10 juli 2011

Spiffiga spenatbiffar med avokado- och yoghurtsås

Småbarn behöver få i sig mycket grönt, precis som vuxna. Vera äter mer än gärna broccoli men jag tänkte att det kunde vara bra för henne att även äta andra gröna saker som till exempel supergrönsaken spenat. Dessa biffar påminner om broccoli piffbiffar vilka hon älskar men mandeln ger dem en extra twist. Jag brukar servera biffarna med avokado- och yoghurtsås till som Vera själv kan doppa dem i.
Biffarna passar utmärkt som mellanmål eller till middag tillsammans med äggröra eller några pollobollar. Din lilla kompis måste dock vara minst ett år innan han/hon får smaka då de både innehåller nötter och spenat - en big no-no om du är under året. Även vuxna får äta biffarna och de brukar bli väldigt uppskattade som meze eller på ett buffébord.

15-20 st

1 dl skivade mandlar
2 stora nävar ekologisk babyspenat
4 dl brödsmulor, osötat bröd
2 ekologiska ägg
½ dl linfrön
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
1 dl riven ost, en mild sort ex. hushållsost

Värm ugnen till 175°. Blanda mandelskivor och linfrön i en blender tills de är fint fördelade.
Lägg ner spenaten i blendern och kör i någon minut. (Jag fick pausa och skarpa ner innehållet från sidorna ett par gånger.)
Ta fram en mellanstor skål och vispa äggen poröst. Rör ner spenatblandningen, osten, kryddorna och hälften av brödsmulorna. Arbeta ihop smeten tills alla ingredienser är väl ihop blandade. Häll över de resterande brödsmulorna i en liten skål. Forma smeten till små bollar med hjälp av dina händer och rulla dem i smulorna. Pressa därefter ut bollarna på en bakplåt med bakplåtspapper på. Det ska bli ca 15-20 biffar. Grädda biffarna i ugnen i 25 min. Vänd dem efter halva tiden. Låt biffarna svalna innan de serveras.

Avokado- och yoghurtsås

1 dl ekologisk naturell yoghurt, 3%
½ avokado
1 tsk citronsaft

Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer och servera tillsammans med spenatbiffarna.

12 kommentarer:

SARA sa...

HALLÅ DÄR.
Eftersom vi älskad dina broccolibiffar, tror jag att även det här receptet kommer att falla hela familjen Rosén i smaken. Jag bara funder lite på dom här brödsmulorna.. Tog du bara och mixade sönder en brödbit ( i så fall, hur finfördelat ska det vara?!) eller är det något som man köper färdigt?!
Ha det finast.

Ann-Louise sa...

@ Sara: Hello! Jag tog vanligt bröd som var några dagar gammalt och körde det i min blender. På det här viset blev brödet väl finfördelat, som större brödsmulor. Man skulle nog oxå kunna byta ut hälften av brödet mot knäckebröd om man vill ha mer knaper på sina spiffiga biffar. Lycka till i köket!

Raw food sa...

Vilka otroligt vackra bilder. :)

Tack
Mattias

Ann-Louise sa...

@ Mattias: Tack snälla! Ibland är det svårt att hinna fota innan min lilla assistent hinner plocka åt sig maten...

lovisa/polichinelle sa...

vilka vackra bilder! och så god maten verkar. hit måste jag kika in igen!

Millas Hälsoblogg sa...

Spännande maträtt

Jen sa...

Mm va gott de såg ut!

M. sa...

det här låter gott och spännande :) ser gott ut också. jättefina bilder du tar! :)

Åsa sa...

Ah, det är ändå ägget som gör det. Jag har försökt med så många vegetariska biffvarianter men får svårt att hålla ihop dem ordentligt. Däremot var det ju en ypperligt smart idé (som jag nu låter bli att spekulera i om huruvida det står rätt till i skallen på mig för att jag inte kommit på det tidigare) att baka dem i ugnen!

Ann-Louise sa...

@ Åsa: Varje dag blir man lite matklokare. ;)

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa...

Oj oj oj vilka goda biffar.