17 november 2011

Pumpachili med gojibär och grönkål

Hösten börjar ta musten ur mig. Jag är trött när jag vaknar och när klockan är sju på kvällen vill jag redan bädda ner mig i sängen. Puh…
Lite piggare blir jag i alla fall av att äta färggrann och stark mat. I söndags lagade jag den här chilin och den var ännu godare på måndagen då smakerna hade hunnit götta till sig. Till chilin serverade jag quinoa-majsmuffins för en touch of sydstaterna med du skulle också kunna servera grytan tillsammans med quinoa, råris eller ett annat gott bröd. I en liten kastrull bredvid min stora gjorde jag en omgång till Vera utan chipotle, salt och peppar. Hon åt en del av chilin men var mest förtjust i gräddfilen och sin muffin.
Förresten så åker vi till Stockholm på fredag så att om du har några bra restaurang- och mattips - bring it on!

4 port.

1 msk kokosolja
2 gula lökar, hackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 medelstor vinterpumpa (kabocha, butternut, delicata), skalad, urkärnad och tärnad
1 bunt grönkål, mittvenen bottagen, bladen skurna i mindre bitar
1 tsk chipotle chili
2 tsk spiskummin
½ dl gojibär
5 dl svarta bönor, kokta
1 burk krossade tomater
6 dl grönsaksbuljong

Till servering:
quinoa-majsmuffins, gräddfil och färsk koriander

Gör så här:
Stek lök och vitlök tillsammans med en nypa salt i en stor gryta på medelvärme i 10 minuter. Tillsätt kryddor och pumpa och stek i ytterligare två minuter. Häll i tomater, grönkål, buljong, bönor och gojibär. Låt puttra i 20 minuter (gärna längre). Smaka av med salt och peppar. Servera tillsammans med quinoa-majsmuffins, gräddfil och färsk koriander.

15 kommentarer:

Sara sa...

HALLÅ. Det där såg ju jättegott ut.. Kanske är det dags för pumpapremiär fär mig nu!?
Vi var i STHLM för några veckor sedan och åt på Hermans vegetariska restaurang. Den ligger superfint vid vattnet och maten var riktigt smarrig. Dom kör på buffévarianten med olika teman olika veckor, så kolla upp innan om det är något som passar er. Hoppas att ni får en trevlig helg!!

Rasmus sa...

Det där ser ut att vara en riktigt läcker rätt, men det kan förstås inte bli annat när det ingår grönkål... :)

Intressant att gojibären tillagas så lång tid! Hur klarar de det? Jag har aldrig tillagat gojibär förutom i gröt, och då tar det ju bara några få minuter.

Välkomna till Stockholm! Jag förutsätter att ni kommer besöka Goodstore. Gillar ni mat från Szechuan måste ni gå till Lao Wai, det är en fantastisk restaurang! Seyhmus har bra buffé med inspiration från mellanöstern, och är billigare och oftast betydligt bättre än Hermans.

Katarina sa...

Härliga bilder och maträtten låter väldigt god!

Matarkivet sa...

Som det känns igen, den där konstanta tröttheten. Men klart att sådan här god mat hjälper!

Amy's piece of cake sa...

Ja trött det är man nu när mörkret faller på. Gojibär innehåller mycket nyttigt och bra så bra att du/ni äter det. Maten ser god ut, kul med lite annorlunda rätt! :)

Moma sa...

Mums, härlig chilli! Välkommen till Stockholm, hoppas att ni får det trevligt!

Kanske ni vill äta libanesiskt? De har mycket vegetariskt. Kolla Tabboulis på Tavastgatan, Söder, min mamma var där i veckan och hon, som är ganska kräsen, var väldigt nöjd! Jag har också ätit god mat där fast det var flera år sedan så det räknas inte längre :-)

http://www.alltomstockholm.se/start/article1587165.aos

Anonym sa...

Hej!

Hermans tycker jag personligen har en av stans vackraste utsikter men väldigt överskattad och dyr buffémat. Seymus är okej för en lunch men inte något extra. Lite som andrum i göteborg..

Kan tipsa om Råkultur. Tror du skulle älska det. Fin sushi på bara svenska firrar.. Vid medborgarplatsen finns världens godaste sushi i ett hål i väggen. Akki tror jag det heter. Tipsar om Spicy Tuna rolls och stockholmsrolls Sushi utöver det extra.

Nu blev det mycket asiatiska tips kände jag!

/Malin

Anonym sa...

Bor ni hemma hos någon är bröd från fabrique ett måste...helt fantastisk surdegskedja och finns överallt.

/Malin igen

Jennie E sa...

Jättefin blogg, glad att jag hittat hit!

Ann-Louise sa...

Tack alla för era finfina tips om Stockholm! Det glädjer oerhört och även om jag inte hann med att äta allt under denna resa ska jag definitivt se till att hinna med resten nästa gång. :)

@ Rasmus: Tack för tipsen! Gojibären hinner bli riktigt saftiga och fina när de får ligga till sig. Sötman blir även mer diskret på det viset.

@ Jennie E: Kul att du hittade hit och välkommen tillbaka snart! :)

Moma sa...

Håller med Malin, AKKI som bara är ett hål i väggen har suveränt god sushi!! För ni kommer väl tillbaka till Stockholm..? :-)

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Mmmm, pumpa! Mmmm, chili! Mmmm, vegetariskt! Det här receptet bockar av allt gott just nu! Måste testas - och måste helt klart köpa grönkål, du använder det så flitigt att det måste vara gott ;)

Fröken Dill sa...

Vilken jättespännande veg-rätt! Och fantastiskt foto, som vanligt.

Mikaela sa...

Ser väldigt läckert ut med många nyttigheter, litet extra plus med gojibär!

Tove sa...

Provade chilin idag. Det var länge sen jag åt något så gott! Hade ingen chipotle så jag körde med chiliflakes istället. Mums och tack för receptet!