17 juli 2011

Here fishy fishy...

För ett halvår sen gick Vera igenom en period då hon enbart ville äta svamprisotto eller italiensk kycklingpasta. I ett försök att nyansera hennes kost en aning så gjorde jag en variant av den italienska kycklingpastan där jag bytte ut kyckling mot fisk och använde mig av andra grönsaker. Rätten gick hem hos den lilla damen!
Du kan börja ge maten till bebisar från 8 månaders ålder. Tomater har en hög syrahalt. Vissa bebisar kan vara känsliga mot detta och rodnar då kring munnen. Om så är fallet med din lilla kotte vänta någon månad innan du provar att servera tomater igen. Om din bebis föredrar slätare mat så mixa såsen med en stavmixer innan du rör ner pastan. Jag använde mig av ekologiska råvaror till allt förutom risonin som jag hittills inte har hittat ekologisk.

Italiensk fiskpasta för små
10-12 portioner

1 block fryst vit fisk ex. sej eller torsk, skuret i mindre bitar
1 burk krossade tomater
2 dl vatten
1 dl majs, frusen alt. färsk
2 morötter
½ skalat äpple
1 gul lök
1/2 vitlöksklyfta
1 pkt mozzarella, skuret i mindre bitar
¼ tsk torkad basilika
¼ tsk torkad timjan
2 dl risonipasta eller någon annan liten pastasort
2 rejäla klickar smör, osaltat
1-2 msk olivolja

Hacka alla grönsaker så smått som möjligt. Smält smöret tillsammans med 1 msk olivolja i en stor kastrull. Stek löken på medelvärme tills den blir genomskinlig. Tillsätt vitlöken och stek i ytterligare 1 min. Tillsätt samtliga hackade grönsaker. Stek tillsammans i några minuter. Häll därefter i krossad tomat, vatten, mozzarella och kryddor. Låt såsen puttra på svag värme i 20 min. Under tiden koka pastan enligt förpackningen. Tillsätt fisken och låt den puttra i såsen tills den är genomkokt. Detta tar allt från någon till flera minuter beroende på fiskbitarnas storlek. När såsen och pastan är klara, rör ner pastan i såsen. Innan du serverar rätten till din lilla hungriga kompis, ringla över lite olivolja och toppa alltsammans med riven parmesanost.

4 kommentarer:

Nena sa...

Vad kul att du hittat pa denna fiskratten sa att den lilla far i sig aven god fisk! Antar att det kan vara svart med dem sma ibland, helt enkelt genialt:))

Ann-Louise sa...

@ Nena: Tack! Ibland får man fixa och trixa med maten. ;)
Vera gillar fortfarande inte lax men vit fisk brukar vara populärt.

charlotta sa...

Åh, jag älskar det faktum att din dotter älskar svampisotto. Hoppas mina barn blir precis som Vera :=)

Hoppas allt är bra med er annars och att ni har en alldeles underbar semester!

Anonym sa...

Den här tycker jag är god även till oss äldre! Dock använder jag salvia istället för de andra torkade kryddorna, en skvätt grädde i såsen, lite salt och inget äpple och serverar den till potatis ibland istället för pasta! /Frida