6 februari 2014

Rödbetspuckar med pumpa- & rotselleripuré

Hur kan man inte gilla röda puckar? Kidsen älskar att äta doppa sina i turkisk yoghurt och äta dem med händerna. Dessa glutenfria små godingar innehåller dessutom knapriga överraskningar i form av sesamkärnor. Pumpa- och rotselleripurén får en djup och nötaktig smak av rotsellerin som paras fint ihop med chévre och timjan. Nästa gång ska jag dubbla satsen och fylla frysen med ett gäng vilka blir suveräna att plocka fram då tiden tryter.


Tid: 1 timme
4 pers.

2-3 rödbetor, ca 400 g
2 morötter, ca 175 g
1,25 dl gröna linser
2 ekologiskt ägg
1 msk kokosmjöl
½ dl solroskärnor


½ butternut squash (ca 600 g), urkärnad
1 rotselleri (ca 400 g)
75 g chévre
1 tsk torkad timjan
1 msk extra virgin olivolja
ev. en skvätt mjölk

Till servering: Smulad chévre och sallad

Gör så här:
Värm ugnen till 175°. Rosta solroskärnorna i ugnen på en plåt i 10 min. Höj temperaturen till 200°. Gnid in snittytan på din halverade squash med olivolja. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Rosta squashen med snittsidan nedåt i ca 45 minuter eller tills köttet är mjukt. Skala och skär rotsellerin i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten tills bitarna är mjuka. Håll bitarna varma tills det är dags att göra purén.

Koka linserna enligt förpackningen i osaltat vatten. Morta ihop rosmarin och salt. Skala och riv rödbetor och morötter fint. Häll av linsvattnet. I en matberedare mixa ihop linser, rotfrukter, ägg, kryddor och mjöl till en ganska slät smet. Rör ner solroskärnor. Låt smeten svälla i 10 minuter och forma därefter till runda puckar ca 6 cm i diameter. Stek dem på medelvärme i olivolja på bägge sidor. Det är viktigt att få en bra stekyta på biffarna innan du försöker vända dem. Låt dem därefter vila i ugnen på 175° i 5 minuter. Under tiden som de vilar i ugnen gröp ur köttet ur squashen och mixa den slät tillsammans med rotsellerin, chévren, olivolja, timjan, salt och peppar. Smaka av och späd eventuellt ut med mjölk om purén är för tjock. Servera tillsammans med rödbetspuckarna, smulad chévre och sallad.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Purén lockar inte mig, men puckarna låter jättegoda, så dem ska jag prova vid tillfälle.

Ann-Louise sa...

@ Lalloo: Man kan inte gilla allt. ;) Hoppas puckarna däremot går hem! De är supergoda tillsammans med en yoghurtsås och en massa grönt i ett libabröd.

Kim sa...

Härligt. Man blir så glad av de fina färgerna! Våren, var är du!?

olivi sa...

Älskar dina härliga bilder! Kika gärna in i min!

Anonym sa...

Gjorde de här biffarna idag och de blev jättegoda! Vi åt dem med tzatziki, ruccola och fetaost till, och barnen som som väntat inte var så förtjusta i dem fick även bacon.

Unknown sa...

Dessa var goda och ett bra budgetalternativ till dom lyxiga rödbetsbiffarna med chevreost som du har på din blogg. ��