3 september 2012

En flört med mellanöstern


På sistone har jag börjat experimentera mer och mer med kryddor från mellanöstern. Boken Plenty inspirerade mig att köpa hem en påse sumac vilket har lett mig in på en bana med helt nya smakupplevelser.

Kanel i mat är inte heller något jag vanligtvis använder men tillsammans med syrlig sumac och dill har jag upptäckt nya oemotståndliga smakkombinationen. Nu när jag är höggravid slår min hunger till snabbt och då vill jag att matlagningen ska gå kvickt. Efter en halvtimmes jobb i köket står den här rätten klart på bordet. Mycket bra. Vera gillade både sötpotatisen och linserna men allt grönt petades bort. Rätten passar ypperligt ihop med en stor klick turkisk yoghurt eller varför inte smula några bitar chèvre över.

Bedårande belugalinser med rostad sötpotatis & pistaschnötter
4 port.
2 medelstora sötpotatis, ca 600 g
2 dl belugalinser, rensade och avsköljda
1 dl skalade pistaschnötter, grovt hackade
1 paket färsk spenat, ca 70 g
en stor näve färsk dill, grovt hackad
10 myntablad, skurna i tunna strimlor
3 salladslök, både vita och gröna delen, tunt skivat

Dressing:
1 msk extra virgin olivolja
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk agavesirap
½ tsk sumac
½ tsk torkad timjan
en nypa kanel
¼ tsk bordsalt

Gör så här:
Skrubba rent sötpotatisen, låt skalet vara kvar och skär den i stora klyftor. Lägg på en ugnsplåt, ringla över olivolja och salta och peppra. Grädda i mitten av ugnen på 225° i ca 25 minuter eller tills de har mjuknat och kanterna blivit bruna.
Koka linserna i vatten i 10–15 minuter. Passa dem riktigt noga så att du inte blir överkokta. (Jag brukar ta av mina när den fortfarande är al dente.) Under tiden som linserna kokar gör du dressingen. Häll i alla ingredienser i en glasflaska med lock och skaka om kraftigt. När linserna är klara, häll av allt vatten. Medan linserna fortfarande är varma blanda ihop dem med dressingen. Ställ åt sidan. När sötpotatisklyftorna är klar blanda ihop alla ingredienser i en stor skål. Servera omgående, gärna tillsammans med en stor klick turkisk yoghurt eller några bitar chèvre. Salladen kan förvaras i kylen i 2-3 dagar och smakar bäst lätt uppvärmd.




2 kommentarer:

Matarkivet sa...

Ser mycket gott ut, och definitivt i samma stil som Ottolenghi! Sumac har jag också i skåpen men har inte använt det på ett tag, så perfekt med inspiration från dig!

Amy's piece of cake sa...

Kanel använder jag en hel del i matlagningen, gott blir det minsann!

Detta ser mycket spännande ut tycker jag... belugalinser har jag ännu ej smakat.