15 december 2013

Guldgryta med brysselkål

Saffran, apelsin och brysselkål - det är julsmaker för mig. Toppat med rostade mandlar är det här ett ypperligt vegetariskt tillbehör på julbordet. Första gången jag provlagade rätten var redan i oktober. En aning tidigt för julmat men då valde jag att servera grytan med ångkokt torsk, quinoa och en klick turiskt yoghurt. En guldig, enkel och frisk julrätt som passar fint en mörk december kväll, sisådär en vecka före julafton...

4-6 port.
1 liten rotselleri, ca 250 g
300 g brysselkål
1 ekologisk apelsin
1 tsk rårörssocker
1 kuvert saffran
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 gul lök, finhackad
1 dl grönsaksbuljong
½ dl neutral olja
2 nävar bladpersilja, grovt hackat
½ dl sötmandlar
salt och peppar

Gör så här:
Skala och skär rotsellerin i mindre tärningar. Ansa brysselkålen. Ångkoka rotsellerin tills bitarna är mjuka. Lättkoka brysselkålen. Rosta mandlarna i ugn på 180° i ca 10 minuter. Hacka grovt. Lägg socker och saffran i en mortel och stöt detta lätt. Tvätta apelsinen noga. Finriv skalet och pressa ur juicen. Fräs lök och vitlök och en nypa salt i en del av oljan i några minuter. Tillsätt saffransblandningen, skal och juice av apelsinen och buljongen. Koka upp snabbt och tillsätt resten av oljan, rotsellerin och brysselkålen. Koka ihop en kort stund. Vänd ner persiljan och smaka av med salt och peppar. Häll över i en serveringsskål och toppa med de hackade mandlarna.

6 kommentarer:

Sara på Vardag.nu sa...

Läckert värre!

Sonja {Dagmars Kitchen} sa...

Ser (och låter) underbart ut! Satt precis och blev sugen på min brysselkål som ligger i kylen. Kanske blir tvungen att "okynnesäta" lite som snacks så här på kvällskvisten ;-)

Anonym sa...

Snyggt, jag stod och fingrade på två påsar brysselkål idag,som jag la tillbaka för jag trodde inte jag skulle hinna att äta dem före jul och så lägger du upp det HÄR!

Ann-Louise sa...

@ Sara: Tack!

@ Sonja: Finns det någon sötare kål? Helt klart en av mina favoritråvaror vid jul. Förutom grönkålen förstås. ;)

@ Moma: Man kan aldrig köpa för mycket brysselkål i december. Passa på att frossa!

Charlotta Ljungblad sa...

Det ser alldeles ljuvligt ut, kompis! Hoppas ni får en riktigt fin jul och att vi ses snart! KRAM!

Kim sa...

Snyggt! Och låter sjukt gott. Brysselkål är ju bara... alltså Mmmm.
GOD JUL till dig och familjen!