28 juli 2011

Sötpotatispinnar

Äntligen! Vera äter sötpotatis! Det har tagit ett tag att hitta ett vinnande recept men tillslut så. För er som inte har följt bloggen så länge så kan jag berätta att jag älskar sötpotatis medan Vera har vägrat rotfrukten i alla dess former.

När vi var i Köpenhamn fick Vera smaka på pommes frites. Inte den bästa maten för en blivande tvååring men ibland får man göra undantag. Hon fann ”pinnarna” mycket goda och det var då ett litet frö såddes hos mig – sötpotatispinnar! Pinnarna är betydligt nyttigare än traditionella pommes frites och blir både krispiga och söta. Perfekt tillbehör för både stora och små. Du kan börja ge pinnarna från 8 månaders ålder. Om du enbart ska servera dem till vuxna så smaksätt dem gärna med salt och peppar innan de åker in i ugnen.

Sötpotatispinnar

1 medelstor sötpotatis
1 msk olivolja
½ tsk malen kanel

Värm ugnen till 225°. Skala potatisen och skär den i smala stavar. Blanda ihop olja och kanel i en liten skål. Lägg potatisen på en folietäck ugnsplåt och häll över oljan. Rör runt och se till att potatisen blir jämt täckta av oljan. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter, tills pinnarna har fått en fin färg. Rör runt bland dem då och då.

11 kommentarer:

mumsfillibaba sa...

Jag äääälskar sötpotatis och hoppas mitt barn också kommer att göra det. Kanel som krydda låter smaskens!!

Katarina sa...

Gott och ett bra alternativ till vanlig potatis. Låter dessutom spännande med kanel.

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Åh gud vad gott, sötpotatis som är en stor favorit hos mig! Jag kommer fortfarande ihåg när jag åt det första gången, en bakad sötpotatis med kanelsmör. MUMS! Så att krydda dem med kanel är jag ett fan av, jag är glad att den lilla också är det ;)

Ann-Louise sa...

@ Sofie: Vad roligt med fler sötpotatisfans! Första gången Vera fick en smakportion av sötpotatis, när hon var runt 7 mån började hon gallskrika. Men din lilla kotten kommer säkert att fatta hur smaskigt det är med en gång. :)

@ Hovkonditorn: A match made in heaven!

@ Alexandra: Gud vad gott det låter med bakad potatis med kanelsmör! Måste testas!

Moma sa...

Mums, jag älskar sötpotatis!Det är så gott att rosta, steka, ha i soppor och grytor och i dessertpajer eller mjuka kakor.
Trevlig helg!

Charlotta sa...

Jag har också precis lärt mig att tycka om sötpotatis! Har börjat använda det mer och mer i matlagningen, och till och med min sötpotatis-tveksamma sambo börjar tycka att det är helt ok :=)

Matarkivet sa...

Sötpotatis är underbart gott, men har inte testat med kanel ännu.

Maria sa...

Aah men gud så gott! Detta måste jag verkligen göra :)

Ann-Louise sa...

@ Moma: Sötpotatis i desserter och pajer är något obeprövat för mig. Måste testas!

@ Charlotta: Sötpotatis är lite som kaffe. När du väl har fattat tycke så är du hooked...

@ Matarkivet: A match made in heaven!

@ Maria: Gör det!

Kerstin sa...

Ja, sötpotatispinnarna uppskattades även av farfar! Påminner om en liknande rätt som jag gjort av rotselleri, men den är hårdare och måste förkokas innan den ugnsbakas.

Ann-Louise sa...

@ Kerstin: Vad glädjande att ni provade receptet och att det uppskattades! Nästa gång ska jag prova rätten med rotselleri. Tack för tipset!