14 november 2012

Rosmarinsdoftande rödbetspaj med chèvre


Det jag framför allt gillar med den här pajen är pajskalet. Krispigt, salt och med smak av både rosmarin och mandel. Fyllningen är inte heller så tokig då jag är en riktig sucker för rödbetor tillsammans med chèvre. En doft av rosmarin spred sig genom hela lägenheten då pajen gräddades igår. Den innehåller mycket ägg och keso vilket gör att den mättar bra utan att du känner dig trött och seg efteråt. Servera gärna tillsammans med en stor krispig sallad och en bit bröd.


4 port.
Pajskal:

0,75 dl fullkornsdinkelmjöl
½ dl mandelmjöl
1 tsk chiafrön (kan ersättas med linfrön)
½ tsk finsalt
½ tsk torkad rosmarin
40 g ekologiskt smör
1 msk kallt vatten

Gör så här:

Mortla ihop rosmarin och salt. I en mellan stor skål blanda ihop det med mjöl, chiafrön och smör till en grynig massa. Tillsätt därefter vattnet. Riv av ett stort ark med plastfolie. Lägg pajdegen i mitten av arket. Vik över plastfoliet så att det täcker både ovan- och undersida. Platta till degen med dina händer så att den är ca 1/2 cm tjock. Vik in plastfoliets kanter och stoppa in degen i frysen i ca 15 minuter eller tills den är frusen. Ta bort foliet och ska degen i strimlor som är ca 2 cm breda.


Fyllning:

300 g rödbetor, skrubbade
500 g keso
5 ekologiska ägg
100 g chèvre, skivad
1 tsk hackad färsk rosmarin + lite att strö ovanpå pajen
½ tsk salt
nymalen svartpeppar

Gör så här:
Koka rödbetorna i ca 45 min, tills de är mjuka. Låt dem svalna av en stund och gnugga av skalet. Skär dem i klyftor. I en stor skål blanda ihop ägg, keso, rosmarin, salt och peppar. Fördela hälften av rödbetsklyftorna i en stor pajform. Häll över äggstanningen och fördela de resterande rödbetsklyftorna och chèvren. Lägg den strimlade pajdegen längs med formens kant. Ju slarvigare desto bättre. Toppa med lite extra rosmarin och nymalen svartpeppar. Grädda i ugnen på 200 grader i 35 min. Ta ut formen och låt pajen stelna till i ca 10 minuter innan du servera den, gärna tillsammans med krispig sallad och ett gott bröd.

9 kommentarer:

Ellinor sa...

Älskar både rödbetor och chèvre, i synnerhet i kombination med varandra. Precis liksom alla dina andra recept låter detta himmelskt gott och jag lägger till det till favoriterna!

M. sa...

åh, jag gjorde en liknande paj för några år sedan och den var en riktig hit :) tack för att du påminde mig om den, måste göra den inom kort :)
önskar en fin fortsättning på veckan.

Anonym sa...

Men oj vad gott det verkar! Vi är mycket förtjusta i räkpajen, så det här lär ju inte kunna vara fel! Att min mage inte riktigt fixar rödbetor är smällar man får ta...
/ Helena

tina sa...

Åh, det här med rödbeta och getost i paj är en favorit! Gärna lite knapriga valnötter också, mmm! <3

Ann-Louise sa...

@ Ellinor: Tack för de snälla orden och jag hoppas att pajen faller dig i smaken. :)

@ Molly: Tack och det samma!

@ Helena: Oh no! Din stackar. Glädjande att höra att ni gillar räkpajen. :)

@ Tina: Oooo, hur kunde jag glömma att lägga till valnötter...

Malin sa...

Hej och tack för en väldigt inspirerande blogg! Jag bara undrar, är det inget pajskal under fyllningen så att säga? Bara en remsa ovanpå längs kanten? Skulle man kunda använda det här pajskalet som ett vanligt pajskal?

Ann-Louise sa...

@ Malin: Det stämmer att pajskalet bara är en kant ovanpå. Om du vill så gör gärna mer pajdeg och ha i botten också, precis som med en vanlig paj. Lycka till!

Marte sa...

oi, så godt! elsker kombinasjonen rødbeter og varm chevre. pleier å steke dem i ovnen med en god skje honning, hakkete valnøtter og litt rosmarin på toppen. en perfekt liten munnfull til forrett.

Cecilia sa...

Jag älskar den här pajen! Har gjort den fyra gånger nu och ser fram emot att få njuta av den till middag. Tack för all inspiration till vegetarisk matlagning! Roligt med recept både till små och stora..