8 november 2012

Proppfyllda pitabröd


Varför går det inte att köpa goda pitabröd? De enda jag någonsin hittar i affären är gjorda på det vitaste av vitt mjöl och är både smaklösa och utan näring. Men istället för att bli bitter över den rådande pitasituationen har jag valt att baka egna.
En utav mina matutmaningar i år har varit att bli bättre på brödbak och sakta men säkert börjar jag märka en förbättring. Numera låter jag alltid degen jäsa över natten, knådar den inte och låter den vara ganska lös. Frysen är nu fylld med bröd som jag enkelt kan fylla med allt möjligt för en snabb och smidig lunch. Den här gången blev det sötpotatishummus, edamamebönor, morötter, rödkål och smulad fetaost. Nästa gång ska jag fylla mitt pitabröd med Pickis klimatsmarta falafelbollar.

20 st

1 pkt färsk jäst, 50g
8 dl vatten
1 dl extra virgin olivolja
5 dl rågmjöl
15 dl dinkelmjöl, siktat
½ tsk salt

Gör så här:

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt olivolja och salt. Arbeta in mjölet, lite i taget och börjar med rågmjölet. Låt degen vara ganska lös när du slutar bearbeta den. Pudra över lite mjöl och täck med en köksduk. Spara resten av mjölet till utbakningen. Låt degen jäsa över natten (eller längre) i kylen. Baka ut brödet och forma till 20 lika stora delar. Rulla till bollar och platta ut så tunt som möjligt på ett bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter och grädda i ugn på 250 ° i ca 8-10 minuter. Låt svalna under bakduk.11 kommentarer:

Anna sa...

Åh, du får mig alltid att bli sugen på mat jag egentligen fått för mig att jag inte tycker om.

Anonym sa...

skalar du edamamebönona eller finns de att köpa skalade?.har bara hittati.sin skida.

Kim sa...

Hur mätt och nöjd man än är när man går och läser hos dig, så slutar det ändå med att jag sitter och vill tugga på skärmen!

Plommonet sa...

Jag har också pitabrödsproblem - men mitt är att de aldrig puffar upp sig och bildar den där fickan där det är meningen att maten ska vara! Det blir bara väldigt goda, men väldigt platta bröd, konstigt nog... Blir det matfickor i dina? :)

Ann-Louise sa...

@ Anna: Då har du bara inte ätit det rätta pitabrödet än. ;)

@ Anonym: Jag använde mig av skalade edamamebönor som jag hittar i fysdisken i asiatiska livmedelsbutiker. Jag tror även att de ingår i ICAs sortiment numera.

@ Kim: Haha! Du är rolig du. ;)

@ Plommonet: Mina blir puffiga med matficka. Ingen aning om varför men en gissning är att det skulle kunna bero på att jag plattar till dem mycket innan de får jäsa en andra gång.

M. sa...

åh, vad gott med pitabröd :) det måste jag baka snart. önskar dig en finfin kommande helg :)

ps. jag kan flika in att hemköp/willys också har frysta, skalade edamame av märket garant. ds.

Katarina sa...

Hembakat är det bästa och pitabröden ser så goda ut! Ha en fin fredag!

Beatatjata sa...

MMMM!! Det finns (eller fanns i alla fall... För hundra år sen?) ett bageri i gamlestads-trakterna som bakade pitabröd. Vi var där med exotiska vänner för hundra år sen (eller iaf på 80-talet) och köpte bröd direkt från ugnen. Himmelrike! Exotiska vänner på så sätt att de visste vad pita-bröd var redan på 80-talet :-)

Men visst, hembakat verkar gott. Om man kan baka :-)

tina sa...

Jag tycker köpepitabröd är platta och torra! Dina ser toppen ut, inte minst med fyllningen inkluderad. Du gör mig hungrig.

Moma sa...

Tjusigt! De här pitabröden ska jag testa vid nästa brödbak!

mumsfillibaba sa...

Måste baka pita någon dag. Och så mycket gott du fyllt dem med!