15 november 2011

Angelicas räk- & kesopaj

Första gången jag åt den här pajen var för flera år sen hemma hos min vän Angelica. Ännu idag tillhör den mina absoluta favoritpajer och jag lagar den minst en gång i månaden. Pajen påminner lite om en omelett då fyllningen innehåller mycket ägg och keso samt bara har en tunn rand med skal ovanpå. Grahamsmjölet i pajdegen ger rätten en nötaktig karaktär. Se till att degen är frusen när du lägger på skalet för att få den rätta krispigheten. Receptet är både enklare och nyttigare än de flesta pajer och ger mig en skön sommarkänsla i höstmörkret.

Gör så här:
1. Blanda ihop pajdeg av:
1/2 dl grahamsmjöl & 1/2 dl siktat dinkelmjöl
1 tsk linfrön
1/2 tsk flingsalt
40 g smör
1 msk kallt vatten
(Blanda först mjöl, linfrön, salt & smör till en grynig massa. Tillsätt därefter vattnet)
2.Riv av ett stort ark med plastfolie. Lägg pajdegen i mitten av arket. Vik över plastfoliet så att det täcker både ovan- och undersida. Platta till degen med dina händer så att den är ca 1/2 cm tjock. Vik in plastfoliets kanter och stoppa in degen i frysen i ca 15 minuter eller tills den är frusen.
6. Ta bort foliet och ska degen i strimlor som är ca 2 cm breda.
7. Fördela dessa längs med kanten på formen. Det gör igen om det blir små glapp eller överlappningar.Linda in degen i plastfolie och platta till den så att den är ca 1/2 cm tjock. Sätt in pajdegen i frysen i 15 minuter eller tills den är helt frusen.
3. Skala 500 g räkor.
4. Blanda 5 ägg, 500 g keso & 3 dl riven ost. I med räkorna och 1 dl färsk dill, alt. knappt 1/2 dl frusen dill.
5. Häll i blandningen i en pajform. Skär den frusna pajdegen i strimlor ca 2 cm breda som du fördelar längs med formens kant. Ju slarvigare desto bättre. Toppa med lite extra dill och nymalen svartpeppar.
6. In i ugnen 200 grader i 30 min.
7. Låt stelna till lite. Servera med krispig sallad och ett gott bröd.

8 kommentarer:

Kim sa...

Trevlig paj! Tycker att det kan bli lite väl mycket deg i en vanlig paj, så det här var en bra idé. Och räkor är jag svag för...

Matarkivet sa...

Vilken god paj!! Kul med något lite annorlunda dessutom.

Tant Gul sa...

Men vilken god och lite nyttigare paj. Den måste jag testa.

Tant Gul sa...

P.S. Fin bild på pajen D.S.

Ann-Louise sa...

@ Kim: Då kommer du att älska den här pajen! ;)

@ Matarkivet: :D

@ Tant Gul: Tack snälla du och jag hoppas att du gillar pajen!

Johanna sa...

Hej, otroligt fina bilder och underbara recept. Pajskalet har jag dock lote svårt att förstå vad du menar att jag ska göra. Kan du ge en öite specifikare beskrivning. Skall man alktså inte lavla ut som ett botten eller?

Mvh din finska läsare.

Johanna sa...

Okej tusen skrivfel, jävla ipad...

Ann-Louise sa...

@ Johanna: Ursäkta min kryptiska beskrivning. Jag ska försöka förklara lite tydligare. ;)

1. Riv av ett stort ark med plastfolie.
2. Lägg pajdegen i mitten av arket.
3. Vik över plastfoliet så att det täcker både ovan- och undersida.
4. Platta till degen med dina händer så att den är ca 1/2 cm tjock.
5. Vik in plastfoliets kanter och stoppa in degen i frysen i ca 15 min. eller tills den är frusen.
6. Ta bort foliet och ska degen i strimlor som är ca 2 cm breda.
7. Fördela dessa längs med kanten på formen. Det gör igen om det blir små glapp eller överlappningar.

Hoppas detta hjälper! :)