26 juli 2011

Ugnsomelette med en touch of Greece

Det var till en födelsedagsbrunch som jag för första gången gjorde den här ugnsomeletten. Den gick snabbt att laga och medan ugnen gjorde merparten av arbetet kunde jag fortsätta mina övriga förberedelser. Omeletten har blivit ett stående inslag bland mina rätter, både som söndagslunch eller en lättare middag. Här serverade jag den tillsammans med min storfavorit lemony lentil salad, kikärter, olivbröd och en liten sallad. Fetaosten kan bytas ut mot någon annan sort (nästa gång ska jag testa gryère) och grönsakerna kan du också experimentera med.

Innan ett barn har fyllt ett avråder Livmedelsverket att det äter spenat. Orsaken är de höga halterna av nitrat i grönsaken vilket kan omvandlas till nitrit som i sin tur kan försvåra syreupptaget hos små barn. Om du vill bjuda en småkompis på omeletten byt helt enkelt ut spenat mot förkokta broccolibuketter och uteslut salt och peppar.

4 pers
6 ekologiska ägg
4 dl mjölk
2-3 msk extra virgin olivolja
ca 10 cocktailtomater
½ hackad rödlök
200 g fryst alt. färsk spenat
100g fetaost
½ tsk torkad basilika
flingsalt och nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 225°. Häll olivolja i en ugnsform och smörj runt. Halvera tomaterna och sprid ut i formen med skärsida uppåt. Lägg även i lökhacket i formen. Ställ in i ugnen i ca 10 minuter. Under tiden vispa ihop ägg, mjölk, basilika, salt och peppar. Om du använder frusen spenaten så tina den. Ta ut formen och sprid ut spenaten över lök och tomater. Smula över fetaosten och häll därefter på äggblandningen. Grädda i ca 20 minuter tills omeletten får lite färg.

10 kommentarer:

Katarina sa...

Det ser väldigt gott ut!

Ann-Louise sa...

@ Hovkonditorn: Tack! Och jag lovar att det är superenkel att göra.

I huvudet på Elvaelva sa...

Det är en fantastisk blogg du har, bara så du vet. Fina bilder, inspirerande texter och recept. Din kunskap, passion och formkänsla riktigt lyser igenom i allt du gör. Heja! /hils Sofija.

Matarkivet sa...

Verkligen mat i min smak!

Ann-Louise sa...

@ Sofija: Tack så hemskt mycket! Det är oerhört glädjande när läsare gillar bloggen. :)

@ Matarkivet: Kul att höra!

mumsfillibaba sa...

Helt klart underskattat med ugnsomelette. Ska det bli mer av. Din variant låter ju tok-go´!!

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Alltså oj vad gott det ser ut! Linserna och bönorna som du serverade till måste jag bara prova på, det ser helt obeskrivligt mumsigt ut =D

Anonym sa...

Jag brukar också göra omelett i ugnen och det är ju verkligen fantastiskt enkelt att variera! Jag håller med om att din blogg är inspirerande!

Anonym sa...

Du lagar så mycket fantastisk mat! Helt otroligt :)

Ann-Louise sa...

@ Sofie: Tack! När man väl har börjat laga ugnomeletter är det svårt att sluta.

@ Alexandra: Kul att det ser gott ut! Testa linserna oxå vetja.

@ Bettina: Vad glädjande att höra att du blir inspirerad av bloggen!

@ Matverkstan: Tack snälla! :)