19 september 2012

Lite hjälp på traven


Nu är det bara en vecka kvar tills beräknad förlossning av vår lille/a bebe. Så spännande! Statistiskt sett tror jag att ungefär 3 % av alla barn föds då, så att med andra ord ska vi inte hänga upp oss allt för mycket på det datumet. Men hur som helst så börjar det dra ihop sig.

De senaste veckorna har jag varit sugen på sötsaker betydligt mer än vad jag brukar vara. Kroppen börjar bli trött och vill ha snabb energi, utöver bra mat. Då är det bara att kavla upp ärmarna och baka egna kakor och just den här gången var jag olidligt sugen på syltkakor.

Dinkelmjöl och havregryn är givna ingredienser för mig när jag vill baka saftiga, chewy kakor. Som sötningsmedel har jag använt mig av både kokossocker och rårörsocker vars karamelliknande smaker jag älskar. Kokossocker framställs av kokosblommans söta och näringsrika nektar och är både oraffinerat och har ett lågt GI-värde. Dessutom innehåller det en mängd mineraler och vitaminer. Som kronan på verket fyllde jag varje kaka med björnbärssylt sötat med koncentrerat fruktjuice istället för socker. Resultatet blev saftiga och söta kakor som inte göra att blodsockret skjuter i höjden. Efter ett par kakor och en kopp java kände jag mig betydligt piggare och redo för att hämta Vera på dagis.

Hjälpsamma havresyltkakor
ca 20 st

70 g ekologiskt smör, saltat
½ dl kokossocker
1 dl rårörsocker
3,5 dl dinkelmjöl, siktat
2 dl havregryn
1 msk potatismjöl
1 ekologiskt ägg, lättvispat
½ tsk finsalt
½ tsk bakpulver
1 ½ tsk vaniljpulver
sylt, valfrisort men gärna fritt från raffinerat socker

Gör så här:
Klä två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Värm ugnen till 180°. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål. Tillsätt smör och ägg och blanda ihop allt väl med händerna. Forma kakdegen till runda små golfbollar och fördela på plåtarna. Tryck till och gör en grop i varje kaka med hjälp av ditt lillfinger eller baksidan av en tesked. Fyll gropen med en klick sylt. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 9 minuter. De är färdiga när de precis har börjat få lite färg. Var noga med att inte grädda kakorna för länge. De blir sega och chewy och inte torra och hårda. Låt svalna på galler innan du börjar mumsandet.





11 kommentarer:

Katarina sa...

Söta små kakor och inte fel att de är lite hälsosammare också!

Cupcakesfluffan sa...

Låter gott :-), ingen av mina killar har kommit på bf, de två första en vecka i förväg och lillkillen som nu är 6 veckor kom 3 veckor för tidigt

Tove sa...

Så spännande att det är så nära nu! Kakorna verka himla goda!

Amy's piece of cake sa...

Har faktiskt undrat om det inte varit dags för dig men inte vågat fråga när det känns som om ja frågat dig massor av gånger ;) Spännande!

Dessa kakor ser jättefina ut.

Kim sa...

Då kan ju nedkomsten ske när som..! Spännande! Du packar väl ner några sådana här kakor i bb-väskan?!

Ann-Louise sa...

@ Hovkonditorn: Smör, kokos- och rårörsocker är fina grejer. Om kakorna är hälsosamma vet jag inte men bättre än många andra och jäkligt goda... ;)

@ Cupcakesfluffan: Grattis till din lille tvåa! Sex veckor tidigt är mycket. Vera kom 5 v tidigt och det var vi inte riktigt beredda på så att denna gången njuter jag av att få tid på mig att vänta.

@ Tove: Det är himla spännande att se när den kommer och hur det hela ska börja. :) Kakorna blev farligt goda.

@ Amy: Haha - fråga på bara! :)
Idag var jag på MVC och allt ser bara fint ut. Huvudet är inte fixerat än men bebisen är vänd nedåt.

@ Kim: Vi har redan hunnit äta upp samtliga kakor förutom två... Idag ska jag dock göra en ny sats och förhoppningsvis lyckas jag gömma undan några i bb-väskan.

Emelie sa...

Åh vad spännande att du väntar tillökning så snart. Förstår verkligen sötsuget ;) Äntligen har jag tagit mig tid att kika runt och läsa lite mer här på bloggen. Den ligger som en favorit och jag tittar på bilderna men jag har liksom fått för mig att dina recept är bortom min förmåga. Nu har jag dock tagit mig i kragen och skrivit en handlalista för att prova litegrann i alla fall. Din blogg är ju egentligen som klippt och skuren för mig som också lagar vegetariskt till hela familjen. Tack för all inspiration och lycka till med förlossning!

Lisa sa...

Tips på vad man kan använda istället för kokossocker, om man inte hittar det?

Kram!

Ann-Louise sa...

@ Emilie: Vad kul att du har hittat hit! Hoppas jag kan ge dig lite inspiration & du povar nått recept snart. :)

@ Lisa: Prova gärna att byta ut det mot agave sirap eller honung.

Lina sa...

Gjorde de här igår (mandel- och bovetemjöl istället för dinkel pga vad jag hade hemma, kokosolja istället för smör) och de blev SÅ GODA! De är nästan slut redan!

Ann-Louise sa...

@ Lina: Vad roligt! Tack för tipset med bovete- och mandelmjöl - perfekt för alla glutenintoleranta om man även använder glutenfria havregryn.