22 mars 2015

Bästa lunchen!

Amy Chaplin är mästaren på veganska såser och röror. Varje gång jag är inne på hennes sida slås jag av hennes enorma kreativitet och talang för att skapa hälsosam, vacker och riktigt god mat. Nyligen gjorde jag en röra som jag anade att jag skulle gilla och holy moly vad god den var! Fennel dill dressing with mint and lime - frisk, syrlig och med pigga inslag av fänkål, mynta, dill och lime. Smakerna var gudomliga!

Röran är perfekt att ha i kylen och toppa både sallader, wraps och smörgåsar med. Jag bytte ut cashewnötter mot solros- och pumpakärnor för att göra den nötfri. Röran åt jag till lunch tillsammans med citronlinser, forbidden rice, sötpotatispengar och grönsaker. Citronlinser är ett tillbehör som jag ofta har en burk av i kylen, för just de dagar då jag behöver mat snabbt. Linserna kräver en minimal arbetsinsats och de blir bara godare och godare för varje dag som de står i kylen. Det här är mat som jag skulle kunna äta till lunch varenda dag.

Citronlinser
4 port.

2 dl gröna linser, avsköljda (eller en burk färdigkokta och avsköljda)
2 msk extra virgin olivolja
1 msk äppelcidervinäger
zest från 1 citron
2 msk färskpressad citronjuice
2 tsk honung
1 schalottenlök, finhackad
flingsalt och nymalen svartpeppar


Gör så här:

Citronlinser: Koka linserna enligt förpackning. Vispa ihop ingredienserna till dressingen i en skål. Tillsätt lök och linser. Rör ihop allt och låt dra i 20 minuter. Servera rumstempererad.

Sötpotatispengar
1 sötpotatis, skrubbad
extra virgin olivolja
flingsalt

Gör så här:
Värm ugnen till 225°. Skiva sötpotatisen i 0,5 cm tjocka skivor. Lägg dem i en skål och ringla över olivolja och flingsalt. Kasta runt dem med hjälp av dina händer så att skivorna blir täckta med olivolja och salt . Fördela dem på en bakplåt. De får inte överlappa varandra. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Vänd efter halva tiden. Servera!

5 kommentarer:

M. sa...

Låter som ännu en rätt som jag bara måste testa :)

Tack för all inspiration :)
Du får ha en bra dag och vecka :)

Ann-Louise sa...

@ M: Kul att du gillar receptet och ha en grym vecka du med!

Annika/Resfredag sa...

Jag har haft en påse gröna linser i lådan läääänge, men inte vetat hur jag ska använda dem. Nu vet jag! Jag är SÅ glad att jag hittade hit (via en vän som tipsade). Ditt enkla bröd med nötter, utan jäst, står nu och väntar på att åka in i ugnen.

Ha en fin dag!

Charlotta Ljungblad sa...

Den där linsröran låter AWESOME, ska prova i veckan! Kram!

David sa...

Vilken fantastisk tallrik, yummie!