9 februari 2014

How dinner went down del 2

En återblick av föregående veckas matlagning verkar ha blivit uppskattat. Tack för alla tips om snabba och smarta vardagsrecept! Tillsammans är jag övertygad om att vi kan underlätta varandras vardag på ett roligt och inspirerande vis.

Min förra vecka var en hektisk sådan. I måndags höll jag matlagningskurs om vegetarisk mat. Med inspiration hämtat från Mellanöstern lagade mina deltagare en helt enastående buffé som vi åt oss proppmätta på. I tisdags hade jag möte efter jobbet vilket innebar laxsallad ur en plastlåda tillsammans med mina medarbetare.

I onsdags lagade mannen middag, vilket blev en riktigt god laxsallad med oliver, avokado, solroskärnor och färskt bröd. På kvällen gjorde jag i ordning min Crock Pot inför torsdagens middag. Den blev då laddad med en vegetarisk moussaka bestående av bland annat potatis, palsternacka, röda linser, två sorters ost, oliver, aubergine och mycket mer. Jag lovar att återkomma med recept!

I fredags blev det kryddig senapstempeh, ugnsrostade grönsaker, halloumi och turisk yoghurt. Vi brukar äta ugnrostade grönsaker minst en gång i veckan. Ett ypperligt sätt att rensa grönsakslådan på.

I lördags blev det hämtmat från den nepalesiska restaurangen Kathmandu. Jag älskar deras vegetariska dumplings som serveras med en het och pepprig röd sås, linssoppa och naan. Ljuvligt god mat som slank ner tillsammans med en Anchor Steam.

Ikväll blev det vegetarisk lasagne med keso. Den här gången slank det även ner lite röda linser, kalamataoliver och en klick crème fraîche i maten.


Till Allan gjorde jag storkok igår. Först broccolipasta och därefter Bröderna Grimms laxfilé. Jag hann även göra en omgång broccoli piff-biffar till kidsen vilket alltid är bra att ha i frysen. Hur såg eran vecka ut?

7 kommentarer:

Plommonet sa...

En salig blandning! Jag försöker rensa ur frysen (igen...) så det blir mycket därifrån. Sejbullar, polsk blodkorv, kyckling mörad i kärnmjölk, lax med spenatstuvning... och en vansinnig massa smörstekt vitkål. Jag är fortfarande helt kål-besatt! Veckans höjdpunkt var att lördagsmysa och äta min tredje version bigos (polsk surkålsgryta) med min Micke! :)

Johanna sa...

Hej! Var får du tag på vegetarisk keso? Jag har letat men hittar ingen alls som inte innehåller löpe.

Anonym sa...

Måndagen var planeringsdag på fsk. Kokade en belugabolognes (pickis recept) som maken och 3-åringen åt med pasta när jag jobbade kväll/natt. Tisdag blev det lådtömning på rotfrukter, rostade i ugnen, till det bluecheesespetsadyoghurt/bara yoghurt och en omgång blandade kokta gröna bönor. Den lilla åt även avokado. Onsdag åt jag och den lilla på tu man hand, stekt lax. Hon åt med gurka och yoghurtsås och kompletterade med en banan. Jag åt med matvete och freestylade chili/fisksåsmarinerad gurka + tomatsallad. På torsdagen blev det hämtsushi/dumplings och fredagen hedrade vi (trots allt) OS-starten med blinier (mycket bra enligt den lilla) och penne al vodka (oklar koppling, med vodka känns ryskt). Sen har jag tokjobbat hela helgen och de andra varit bortbjudna mestadels. Klurar på veckan som kommer, måndagens köttfria blir i alla fall en stroganoff med tofu är tanken. Tycker broccolipiff-biffarna ser justa ut, men den lilla skulle med all säkerhet rata dem efter att ha skärskådat innehållet...
/ Helena

Fröken Råsmart sa...

Oj,oj vad mycket gott du lagat. Här blev det blomkålsbiffar som ska ätas imorgon kväll. Planering är viktigt!

Anonym sa...

God och smakrik vegetarisk/vegan mat som är både ekologisk och allergenfri är ju svårt att hitta. Green n’ Lean är ett nytt svenskt KRAV-märkt livsmedel av groddade spannmålsprodukter med bra näringsegenskaper och som har gjorts på naturligt sätt så att näringen lättare kan tas upp i kroppen. Lågt GI och mycket kostfibrer – finns som burgare, morot- rödbets- broccolibullar – fungerar jättebra som ingrediens i olika rätter – man smular bara ner den i t.ex. en tomatsås och så har man en vegan ”köttfärs/sås” för lasagne, kålpudding m.m. Green n Lean finns nog inte i alla butiker ännu men man kan fråga efter den så kan butiken ta hem mot beställning.

NyfiknaJohanna sa...

Jag provade göra din Vegetariska lasagne med keso igår. Milde himmel vad god! Den grillade auberginen lyfter hela rätten och allt var så himla gott. Nästan synd att den mättade så fort, hade kunnat äta en hel protion till annars bara för smakens skull.

Ann-Louise sa...

@ Plommonet: Vilken lyxmat du fyller frysen med! Imponerande!

@ Johanna: Tyvärr så har jag också bara hittat keso med löpe, därav namnet vegetarisk lasagne MED keso. ;)

@ Helena: Vad mycket gott du har hunnit laga! Den där belugabolognesen måste jag spana in. :)

@ Fröken Råsmart: Blomkålsbiffar - recept tack!

@ Anonym: Tack för tipset!

@ Nyfikna Johanna: Vad glädjande att du gillade den! Man kan variera den i det oändliga beroende på vad man har hemma i kylen. :)