13 februari 2014

Citronhirsmuffins med bär


Om du gillar amerikanskt cornbread så kommer du att älska dessa muffins. Konsistensen påminner om denna specialité medan smaken är sötare och med inslag av citron, honung och bär. Första omgången muffins bakade jag med granatäppelkärnor i. Nästa gång testade jag med frysta lingon. Bägge varianter får ett syrligt och friskt inslag vilket gick hem hos oss. Honungen skänker bakverken sötma men utan att bli sockriga. Hirsen blir till små knapriga överraskningar. Prova gärna att blanda ner blåbär eller hallon i smeten eller toppa dem med en näve hackade nötter eller två.

Det finns fortfarande ett fåtal platser kvar på kursen Nyttiga sötsaker. Vill du lära dig mer om hur du kan trolla i köket och laga utsökta desserter som dessutom råkar vara hälsosamma? Tillsammans kommer vi att baka mängder av godheter och du kommer att lära dig bemästra naturliga sötningsmedel, nyttiga fetter och hälsosamma mjölsorter.

Ursprungsrecept från ”Super Natural Every Day”.
12 st
5 1/2 dl dinkelmjöl, siktat
0,75 dl hirs, okokt
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2,5 dl naturell fil
2 stora ekologiska ägg
100 g smält smör, osaltat
1 dl honung
zest från 1 citron
2 msk citronjuice
1 dl bär, ex. granatäppelkärnor eller tranbär

Gör så här:
Värm ugnen till 200°. Klä en muffinsplåt med muffinsformar eller bakplåtspapper. I en stor skål vispa ihop mjöl, hirs, bikarbonat, bakpulver och salt. I en annan skål blanda ihop fil, ägg, honung, citronzest och citronjuice. Vispa till sist ner det smälta smöret i den blöta ingredienserna. Vik försiktigt ner de blöta i de torra. Vik ner bären. Fördela smeten i muffinsformarna. Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter eller tills topparna är bruna och har precis börjat spricka. Låt svalna i muffinsplåten i 5 minuter innan du plockar ur dem. Ät!

16 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Ser gott ut - jag ska testa! Testade kikärtskakorna med jordnötssmör och choklad förra helgen och de var ju supergoda!

Hur mycket nyttigare tycker du att det är med den här typen av kakor och muffins jämfört med vanliga?

Hur resonerar du och ger du dina barn nyttigare kakor oftare än du skulle om de varit vanliga?

Och glad alla hjärtans dag - din blogg gör mig glad och inspirerad!

Linda

Ann-Louise sa...

@ Linda: Vad kul att du gillade kikärtskakorna och glad alla hjärtans dag till dig också! Min matfilosofi är att jag vill att all mat ska göra kroppen väl. Man ska må bra när man har ätit något, oavsett om det är en sötsak eller maträtt. Jag använder sötningsmedel som även innehåller mineraler, vitaminer och till viss del även fibrer för att det både smakar gott och stärker kroppen.

Hur mycket nyttigare de är än vanliga bakverk beror på vilka recept och sötsaker man jämför med.

Allan är snart 17 månader och han får inga sötsaker utöver frukt än så länge. Till Vera är jag ganska restrektiv med hur ofta hon får bakverk och godis och då får hon nästan bara nyttigare varianter. I snitt får hon något sött en eller två gånger i veckan. På fredagar får hon torkad frukt som hon själv får plocka i affären på vägen hem från dagis och under helgen så kanske hon får en muffins, någon kaka eller hemmagjord glass. Om hon är bjuden på kalas så får hon äta samma saker som de andra barnen och vi gör ingen stor grej av det. För mig är det en stor källa till glädje att se mina barn äta saker som de gillar och som jag vet att deras fina växande så kroppar mår bra av.

Antonia sa...

Åh vad kul med kursen!
Får jag sprida dig och den på min blogg, samt låna bilden som beskriver kursen?

Du hittar min blogg på

www.fullfrulle.se

Ann-Louise sa...

@ Antonia: Vilken fin blogg du har! Självklart går det bra om du vill låna bild och sprida info om kursen på din sida.

Pernilla sa...

Hej!
Har nyss hittat hit till din blogg och jag ville bara lämna en liten hälsning. Jag blev bara så himla glad och inspirerad, har letat efter en sån här blogg länge då jag vill börja laga mer vegetarisk mat. Tycker att de flesta vegetariska blogga jag stött på inte ha varit så inspirerande, snarare krångliga. Men din blogg får mig verkligen att vilja äta mer vegetarisk och alla dina recept på nyttiga godsaker!! Älskart!! =)

Sara på Vardag.nu sa...

Vad kul med hirs i kakor! Aldrig hört innan :) Borde bli matigt antar jag?

Kim sa...

Nu har hirs dykt upp på flera olika håll, både i salt och sött - så nu får jag införskaffa hirs tror jag. Och muffins som påminner om majsbröd. Mumsmums.

Martina sa...

Tack för alla fina recept och för all inspiration. Har hunnit testa många av dina recept vid det här laget, både en och flera gånger och uppskattat dem mycket. De "italienska chokladkorvarna" har jag blivit smått beroende av. Önskar dig en fortsatt trevlig helg! ♥

Mikaela sa...

Hej, dessa muffins gick hem hos hela familjen.

Jag har en grupp som heter "vegetarisk mat" på facebook och jag har tidigare länkat dina recept på denna sida (alla länkar går direkt till din blogg så medlemmarna måste gå in på din blogg för att kunna läsa recepten). Är detta okej för dig? Om inte tar jag genast bort recepten/länkarna.

Tack för en fin sida!

Ann-Louise sa...

@ Pernilla: Vad kul att du har hittat hit! Välkommen och jag hoppas att du kommer att finna mycket inspiration och matglädje hos mig. :)

@ Sara: Muffinsen får en härlig knaprighet, samtidigt som de är lätta. Dessutom är hirs rikt på zink, magnesium, kalcium och kalium. Den är även en god järnkälla och innehåller fyra gånger så mycket som råris. Inte illa, eller hur?!

@ Kim: Hirs är ett grymt bra korn som dessutom tillagas snabbt och är gott. Köp, köp, köp!

@ Martina: Vad glad jag blir! Nu blev jag sjukt sugen på chokladkorven och måste göra ett par stycken snarast. :)

@ Martina: Vad roligt att höra att ni gillade hirsmuffinsen! Vilket bra initiativ med en vegetarisk sida på FB och det går bra att du länkar hit.

Anonym sa...

Jag testbakade just ett karibiskt corn bred igår, det vart lite tungt, men jag vet inte om det ska vara så, jag har tyvärr bara ätit fabriksgjorda corn muffins och de är ju flufiga men inte så goda...
Vad jag önskar att jag bodde i Göteborg så jag kunde komma på din kurs!

Anonym sa...

Hej!

Jag har följt din blogg länge och använder många av dina recept ofta här hemma. Min dotter är mjölkallergiker och jag undrar om det går att baka muffinsen på havreyoghurt istället för fil eller om du har förslag på något annat mjölkfritt jag kan baka de på istället?

Tack för all inspiration!

/Josefine

Ann-Louise sa...

@ Moma: Du får komma ner och hälsa på vetja!

@ Josefine: Jag har inte testat att baka med havreyoghurt men jag kan tänka mig att det skulle funka. Annars skulle du kunna ersätta filen med kokosmjölk. Smaken blir annorlunda men jag tror att det skulle bli riktigt gott! Berätta gärna hur det gick.

Ann-Louise sa...

@ Moma: Du får komma ner och hälsa på vetja!

@ Josefine: Jag har inte testat att baka med havreyoghurt men jag kan tänka mig att det skulle funka. Annars skulle du kunna ersätta filen med kokosmjölk. Smaken blir annorlunda men jag tror att det skulle bli riktigt gott! Berätta gärna hur det gick.

Ann-Louise sa...

@ Moma: Du får komma ner och hälsa på vetja!

@ Josefine: Jag har inte testat att baka med havreyoghurt men jag kan tänka mig att det skulle funka. Annars skulle du kunna ersätta filen med kokosmjölk. Smaken blir annorlunda men jag tror att det skulle bli riktigt gott! Berätta gärna hur det gick.

Unknown sa...

Använde ett helt paket frysta hallon och lite vanlijpulver, jättesmaskigt.