12 augusti 2014

Hej hösten!

Hösten börjar sakta men säkert göra sig kännbar. Sommarlovet är slut och luftens hetta har bytts ut mot friska fläktar. Jag välkomnar denna svalare årstid med ett nytt sopprecept. Ett enkelt sådant som du snabbt kan koka ihop på kvällen och som räcker till flera lunchlådor. Denna lena soppa kompletteras med knapriga tofukrutonger och saltrostade mandlar. Men en stor skopa råris i mättar den fint också.

Kokosbroccolisoppa med tofukrutonger
6 port.
Tid: 20 min.


Soppa:
1 burk kokosgrädde
1 stor gul lök, hackad
1 liter grönsaksbuljong
1 msk grön curry
2-3 broccolibuketter (ca 700 g)
2 stora nävar färsk spenat
1 stor näve färsk koriander
flingsalt och nymalen svartpeppar

Till servering:
1 paket (ca 300 g) marinerad tofu skuren i små kuber
2 dl råris, avsköljt
1 ½ dl saltrostade mandlar, grovt hackade
kokosolja att steka i

Gör så här:
Koka råriset enligt förpackning. (Detta kan göras dagen innan för att påskynda matlagningen.)
Skrapa ur det tjocka lagret kokosgrädde i burkens övre del och värm den försiktigt i en stor gryta. Stek lök och curry i kokosgrädden tills löken har blivit genomskinlig. Tillsätt resten av kokosgrädden, buljong, vatten, broccoli och spenat. Koka upp soppan och låt koka i några minuter tills broccolin har mjuknat. Tillsätt koriandern och mixa tills du får en slät soppa. Smaka av med salt och peppar.
Stek tofukuberna i kokosolja på medelhög värme tills de har fått fin färg på alla sidor. Servera soppan i stora skålar toppat med en skopa råris, tofukrutonger, mandelbitar och färsk koriander.

9 kommentarer:

Kim sa...

ÄR det verkligen höst nu redan?
Näe, jag sparar ner receptet och plockar fram om en månad eller så Då kanske jag kan erkänna hösten ;)

Mio sa...

Brukar göra en liknande soppa, går ju att ha till det mesta :) Dina bilder ser väldigt färgstarka och tilltalande ut.

Charlotta Ljungblad sa...

Gud i himmelriket, vad gott det här låter! Åh, vad jag längtar efter hösten nu, haha! KRAM!

Ann-Louise sa...

@ Kim: Sensommar/tidig höst. Du får själv bestämma vad det är och laga soppan när du känner dig redo. ;)

@ Mio: Tack!

@ Charlotta: Laga dig en omgång soppa och skåla in hösten!

Melina sa...

Hej! Vilken fin soppa! Jag vill så gärna äta mer vegetariskt i höst, och är på jakt efter en kokbok! Men det finns ju så måååånga... Har du eller någon härinne en att rekommendera?

Ann-Louise sa...

@ Melina: Vad kul att du vill äta mer vegetariskt! Jag har flera vegetariska kokböcker som jag kan rekommendera men om jag måste välja ut just en så är det Heidi Swansons bok "Super Natural Every Day". Den är på engelska och man kan beställa den över nätet. Boken är fylld med vackra bilder och väldigt goda, spännande och enkla recept. Kolla gärna in Heidis grymma blogg: http://www.101cookbooks.com

Melina sa...

Tack! Tar gärna emot tips på svenska kokböcker (eller översatta) :)

Ann-Louise sa...

@ Melina: Yotam Ottolenghis bok "Plenty" är riktigt fin och finns på svenska. Green Kitchen Stories kokbok är även den vacker och inspirerande.

@ Anonym: Jag brukar använda ett ekologiskt tyskt märke som heter Nagel eller Kung Markattas. Urtekrams har jag aldrig testat men det står att den ska vara fast vilket är viktigt i den här rätten så att den borde funka fint. Lycka till och berätta gärna hur det gick.

Anki sa...

Här tycks våren äntligen vara på g, men soppan passar lika bra ändå. Jag blir så varm och go' i kroppen av den. Mild och smakrik på samma gång. :)