24 augusti 2014

Fem!

Vera har precis fyllt fem år. Att hon redan har hunnit bli så stor känns overkligt och det har helt klart varit de bästa åren hittills i mitt liv. För en femåring så är ens födelsedagskalas en stor händelse. Att hålla ett barnkalas är ungefär som att kliva in i en torktumlare som man slungas ut ur två timmar senare. Väldigt intensivt men roligt.
Vera ville gärna bjuda sina kompisar på grönsaker innan tårtan och jag är ju inte den som nekar småfolk sina veggies. Så förutom alla bakverk dukade vi även fram grönkålschips och morotsstavar. De förblev helt orörda... Istället mumsade barnen i sig banan-, hallon- och chokladtårta, hjälpsamma havresyltkakor, kokosbollar (gjorda på spirulina och dadlar) och chokladrödbetscupcakes. Smarta sötsaker som innehåller betydligt mindre socker än vanliga bakverk, utan att tumma på smakerna. Eftersom Allan är nötallergiker så gjorde jag allt nötfritt.

Tårtan blev inte lika fluffig som jag hade tänkt mig så det receptet återkommer jag med efter ytterligare ett par experiment. Chokladrödbetscupcakes blev däremot en riktig hit såväl bland de stora som de små. Rödbetor i bakverk gör dem otroligt saftiga. Dessutom skänker de en mustig smak som passar perfekt ihop med choklad. Jag vill alltid ha något extra i mina cupcakes såsom nötter, chokladbitar eller bär. Den här gången blev det kakaonibs som blev till små knapriga överraskningar. Vera gillade inte frostingen och hade föredragit om de hade toppats med en klick grädde. Vi vuxna gillade den dock skarpt och den skulle även funka fint på en morotstårta. Efter presentöppning, tårta, fiskedamm och skattjakt var Vera ett matt men lycklig födelsedagsbarn.

12 st
Cupcakes
60 g kakao
125 g vetemjöl
75 g dinkelmjöl, siktat
2 tsk bakpulver
150 g rårörsocker
75 g kokossocker
250 g kokade rödbetor
3 ekologiska ägg
200 ml neutral olja
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt
3 msk kakaonibs

Frosting:
100 g färskost
4 bigaråer eller andra bär om du föredrar det
2 msk honung
½ tsk vaniljpulver

Toppa med:
6 st havlerade bigaråer eller andra färska bär
bipollen att strö över

Gör så här:
Värm ugnen till 180°. Stoppa 12 muffinsformar i en muffinsplåt. Sikta mjöl, kakao, vaniljpulver och bakpulver i en stor skål. Blanda ner salt, socker och kakaonibs och ställ åt sidan. Puréa rödbetorna i en blender eller matberedare. Tillsätt därefter ägg, en åt gången och tillslut oljan tills du får en slät smet. Gör en grop i mjölblandningen och häll ner rödbetssmeten som du rör ihop med mjölblandningen. Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills toppen är fast om du trycker till den med ditt finger. Låt svalna på ett bakgaller. Gör nu frostingen genom att mixa ihop bär, färskost, vanilj och honung med en stavmixer. Spritsa på frostingen efter att dina muffins har svalnat helt. Toppa med färska bär och strö över lite bipollen.

9 kommentarer:

M. sa...

Grattis till Vera!
Låter som ett kalas jag hade velat gå på :)

lovisa sa...

åh, det ser magiskt ut!

ps. jag lånade ett par bilder från dig i ett bloggtipsinlägg (http://polichinelle.se/2014/august/tre-nya-favoritbloggar.html), hoppas det var okej. säg till annars! ds.

Unknown sa...

@ M: Tack!

@ Lovisa: Tack för bloggtipset och det går fint att låna bilder. :)

Anonym sa...

Grattis till Vera! Tänk så fort tiden går! Ännu ett recept i måste-prova-högen, tur att det snart är födelsedagsdax i min familj med :-)! Kram

Kim sa...

Hurra för Vera! (vet ju att hon fyller år på alldeles underbart datum ;))
Kul att ses sist! Kram.

Charlotta Ljungblad sa...

Hurra, hurra, hurra för Vera i efterskott!

Unknown sa...

@ Livsaptit: Tack så mycket och roligt med födelsedagsdax!

@ Kim: Tack tack och det var himla roligt att ses. Nu har jag blivit medlem i Global Picnic. Tack för tipset!

@ Charlotta: Tack tack! :D

Linnéa sa...

Hej Ann-Louise!
Har läst din blogg ett bra tag och provat många bra recept och nu var det dags för dessa cupcakes. Jag saknar dock mängden bakpulver i receptet. Så när jag ändå skriver, vad tror du om att använda cupcakessmeten till tårtbotten? Har du i så fall någon tanke om gräddningstiden och grader i ugnen (jag har själv ingen aning :))
Funderar på en chokladtårta med hallon och banan som fyllning till födelsedagsbarnet nästa vecka!
Tack för att du delar med dig
Mvh Linnéa

Ann-Louise sa...

@ Linnéa: Hej! Vad kul att du gillar bloggen. Det borde gå utmärkt att använda smeten till en tårtbotten. Tack för påpekandet att bakpulver saknas. Det ska var 2 tsk som du blandar ihop med de övriga torra ingredienserna. Angående baktemperatur så skulle jag chansa på 180 grader i ca 45-60 minuter. Ifall toppen börjar bli för mörk täck den med aluminiumfolie och grädda lite till. Kolla om den är klar genom att sätta en tandpetare i mitten av kakan. Om den kommer ur torr så är kakan klar. Om smet fastnar så ska den gräddas i ytterligare ett par minuter.

En chokladtårta med hallon och banan låter supergott. Grattis till födelsedagsbarnet!