15 februari 2013

Holy moly hirssallad med grillad aubergine


Nu har jag inte ätit mejeriprodukter på över en vecka. Utmaningen har gått lättare än vad jag hade förväntat mig och det känns riktigt bra i kroppen. Utöver vegansk kost har jag även ätit fisk och ägg, för att få i mig tillräckligt med vitaminerna B6 och B12.

För matinspiration har jag bland annat vänt mig till Mellanöstern, där maten traditionellt sett innehåller lite mejeriporoukter. Sumac, timjan, persilja och mynta får smaklökarna att dansa i den här hirssalladen. Till och med lite kanel har smugglats ner i dressingen. Till salladen serverades grillade aubergineskivor och en ny sats bessara. Prova annars green hurricane hummus eller lemony-lime hummus och ett gäng oliver till.

4 port.
2 dl hirs
4 dl vatten
10 champinjoner, delade två gånger
8 coctailtomater, delade två gånger
¼ syrligt äpple, skuret i små tärningar
2 ½ dl bladpersilja, grovt hackat
15 myntablad, skurna i tunna strimlor
1 stor aubergine
salt

Dressing:

1 msk extra virgin olivolja
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk agavenektar
1 tsk sumac
1 tsk torkad timjan
en nypa kanel
¼ tsk rosa salt alt. bordssalt

Gör så här:

Skiva auberginen i en cm tjocka skivor och strö över salt på bägge sidor. Lägg skivorna på en plåt täckt med hushållspapper och låt dra i 10 minuter. Skölj av saltet och torka skivorna.

Skölj av hirsen i ett durkslag. Koka därefter upp grynen i en kastrull tillsammans med vattnet och lite salt. Sänk därefter värmen och låt puttra under lock i ca 20 minuter eller tills allt vatten absorberats. Låt hirsen därefter svälla i kastrullen på eftervärmen i 10 minuter. Under tiden som hirsen kokar gör du dressingen. Häll i alla ingredienser i en glasflaska med lock och skaka om kraftigt. När hirsen är klar blanda ihop den med dressingen. Ställ åt sidan.

Stek champinjonerna i olivolja, salt och peppar. Ställ åt sidan.

Gnid in aubergineskivorna i olivolja och peppra. Värm en grillpanna så att den är rykande het. Grilla skivorna en gång på bägge sidor. Vänd ner champinjoner, tomater, äppelbitar, persilja och myntablad i hirsen. Servera salladen tillsammans med auberginen och hummus.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker din blogg är fantastisk! Jag undrar om du åt chiafrön, hampafrön och linfrö när du var gravid? Har läst nånstans att det inte rekommenderas, men varför liksom. De är ju riktiga superfrön som man verkligen borde äta när man behöve rlite extra näring:)

Hälsn. Fanny

Ann-Louise sa...

@ Fanny: Vad glädjande att du gillar bloggen! Jag har aldrig läst att det ska vara skadligt att äta de fröna under graviditeten och åt av samtliga under min.

Anonym sa...

Hirs har jag aldrig ätit, men sumac är gott att ha på persiskt ris!

Anonym sa...

vill bara säga att jag verkligen ÄLSKAR din blogg! allt ser så galet gott ut och jag älskar den här typen av mat.
kram på dig!

Miss H sa...

Åh vad härligt! Och lustigt! Jag själv håller också på med att utesluta alla mejeriproodukter och nu har dte nog gått 5 dagar tror jag, så snart har jag varit mejerifri i en vecka jag också! =) Yey to us!

Ann-Louise sa...

@ Moma: Prova vetja! Det är alltid kul att variera kolisarna & få i sig olika nyttigheter på kuppen. ;)

@ Anonym: Tack snälla du!

@ Miss H: Det gäller att ha en massa goda alternativ & fokusera på att gott man faktiskt kan äta istället för att stirra sig blind på "det förbjudna". Lycka till & jag hoppas att bloggen kan ge dig inspiration.