24 november 2013

Vegetarisk trebönschili i en Crock Pot

Planering. Det är vad som krävs om jag ska hinna laga bra mat nuförtiden. Om inget annat så underlättar det vardagen. Nyligen blev jag och ett gäng bloggare erbjudna var sin Crock Pot. Jag har flertalet gånger läst om köksredskapet på amerikanska bloggar och blivit nyfiken och framför allt sugen på att testa recepten. De senaste helgerna har därför ägnats åt att lära känna min Crock Pot lite bättre. Under tiden som jag och Vera har vart på barnkalas har den tillrett middagen. Att komma hem till varm och färdiglagad mat när man är trött och hungrig, det är guld värt.

Hittills är det här min favoriträtt. En mustig och mättande chili som får en djup smak av chipotle, spiskummin och kanel. Ursprungsreceptet fann jag hos en av mina absoluta favoritbloggar Happy Healthy Mama. Om du vill laga chili utan en Crock Pot så behöver du öka mängden vätska och prova dig fram med tillagningstiden så att bönorna hinner bli färdigkokta. Och som vanligt, så är chilin ännu godare dagen efter...

8 port.
2,5 dl torkade svarta bönor, rensade
2,5 dl torkade kidney bönor, rensade
2,5 dl torkade stora vita bönor, rensade
7 dl vatten
5 dl grönsaksbuljong
1 burk ekologiska krossade tomater
1 dl tomatpuré
2 msk tamarisås eller japansk soja
2,5 dl fullkornsbulgur
2 röda paprikor, tärnade
1 stor gul lök, hackad
1 stor morot, skalad och tärnad
2 selleristjälkar, tärnade
6 champinjoner, tärnade
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
1 1/2 tsk malen chipotle
2 tsk paprikapulver
2 tsk korianderfrön, mortlade
2 tsk spiskummin
2 tsk torkade oregano
2 tsk torkad basilika
2 tsk torkad timjan
2 tsk malen kanel
2 tsk salt
nymalen svartpeppar

Till servering: hackade valnötter, färsk koriander och gräddfil

Gör så här:
Skölj av och blötlägg bönorna i 8 t. Häll av vattnet och skölj av bönorna igen. Stek grönsakerna tillsammans med saltet i olivoljan i 5 minuter. Tillsätt vitlök och kryddor och stek i ytterligare en minut. Var försiktig så att kryddorna inte bränns vid. Häll samtliga ingredienser i din Crock Pot, rör om och tillaga chilin på hög värme i 5 timmar. Servera chilin i skålar toppat med valnötter, färsk koriander och en stor klick gräddfil.

16 kommentarer:

Linnea sa...

Hejsan :) vet att ni lagade all mat själva då ni gifte er men undrar ändå om du har något tips på bra vegetarisk catering i Gbg? Min syster (som bor i england) ska gifta sig till sommaren och vi har börjat kika runt lite!

Tack och hej

Anonym sa...

Det ser fantastiskt gott ut (som vanligt)! Jag skickade precis min kollega in till dig, hon ska få sitt tredje barn snart så jag tyckte hon kunde behöva lite mattips för di små :-)

Ann-Louise sa...

@ Linnea: Vad roligt med bröllop! En Deli i Haga har grymt god mat och fixa catering. Jag kan varmt rekommendera dem! Ett annat ställe som jag har hört gott om men aldrig provat är Groovy Foods. Bägge ställen använder huvudsakligen ekologiska produkter också.

@ Moma: Tack för att du spred ordet och jag hoppas att din kollega tittar förbi. :)

careofamanda.se sa...

Vad smidigt! Jag har aldrig ens hört talas om Crock Pot men det verkar ju riktigt smart. Skönt att slippa sätta igång med matlagningen när man kommer hem och är utsvulten. Chilin ser väldigt god ut :)

Julia sa...

såg galet god ut!

Sara på Vardag.nu sa...

Härligt att du också fått en Crock-Pot. Jag har saknat lite vegetarisk input på den fronten! :)

Ann-Louise sa...

@ Care of Amanda: Jag står för den mesta utav matlagningen hemma och älskar att komma hem till färdiglagad mat, de gånger det sker. ;)

@ Julia: Tack!

@ Sara: Om du har några recept på lut så vill jag ha dem! :)

Fröken Råsmart sa...

Verkar ju hur smidigt som helst med färdiglagad mat när man kommer hem. Det jag har funderat över är hur näringsämnena behålls vid så lång tillagning.

Karin sa...

Jag har hört så mycket gott om crock pot/slowcookers, men bara från folk som äter kött. Funderar på om det verkligen är någon idé för mig som vegetarian att skaffa en sån? Vad tror du? I vardagslag hos oss blir det ändå mycket burkbönor och annat som går fort att tillaga - kanske blir det då bara en onödig pryl.

Ann-Christin sa...

Jag är vego och har också testat crock-pot nu under hösten. Jag lagar mycket soppor och grytor och jag måste säga att jag gillar den verkligen. Den funkar fint till vego mat också :-) Angående catering så har jag provat Groovy food och deras mat var väldigt god. Deras chokladtårta har vi köpt flera gånger och den är to die for!

Ann-Louise sa...

@ Fröken Råsmart: Maten tillagas på låg värme så att min förhoppning är att näringsämnena bibehålles, men jag vet inte. :)

@ Karin: Jag ska samla på mig och provlaga fler vegetariska recept framöver och lovar att återkomma med ett omdöme för som inte äter kött. Hittills har jag dock märkt att okokta bönor blir riktigt bra i Crock-Potten och till jul ska jag laga risgrynsgröten i den.

@ Ann-Christin: Kul att du gillar Crock-Potten. Om du har vegorecept att dela med dig av så tar jag tacksamt emot! Tack för ditt omdöme om Groovy Food och jag blir onekligen sugen på deras chokladtårta. :)

Fido sa...

Nämen oj! Titta så lik vår bild blev din, utan vi ens om visste om det :D Fint!

http://vegoteket.se/2013/12/quinoa-och-kikartssallad-med-rostad-pumpa-valnotter/

Ann-Louise sa...

Haha! Där ser man. Lika bär leka bäst. ;)

Anonym sa...

Hej. Låter jättegott! Om man planerar för en middag ikväll... tror du kan kan köpa redan blötlagda bönor eller förstör det hela upplevelsen?

Ann-Louise sa...

@ Anonym: Det går bra men färdigkokta bönor! Minska mängden vätska och vänta med att hälla i bönorna tills det är 5 minuter kvar.

Anonym sa...

Hej! Hittade detta trevliga recept nyligen 😊! Kan jag ta couscous som jag har i skafferiet istället för bulgur? Har du provat att tillaga grytan på låg någon gång? Mvh Anna-Karin