27 november 2011

Advent, allvädersstövlar & auberginepaket

Regn, rusk och stormvarning. Detta är vad kära Göteborg hade att erbjuda mig denna helg. Istället för att riskera att få en tegelpanna i huvudet valde jag att stanna hemma merparten av helgen och laga mat. Till middag igår mumsade vi i oss en massa smårätter och först ut vill bjuda er på dessa auberginepaket.
Jag gillar fetaost men tycker ibland att smaken kan bli för skarp. Här får osten en mildare nyans då den blandas ut med keso och olivröra. När du tillagar auberginen tänk på att den kan suga åt sig litervis med olja om du ger den chansen. För att undvika att paketen blir för oljiga ska du pensla lite olja på aubergineskivorna och därefter grilla dem i en torr grillpanna eller på en utomhusgrill. Paketen passar perfekt att servera tillsammans med en mängd andra tapasrätter, exempelvis en kikärtssallad, quesadillas, salsa eller rostade potatisar. Till Vera gjorde jag en pastasås med fyllningen som jag mixade med lite kokt broccoli och svarta bönor. Hon älskar både oliver och keso och pastarätten blev en hit!
Auberginepaket
ca 8 st
1 stor aubergine
1,5 dl keso
50 g fetaost
3 msk olivröra eller tapenade (jag använde Kung Markattas olivröra)
1/8 tsk chiliflakes
salt
extra virgin olivolja
nymalen svartpeppar
tandpetare

Skiva auberginen i 0,5 cm tjocka skivor. Salta bägge sidor rikligt och låt dra i 10 minuter. Skölj av saltet från skivorna och torka med hushållspapper. Pensla på lite olja på bägge sidor och peppra. Grilla bägge sidor på hög värme i en grillpanna. Låt svalna. Blanda ihop de övriga ingredienserna till en jämn massa. Lägg en rejäl klick på varje skiva och rulla ihop. Fäst rullen med en tandpetare. Servera direkt eller förvara i kylen tills det är dags att äta.

14 kommentarer:

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Haha, åh, men jag tycker att de blir mycket godare om de får suga i sig en liter olja eller två ;) Mer smak liksom! Låter som en toppenkombination i alla fall <3 Och vad roligt att lilltjejen tycker om både oliver och keso! Jag åt oliver som godis när jag var liten men har hört att det är lite konstigt... Jag är inte ensam ;)

Ann-Louise sa...

@ Alex: En till olivbebis! Vad kul! Vera gillar allt som är salt - smör, soja, salta pinnar mm. men jag försöker hålla hennes missbruk i schakt. ;) Du får även min tillåtelse att använda så mycket olivolja du vill till auberginen. :)

Katarina sa...

Så gott det låter och vackra bilder!

vardaxlyx sa...

Oj va gott det ser ute. Jag som älskar aubergine. Detta måste jag bara testa.
Tusen tack för en kanon bra blogg!
Kramkram

Helena mitt i smeten sa...

Det där ser väldigt gott ut! Det är så gott med aubergine (och fetaost och oliver :)

Plommonet sa...

Jag gjorde liknande små paket för tt par veckor sen, med en röra på tofu, spenat och så lite kryddor på det... men gjorde misstaget att göra alldeles för tunna aubergineskivor, så de blev alldeles knastriga av att vara inne i ugnen. Skär du dina auberginer på mandolin eller vanligt? Tycker det är svårt att få dem jämna när en skär på tvären!

Ser supergott ut ju!

Matarkivet sa...

En rätt helt i min smak - älskar aubergine!

Kim sa...

Rätt härligt ändå när man inte kan göra så mycket annat än att stanna inne, eller hur? Rullarna ser ap-goda ut! Sjysst sätt att använda en aubergine.

Ann-Louise sa...

@ Hovkonditorn: Tack tack!

@ Vardagslyx: När jag var liten hatade jag aubergine. Jag växte upp i Kalifornien där min pappa odlade dem i mängder och jag hade nog aldrig kunnat ana då hur mycket jag älskar denna lila grönsak nu. :)

@ Helena: Det är en oslagbar trio.

@ Knastrig aubergine låter ju jättegott och vilken god fyllning! Jag skär min med vanlig kniv och tycker att det funkar bra. Men jag önskar mig en mandolin i julklapp...

@ Matarkivet: Kul! :D

@ Kim: Det var en mysig helg och jag har haft lite för mycket att göra på sistone så att det var rätt bra för mig att hålla mig inne. Fast idag var det skönt att komma ut i världen igen.

month day year sa...

Åh vad gott! Det måste jag testa, måste bara hitta någon god keso. Hoppas på Whole Foods utbud.

Ann-Louise sa...

@ Month day year: Whole Foods! Vilken lyx! Om du inte kan hitta god keso där så vet jag inte vart det skulle kunna finnas. Så fort jag hade råd frossade jag loss i deras enorma butik vid Union Sq på Manhattan när jag bodde i Brooklyn. :)

Amy's piece of cake sa...

Aubergine som är så gott! Detta ser riktigt smarrigt ut :) Jag älskar oliver men maken håller inte riktigt med mig...

Ann-Louise sa...

@ Amy: Stackars dig! Hur ska vi lyckas omvända honom...

month day year sa...

Lyckades hitta god keso i vår vanliga mataffär, är så nöjd just nu, som jag har letat efter det! Whole Foods är livsfarligt för mig, jag vill köpa hela affären när jag går in där (vilket väl är meningen, men ändå :). Har inte varit i någon av deras affärer i NYC men kan tänka mig att de är mycket bättre än här.