra virgin olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Ta bort blasten från morötter och rödbetor. Spara morotsblasten. (Rödbetsblasten kan du också spara och äta som sallad, vilka är otroligt nyttiga och smaskiga.) Tvätta och skrubba bort all jord från rotfrukterna. Lägg dem på en ugnsplåt och gnid in dem med två matskedar olivolja.

2. Rosta dem i ugnen på 200° i ca 30-45 minuter eller tills de är mjuka inuti. När rödbetorna har svalnat lite kan du enkelt gnida bort skalet med händerna om du inte vill äta det. (Jag lät skalet vara kvar.)

3. Medan rotfrukterna rostas i ugnen, koka linserna enligt förpackningen. Passa dem noga så att de inte kokas sönder. Häll av allt överblivet vatten och häll linserna i en stor djup tallrik. Ringla över olivolja och tillsätt citronzest och juice, vitlök, salt och peppar. Blanda ihop allt väl och låt svalna lite. Tillsätt morotsblasten och örterna och blanda ihop.

4. Dela rotfrukter och morötter i mindre bitar och fördela dem över linserna. Smula över chèvren och toppa gärna med några röda vinbär om du råkar ha det hemma. Servera rätten antigen varm eller kall och den håller sig i kylen i upp till tre dagar.




9 kommentarer:

mont day year sa...

Hade helt missat att dig på Instagram, har nu börjat följa dig där. Så fina bilder - som vanligt :)

Kitchen Vignettes sa...

Thanks for making this Ann-Louise! The photos look gorgeous and I like the red currants on top (LOVE red currants!)

Anonym sa...

Härliga färger! Visst är det gott att ugnsrosta hela rotfrukter på det sättet! Jag gillar att rosta palsternacka också, den blir ju så härligt mjuksöt och fyllig i smaken av att rostas hel. Nu blev jag förresten påmind igen att äta mer linser, hmm...

Ann-Louise sa...

@ Month... Kul! dig ska jag genast snana in!

@ Kitchen Vignettes: Thank you for the awesome recipe! I can't get enough of red currants at the moment. I have a bush filled with ripe ones at home.

@ Linda: Hela ugnsrostade palsternackor låter helt underbart! Nästagång får det bli det. :)

Tilde-Josefin sa...

Hej!
Välkommen tillbaka från semestern!
Kul med lite mer uppdatering och inspiration!

Tilde

Martina sa...

Mums! Testade detta recept idag. Väldigt gott och vackert. Tack för inspirationen :)

Sara på Vardag.nu sa...

Svarta linser åt jag för första gången häromveckan - bättre sent än aldrig. Då till ugnsrostad sötpotatis. Rotfrukter är gott till linser!

Jossan sa...

Hur gott såg inte det här ut? Vattnas i munnen! :D

Ann-Louise sa...

@ Tilde: Tack! Det känns skönt att vara tillbaks och jag hösten är min favoritårstid.

@ Martina: Vad roligt att du testade receptet och gillade det!

@ Sara: Sötpotatis + linser är en grymt god kombo!

@ Jossan: :D Prova vetja!