11 december 2013

Italiensk chokladkorv

Chokladkorv – den bästa vegetariska korven någonsin! Snabbt, enkelt och utan grisknorr. Jag lyckades göra mina tillsammans med två ivriga små barn. Lite stressigt blev det mellan varven, framför allt när Allan skulle slicka på samtliga kryddburkar som Vera langade till honom. Men receptet är sjukt enkelt. Sältan från flingsaltet gifter sig fint ihop med chokladen och de rostade hasselnötterna. Några nävar cacaonibs åkte även ner i smeten då jag håller på att bekanta mig med dessa små mineralbomber. Vill du ha en raw variant? Skippa rostning av hasselnötter och byt ut vanlig kakao mot rå. Korvarna är perfekta små klappar att ge bort under julhelgen.

2 korvar
3 dl urkärnade Medjooldadlar
1 ¼ dl valnötter
1 ½ dl hasselnötter
1 dl kakao
¼ dl cacaonibs (kan ersättas med ¼ dl kakao)
¼ tsk flingsalt
kokosmjöl att rulla i

Gör så här:
Rosta hasselnötterna på 180° i 10 -11 minuter. Låt svalna. Mixa valnötter i en matberedare eller blender tills de blir till små korn. Tillsätt kakao och salt och mixa i ytterligare en stund. Mixa ned Medjooldadlarna, en i taget tills du får en väl ihop blandad massa. Hacka hasselnötterna grovt. Rör ner dem och cacaonibsen i massan. Den kommer att se lite smulig ut men ska hålla ihop när du pressar samman en del av massan mellan fingrarna. Om den är för torr tillsätt ytterligare några dadlar. Fördela massan på två ark bakplåtspapper. Forma till två avlånga korvar (ca 15 cm) genom att rulla ihop pappret och snurra ihop ändarna så hårt du kan. (Korvarna ska nästan se ut som smällkarameller). Låt dem stelna i kylen i ca två timmar. Rulla dem därefter i kokosmjöl så att de ser ut som italiensk salami. Skiva upp i bitar och servera. Förvara korvarna i kylen inslagna i papper i upp till två veckor.

13 kommentarer:

Ine sa...

Absolutt en pølse etter min smak! Takk for fin oppskrift!

I dag laget jeg forresten hummusen din med gurkemeie - kjempegod! Supert med sunne og gode oppskrifter som går raskt å lage (til og med med baby på armen).

Kim sa...

Jag säger då aldrig nej till korv! Ehh. Och inte heller till choklad så detta är ju den bästa kombon!
=)

Anonym sa...

Låter gott!
Ska hasselnötterna mixas ihop med valnötterna?
/Annica

Ann-Louise sa...

@ Ine: Recept som man kan laga samtidigt som man underhåller en bebis är bra grejer. ;) Kul att du gillade hummusen och prova korven vetja!

@ Kim: Gött!

@ Annica: Oops - ett miss i receptet! Tack för frågan och nu har jag justerat instruktionerna. Hasselnötterna ska hackas grovt och blanadas i senare.

karin - trattoria sa...

Vilka fina korvar! Och underbart gott låter det också!

Sara på Vardag.nu sa...

Meh! Vilken snygg. En sån vill jag ha :D

Ann-Louise sa...

@ Karin: Jag har mumsat korvbitar i soffan hela veckan lång. :)

@ Sara: Prova vetja!

Anonym sa...

Jamen det finns korv och så finns det korv, och de italienska brukar vara bra!

Viccy sa...

Men MUMS!! :)

Unknown sa...

går det att byta ut kokosmjölet mot något annat? vad i så fall??

/ A

Ann-Louise sa...

@ Astrid: Du skulle kunna byta ut kokosmjölen mot mandelmjöl. Om du inte kan få tag på dessa så är korvarna även goda utan, men då får du inte den mögliga touchen...

maja sa...

Ska det vara färska eller torkade dadlar?

Ann-Louise sa...

@ Maja: Saftiga torkade. Om de är väldigt torra så kan du blötlägga dem i hett vatten en kvart & därefter krama ur vattnet.