22 juli 2011

Paradiset på Hisingen

I går besökte jag paradiset. Eller så gott som när jag, Vera och vår kompis Lisa tog bussen ut till Bärby självplock. Solen strålade och för en billig peng kunde vi skörda våra egna rödbetor, spetskål, mangold, broccoli, kålrabbi och mycket mycket mera.
Längs med åkrarna kunde vi välja ut precis de grönsaker vi suktade efter. Vera ville ha en massa broccoli och började genast mumsa på den. Grönsakerna var av toppkvalité och jag blev kanske lite väl girig i mitt skördande, så nu har jag en kyl sprängfylld med grönsaker.
Väl hemma slocknade Vera. Jag var sjukt hungrig och behövde snabbt få i mig mat. Ångkokaren blev min räddning. Ner åkte nyskördad broccoli, mangold och rödbetor tillsammans med en bit lax och edamamebönor från frysen. Jag smaksatte råvarorna med färskt riven ingefära och vitlök och lät allt ångkokas i si sådär 10 min. Efteråt toppade jag maten med rostade sesamfrön, sesamolja samt soja och åt det tillsammans med överbliven quinoa från dagen innan. Snabbt, enkelt och gott! Nu ska jag bara komma på vad jag ska göra med alla de andra grönsakerna…

12 kommentarer:

mumsfillibaba sa...

Vad mycket det finns i ens närhet som man inte har koll på... Så gott det ser ut!!

Ann-Louise sa...

Jag kan verkligen rekommendera en trip dit! Vidare ska jag kolla upp ytterligare ett gäng lokala odlare för att jämföra utbudet. :)

Maria sa...

I love the photos! And love the freshness and the colours of that dish - beautiful!

Matarkivet sa...

Vilken lyx! Här i London önskar jag att det fanns något självplock nära tillhands, men har inte hittat något.

month day year sa...

Oh, vet att jag varit på Bärby som barn och plockat (kanske jordgubbar?). Skoj med så mycket fräsha grönsaker och det i ångkokaren ser riktigt gott ut, måste testa snart!

Ann-Louise sa...

@ Maria: Thanks! It's seldom I have the chance to eat such fresh veggies and it was delicious.

@ Matarkivet: Jag har det halvtaskiga sommarvädret att tacka för att jag kom iväg på självplocket. Jag ser redan fram emot nästa gång och till hösten ska jag definitivt plocka majskolvar där. :)

@ month day year: Vad kul att du har vart där! Jordgubbssäsongen var över när vi var där men nästa år så...

Tant Grön sa...

Åh, färsk broccoli! Vi brukar också åka ut till en gård utanför Piteå på självplock. De kommer dock öppna om några veckor, men den som väntar på något gott! :)

Ann-Louise sa...

@ Tant Grön: Färsk broccoli är verkligen väl värt väntan. Jag väntar otåligt på att majsen ska bli mogen.

Åsa sa...

I veckan bär det iväg just dit! Hoppas bara inte allt ruttnat bort i regnet eller för den delen redan är slut :S Är det värt mödan tro? Pengamässigt? Har ingen aning om det är billigare broccoli där än att köpa i affären.

Ann-Louise sa...

@ Åsa: Åk dit! Om jag minns rätt så kostade broccolin 5kr/st, kålrabbin 6kr/st, rödbetorna 15kr/kg. Med andra ord var det mycket prisvärt! För att komma dit var det bara att ta buss 37 från Hjalmar Brantingsplatsen. Tog mindre än 20 min därifrån.

Åsa sa...

:) Åh, så bra! Ringde telefonsvararen idag och de sa att där nu finns rödbetor, flera sorters kål, mangold, lök och en herrans massa olika bönor mm :) Vem vet, kanske får jag mersmak och åker fler gånger ;)

Kristiina sa...

Sjukt fina grönsaker och bilder!!!
Kan verkligen rek åka dit.