2 februari 2014

How dinner went down

Ett tag körde en av mina favoritbloggare inlägg om ”How Dinner Went Down”. Istället för att ha en matsedel för den kommande veckan så skrev Maryea istället om vad de lyckades få ihop till middag under den föregående veckan. Helt genialiskt! Jag har själv lekt med tanken om att jag ska veckoplanera middagar. Men istället så föredrar jag att låta mig styras av vad jag faktiskt är sugen på och handla allt eftersom.

De senaste veckorna har jag haft extremt lite tid över till matlagning. Som en lösning på detta så har jag försökt dela upp matlagningsmomenten på flera dagar. Förbereda såser kvällen innan, använda mig av min Crock-Pot eller tagit fram nått ur frysen som jag har gjort en enorm sats av. På så vis har jag både hunnit gosa med barnen när jag har kommit hem från jobbet samtidigt som vi har kunnat äta god mat. Här kommer min ”How This Week Went Down”.

Måndag: Grönkål, tofu och quinoa med jordnöts- & ingefärssås. Såsen gjordes kvällen innan. Allt jag behövde göra när jag kom hem från jobbet var att hacka lite grönsaker och tofu och steka dem snabbt, samtidigt som quinoan kokades. Klart!


Tisdag: Världens enklaste pumpasoppa serverat med quesadillas. Tre lådor med soppa plockades fram ur frysen på morgonen. Efter jobbet behövdes den bara värmas upp samtidigt som jag stekte quesadillas och rostade ett gäng nya heta pumpakärnor. Jag brukar alltid ha färdigriven ost i frysen vilket snabbar på matlagningen ytterligare. Vi skippade rostad kapris och hade istället färsk spenat i.



Onsdag: Världens godaste vietnamesiska nudelsallad. Såsen gjordes kvällen innan. Mannen såg till att räkorna var färdigskalade när jag kom hem. Det enda som återstod var att hacka grönsaker, koka nudlar och kasta ihop allt. Vera fick sina nudlar smaksatta med sesamolja, agave nektar, ingefära och soja. Hennes grönsaker och räkor serverades på en tallrik bredvid då hon föredrar sin mat dekonstruerad.

Torsdag: På torsdagar laga min man mat. I kväll blev det en mustig bouillabaisse serverat med färskt surdegsbröd. Han gjorde en enorm sats vilket vi fyllde frysen med.

Fredag: Hämtmat från stans bästa indiska restarurang – Thali. Samtliga smakrika och färggranna rätter är veganska eller vegetariska. Med spännande inslag som rosenvatten, bockhornsklöver, krispiga indiska pannkakor och dosa blir vi aldrig besvikna.

Lördag: Rödbetspuckar med pumpa- & rotselleripuré. Detta serverades tillsammans med ärtskott, ångkokt romanesco och smulad chévre. Mat som tar lite längre tid att göra. Men om du gör rödbetssmeten dagen innan och har färdigrostad pumpa kan du även klara av denna rätt en vardagskväll. Recept kommer senare i veckan!

Söndag: I kväll är vi bjudna på middag hos våra fina vänner Lisa och Henrik. Jag älskar att bli bjuden på mat och kan knappt bärga mig från att cykla hem till dem. Vad är din bästa snabbmat till vardags? Alla tips tas tacksamt emot!

12 kommentarer:

Sara på Vardag.nu sa...

Kul sätt att göra matsedel utan att göra matsedel! Kan man se lite hur saker bara råkar bli också, som det ju lätt är :)

Fröken Dill sa...

Vardagsfavorit hemma hos oss är, förutom Spagetti carbonara, den här morotspastan: http://frkdill.blogspot.se/2008/11/studentrddaren.html som jag lärde mig av en kompis under studenttiden.
Söndagshälsningar från fröken Dill

Maryea {happy healthy mama} sa...

Your photos are so gorgeous!

Elin sa...

Precis så där är det hos oss. Vi misslyckas alltid med matsedlar. Gillar blogginläggsupplägget, kanske kan bli liknande återkoppling den dagen vi lagar mat mer regelbundet igen. Vi brukar äta hemma mån-tors. Men nu när det är kinesiskt nyår så har det blivit mest utemat....

Camilla sa...

Vi gillar denna vardagsfavoriten, fast med halloumi istället för bacon: http://www.pickipicki.se/2012/10/snabba-blomkalsratten/

Annars är ett stående inslag i vår meny lågtempererad lax. Kör laxfiléer i 120 graders ugnsvärme i ca 16-17 minuter, gärna kryddade med sesamolja, sesamfrön, sweet chili eller nåt annat gott. Sen brukar vi bara göra couscous, röra ihop en kall creme fraiche/yoghurtsås och fixa nån snabb grönsak till (ärtor, broccoli, rivna morötter osv.). Supergott och allt blir klart under tiden laxen står i ugnen!

Sofia sa...

Måndagens rätt ser jättegod ut, älskar jordnöts- och ingefärssås!

tina sa...

Smart och kul med återblick och inte bara nästa steg. Är avis på flera av rätterna du ätit i veckan, jag måste nog speja här igen nästa gång det vankas veckoplan.

Ann-Louise sa...

@ Sara: För alla oss som inte fixar matsedlar. ;)

@ Fröken Dill: Oooohhh.. låter himla gott med morötter och valnötter. Tack för tipset!

@ Maryea: Thank you and keep up the outstanding work with all of your recipes!

@ Elin: Vad kul med kinesiskt nyår! Jag kan tänka mig att det blir mängder med spännande rätter. :)

@ Camilla: Lax i ugn på låg värme har jag aldrig testat. Tack för tipsen och recepten ska definitivt provas!

@ Sofia: Prova vetja! Såsen är en favorit hos oss som även Vera älskar.

@ Tina: Tack ska du ha för alla inspirerande matsedlar du brukar trolla fram. Det hade vart grymt lyxigt att få bo hos dig en vecka och bara bli matad...

Matarkivet sa...

Åh, det här passar mig så mycket bättre än en veckoplanering. Jag tycker om att använda upp det jag har hemma och liksom du utgå ifrån vad jag är sugen på.

Har testat soppan och den är verkligen kanongod!

Ha en ännu en bra vecka! Kram

Charlotta Ljungblad sa...

Vilken bra idé! Jag har försökt att göra veckomatsedlar men jag följer det aldrig ändå, så det här är ju genialt!

Anonym sa...

Just nu är veckomatsedlar eller åtminstone någon form av planering vår lösning för att få till pusslet med jobb och förskola. Fisk är snabbt och bra tycker jag, men framförallt så lagar vi en hel del kvällen eller några dagar innan. När barnet väl somnat känns det som om vi har all tid i världen till matlagning (eller åtminstone tills vi stupar i soffan). Lasagne, belugabolognese, wraps med diverse fyllning, tofu och diverse ostar på längden och tvären och så en del hemgjorda "helfabrikat" som kött/nötbullar i frysen. /Helena

Elin sa...

Vet du vad, det är snarare så att maten är SLUT menyerna än att det går att välja mer spännande mat än vanligt :)