12 februari 2013

Marockansk bessara


Sist jag var i Brooklyn åt jag den mest gudomliga varma bondbönshummus – bessara. Varm hummus var ett helt nytt koncept för mig men är tydligen vanligt i det marockanska köket. Till röran serverades rykande heta pitabröd gjorda på fullkornsmjöl som vi slukade tillsammans med ett par Red Stripes. Himmelskt gott efter en lång dag i The Big Apple. Oftast åt vi inte middag förrän framåt tiotiden efter att Vera hade slocknat i vagnen. Det har tagit mig nästan två år innan jag gjorde min egen variant. Nästa gång ska det inte dröja lika länge.

En sats

1 burk kokta bondbönor, avsköljda
½ citron
3 msk extra virgin olivolja + mer att ringla över
2 msk tahini
ca 3 msk vatten, ev. mer
1 ½ tsk malen spiskummin
1 vitlöksklyfta (kan uteslutas)
en näve bladpersilja

Gör så här:

Mixa allt slät i en blender, matberedare eller med en stavmixer. Tillsätt eventuellt mer vatten, en msk i taget tills du får en lös men inte rinnig hummus. Värm röran på svag värme i en kastrull. Häll över i en skål och ringla över extra olivolja. Serveras varm tillsammans med rykande heta pitabröd, grönsaksstavar eller syrade grönsaker.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Var hittar man bondbönor på burk?

Katarina sa...

Så gott tillsammans med pita!

Sandras Matkrypin sa...

Låter helt fantastiskt gott ut! Jag har aldrig provat detta, men jag ska genast spara receptet :)

Ann-Louise sa...

@ Anonym: Jag hittade mina på Oriental hus i Gamle stan, Göteborg. Annars brukar det finnas i utländska livsmedelsaffärer.

@ Hovkonditorn: Pita is da shit!

@ Sandra: :)

Unknown sa...

Ohh! Låter supergott! Bondbönor är min absoluta favvo. Måste verkligen testa!

Unknown sa...

@ Karin: Jag använde färdigkokta bondbönor på burk som jag hittade på Orient Hus i Gamlestan. Hoppas att du gillar receptet och bessaran är allra godast med nygräddade fullkornspita med extra olivolja ringlat över. :)