6 juli 2015

Choklad- & kokospudding pops

Under min uppväxt i Kalifornien så fanns det en glass som överglänste alla de andra – pudding pops! De var chokladiga, krämiga och dessutom var det ju självaste Bill Cosby som gjorde reklam för dem. Nu när sommarvärmen äntligen har kommit så var det dags att göra egna pudding pops.
Tillsatserna är utbytta mot enkla och rena råvaror. Basen är kokosgrädde, kakao och agavesirap. Agar agar är ett vegetabiliskt geleringsmedel som utvinns ur rödalger (ett slags sjögräs) och är ett perfekt förtjockningsmedel att använda i vegetariska efterrätter. Du kan antingen köpa det i pulverform eller flingor. Genom att tillsätta agar agar får glassen en len och krämig konsistens. Därefter doppas glassarna i en jordgubbssmet och tillslut i rostade kokosflingor. Andra förträffliga toppings är krossade och saltrostade mandlar, riven choklad eller frystorkade jordgubbar. Krämigt, gott och alldeles ljuvligt att svalka sig med i sommarhettan.

6-8 st
chokladsmet

350 ml ekologisk kokosgrädde
¾ dl fair trade kakao
¾ dl agavesirap
1/4 tsk agar agar pulver
½ tsk vaniljpulver
en nypa salt

jordgubbssmet
50 ml ekologisk kokosgrädde
70 g färska eller frysta ekologiska
¼ dl agavesirap
¼ tsk vaniljpulver

ca 1 dl rostade kokosflingor

Gör så här:
Ifall kokosgrädde har separerat sig så mixa ihop all grädde i en blender. Spara 50 ml i en skål (som ska användas till jordgubbssmeten). I en liten kastrull vispa ihop samtliga ingredienser till chokladsmeten. Vispa i agar agar sist. Värm försiktigt upp smeten och låt sjuda i 5 minuter under konstant omrörning. Fördela smeten i glassformar och ställ in i frysen. Efter en timme stoppa ner en pinne i varje glass och låt stelna helt, ca 3-4 timmar.
Mixa ihop samtliga ingredienser till jordgubbssmeten. Ta loss glassarna ur formarna. Doppa dem i jordgubbssmeten och därefter i en skål med rostade kokosflingor. Låt jordgubbslagret stelna i frysen. Puddingpopsen behöver tina i 5 minuter före servering.

2 kommentarer:

Kim sa...

Snygga!! Och säkert supergoda.

Ann-Louise sa...

@ Kim: Tack tack! Det såg ut som om ni hade en fantastisk Global Picnic i Botaniska. Himla synd att jag inte kunde komma loss men nästa gång...