6 december 2015

Rostade chokladmandlar

Världens enklaste julgodis och otroligt beroendeframkallande! Choklad och flingsalt är ju en klockren kombination. Att även lägga till kokossocker är på gränsen till genialiskt. Låt dig inte avskräckas av att du ska temperera chokladen. Här använder jag mig av en riktigt enkel metod som du inte kan misslyckas med. Dubbla gärna satsen för godiset går åt rykande fort. Här, här och här finner du ännu mer julgodis!

En sats
200 g naturella sötmandlar
100 g 70 % fair trade choklad
2 msk kokossocker
flingsalt

Gör så här:
Rosta mandlarna i ugnen på 180° i 10 minuter. Låt svalna. Temperara chokladen genom att smälta 1/3 i vattenbad. Ta av från värmen och rör ner resten av chokladen. Rör runt tills den har svalnat till 28°. Rör ihop choklad och mandlar. Sprid ut dem på ett bakplåtspapper och strö över kokossocker och flingsalt. Låt stelna. Förvara godiset i en tät sluten burk.

5 kommentarer:

Marike sa...

Gud vilken bra idé! Vet du om kokossocker är bättre än vanligt socker på något sätt? Försöker hitta julgodis-recept som är så nyttiga som möjligt.. Jag kan nämligen inte äta så mycket socker.

Ann-Louise sa...

@ Marike: Jag tycker kokossocker är bättre då det inte är processat innehåller flera olika mineraler. Dessutom har det en alldeles ljuvlig karamellaktig smak! ;)

Anonym sa...

Tänkte testa samma recept fast med hasselnötter istället, det kan nog bli gott med med! Sen ska jag doppa torkade tranbär i choklad med lite apelsinzest i Tack för inspirationen och knepet för att temperera chokladen! :)

Ann-Louise sa...

@ Anonym: Vilken grym idé! Det ska jag också testa - tack för tipset! :)

Johanna sa...

Inspirerad av detta tänkte jag göra med hasselnötter, och låta dem stelna i ett block, så det blir en sorts schweizernöt, som man bryter egna bitar av. Borde ju funka tycker jag.