23 februari 2014

How dinner went down del 3

Tystnad har rått på bloggen. Anledningen är att jag har haft fullt upp med att fira min svärmor i Uppsala, i kombination med en intensiv arbetsvecka. Men mat har både lagats och ätits. Under den här veckan blev det följande rätter:

I måndags gjorde jag en förenklad variant av fish tacos. Istället för tacoskal åt vi torsken tillsammans med avokado, mathavre och en knaprig sallad gjord på tomater, gurka, röd paprika samt en massa hackad persilja. Salladen slungades ihop med extra virgin olivolja, citronjuice, salt och peppar. Till maten serverades även limesås. Vera och Allan fick naturella grönsaker och sesampanerad torsk stekt i smör och rapsolja.


I tisdags passade jag på att göra en av mina favoriträtter - Sedona Stew. Gott, enkelt och billigt. Kvällen till ära toppade vi gryta med en klick crème fraîche och serverade den med hirs. Detta fenomenala gryn innehåller mängder av mineraler och vitaminer och dessutom fyra gånger så mycket järn som råris. Till Allan gjorde jag en bebisvariant med mildare kryddning och med lite kanel och äppelbitar i. I hans gryta rörde jag även ner extra rapsolja och crème fraîche.

I onsdags fastnade jag på jobbet. Middagslösningen blev hämtmat från det nya haket Tomtoms burritos på Prinsgatan. Jag valde en vegetarisk burrito fylld med lime- och korianderris, pintobönor, gräddfil, salsa, guacomale och rostad sötpotatis. Helt ok käk men jag saknade krispiga grönsaker och tyckte att smaksättningen var i det tamaste laget. Kille som driver stället har höga ambitioner och är dessutom en himla trevlig prick så att vi kommer att ge stället en till chans till att imponera.

I torsdags lagade mannen ugnrostade rotfrukter och lax till middag. Till detta serverades lime- och honungssås. Alltid en höjdare!


Veckans sista arbetsdag firades med hemmagjord pizza på libabröd. Tomatsåsen gjorde jag dagen innan. På vägen hem från jobbet köpte jag med mig italienska delikatesser som jag slängde på pizzan. Kvar var bara att steka champinjoner tillsammans med timjan och vitlök, grilla aubergine och hacka ytterligare lite grönsaker. Färdigrivenost hade jag i frysen. Pizzan satt perfekt tillsammans med ett par glas vin efter en intensiv vecka.

I lördags testade jag en ny rätt där jag grillade färsk tonfisk som serverades tillsammans med en grymt god sallad gjord på färsk mango, rostade kokosflingor, belugalinser och en massa annat gott. Lovar att återkomma med recept!


Idag kokade jag ihop Veras favoriträtt – stjärnsoppa med kokosgrädde, basilika och citron. Tyvärr så var hon inte alls sugen på soppa när vi skulle äta, trots att hon har frågat efter den hela veckan. Jag gjorde en stor sats och resterna kommer att passa fint till middag nästa vecka.

Igår bakade jag och Vera även mitt absoluta favoritbröd – Life-Changing Loaf of Bread av Sarah B. Sagolikt gott och som vi åt tillsammans med vår stjärnsoppa.

Till Allan hann jag även göra ett storkok av italiensk kycklingpasta som jag fyllde frysen med. Hur såg er förra vecka ut?

14 kommentarer:

M. sa...

Oj, vad mkt gott ni har ätit :)
Här blev det bl.a. rödkålslasagne ur frysen, linsfyllda paprikor med citronströ serverat med quinoa och så blev det en god morotssoppa med ingefära.

Ann-Louise sa...

@ M: Rödkålslasagne låter grymt gott, liksom morotssoppa med ingefära. Finnes recepten på din blogg? :)

Anonym sa...

Kanske ingen supervecka, inte alls faktiskt, men ändå. Måndagen bjöd på raggmunk med lingonsylt och vitkålssallad med clementin. Snart-treåringen skulle pilla ut den rivna potatisen ur raggmunken för den skulle hon inte ha. Tisdag och onsdag jobbade jag kväll, de andra två åt Makaronipudding med julskinksrester på tisdagen och stekt lax, ris och gröna ärtor på onsdagen. På torsdagen var energin slut och planeringen hade havererat så det blev färsk fylld pasta med mass grönsaker. I helgen har vi varit bortresta hos vänner och njutit av mat som är sådär särskilt god för att någon annan tänkt ut den!
/Helena

M. sa...

Soppan finns på bloggen nu; http://mollyshalsoblogg.blogspot.se/2014/02/harligt-god-och-solgul-morotssoppa.html och lasagnen kommer jag lägga upp i veckan så håll utkik ;)
Tack än en gång för all inspiration du ger med din blogg.
Önskar dig en fin vecka :)

karin - trattoria sa...

Den där lifechanging-limpan har jag funderat på ett tag nu, har ju inte kunnat äta vanligt bröd pga av magkatarr så det hade kanske varit något :) det var längesen vi sågs nu, hoppas vi ses snart! :)

Sara på Vardag.nu sa...

Mycket gott! Ni hade en bättre matvecka än jag. Jag hade en såndär vecka när inget blev gott... Allt gick åt skogen av någon anledning. Denna veckan började bättre! Den där limpan blev jag sugen på du :)

Beatatjata sa...

Eeeh... Min förra vecka kanske totalt kommer upp i näringsinnehåll som en av dina middagar. Kanske. Nu ska jag spara recept och skriva upp ingredienser och sen ska jag stoppa dem i skafferiet och komma på om två år att jag skulle ju baka/laga något av dem.

(Var så nöjd att jag hade allt till inflammationshummusen hemma tills jag insåg att tahinin gick ut för två år sedan. Köpte den ju nyss? Och jag vet inte ifall den luktar skunk eftersom jag inte vet hur den ska lukta.)

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa...

@ Helena: Haha! Jag känner igen det där med treåringar som ska peta ut allt ur samtliga rätter. Vera ha kommit in i en väldigt kräsen period igen efter att ha varit ganska öppen och villig att provsmaka det mesta. Färskfylld pasta med en massa grönt låter som en höjdare när maten snabbt ska på bordet. Tack för tipset!

@ M: Toppen! Tack för länken!

@ Karin: Det var EVIGHETER sen vi sågs. Jag har haft det en aning hektiskt det senaste halvåret men hoppas att saker och ting landar lite snart. Tråkigt med magkatarr. Det kan hända att det här brödet innehåller för mycket protein och fett för känsliga magar, men jag är ingen expert. När jag led av magkatarr för 10 år sen så pajade jag min magen med svart kaffe och en kolossal konsumtion av äpplen - gärna ihop…

@ Sara: Visst är det märkligt hur man ibland kan misslyckas med den ena rätten efter den andra. Då brukar jag tillslut köra med riktigt säkra kort tills jag har kommit på banan igen. Vi håller tummarna för en smakrik matvecka för dig! ;)

@ Beatatjata: Instagram ljuger inte! Jag såg allt att du åt en helt fantastiskt färggrann sallad i början av veckan. ;) Tahini ska inte lukta skurk. Köp dig en ny burk och gör hummusen imorrn!

Kim sa...

Tackar för både tips på Sedona Stew och nytt Burritoställe!

M. sa...

som utlovat :)
http://mollyshalsoblogg.blogspot.se/2014/02/lasagne-med-rodkal-apelsin.html

önskar dig en fin kommande helg :)

cornelia sa...

Tackar och bockar för dina mattips :) Vilken kamera använder du ?

Sofia sa...

Vilken smarrig vecka! Pizzan ser gudomlig ut!

Anna sa...

Åh vad sugen på mat jag blir när jag ser och läser om er mat =)
TACK för inspirationen!