26 juni 2011

Mississippibollar med quinoasallad

I går när i princip hela stan hade stängt bestämde vi oss för en cykeltur ut till Orienthus i Gamlestan. Där löper hyllmeter efter hyllmeter fyllda med torkade bönor, oliver, torkad frukt, nötter och mycket mycket annat. Ett mecka för alla matnördar helt enkelt.
Bland annat köpte jag med mig hem en påse med stora saftiga sultanrussin och minizucchinis. På kvällen, när jag var på jakt efter ett recept för mina nyfunna skatter hittade jag en sallad av Maria Speck som såg spännande och god ut. Jag gjorde om receptet en smula och till salladen lagade jag mina mississippibollar – sötpotatisbollar med linser. Bollarna beskrivs enklast som ofriterade falafels, men är betydligt godare. Som jag tidigare nämnt så älskar jag sötpotatis och här kombineras denna fantastiska knöl tillsammans med röda linser, persilja, koriander och kryddblandningen za´taar. A match made in heaven!
Servera rätten med en stor klick turkisk yoghurt eller varför inte smula över lite fetaost. Vera gillar inte sötpotatis (varför?!) men åt av salladen med en massa yoghurt till. Om din bebis är under ett år uteslut saltet och de starka kryddorna från deras portion.

Mississippibollar
4 port.
1 medelstor sötpotatis, ugnsbakad alt. ångkokt
2 dl röda linser, avsköljda + 4 dl vatten
½ gul lök
1 msk olivolja
2 rejäla nävar färsk persilja alt. koriander eller både och, grovhackat
1 kryddmått paprikapulver
½ tsk torkad oregano
½ tsk za’atar
salt och nymalen svartpeppar

Tillaga sötpotatisen och låt den svalna. Koka upp vattnet och linser på hög värme under lock (rör inte runt i det!). Sänk värmen och låt det koka samman till en tjock smet, ca 12-15 min. Värm olivoljan i en liten kastrull och fräs löken tillsammans med kryddorna. Tillsätt peppar. När smeten har svalnat pressa ner sötpotatisen med hjälp av en potatispress. Blanda ner löken och oljan. Rör om ordentligt och smaka av med salt, peppar och de färska örterna. Om smeten är för lös bland i lite mjöl eller ströbröd. Rullar till bollar och strö över lite rostade sesamfrön och za´taar. Låt stå i kylen i minst 15 minuter innan servering så att de stelnar till en aning.

Quinoa med sultanrussin, dill och zucchini
4 port.
1 msk olivolja
en bunt salladslök, ca 6 st
¾ tsk salt
2,5 dl röd och vit quinoa, blandat
5 dl vatten
¾ dl sultanrussin
1 citron
2 medelstora zucchini, grovt rivna
4 msk rostade sesamfrön
4 msk färsk dill, grovhackat

Skölj av quinoan i hett vatten. Ta fram en stor kastrull. Stek löken tillsammans med en nypa salt på medelvärme i oljan tills löken blivit mjuk. Tillsätt quinoan och stek i ytterligare några minuter, tills den blir torr. Rör om ett par gånger under tiden. Tillsätt därefter vattnet och russinen och resterande salt. Koka upp allt och sänk därefter värmen. Täck med lock och låt quinoan puttra tills allt vatten är absorberat, ca 15 min.
Under tiden som quinoan kokar riv skalet från citronen och pressa ur 2 msk saft. När quinoan kokat klart rör ner zucchinin, citronsaft och skal, sesamfrön samt dillen. Rör om, smaka av och servera. Om du har fetaost hemma så smula gärna över lite på salladen.

8 kommentarer:

SARA sa...

HALLÅ iGEN.
Dom där bollarna verkar helt klart vara något i min smak. Har du något tips på vad man kan använda om man inte får tag på någon zaátar!? Misstänker att den kryddan är lite exotisk för lilla Alingsås..

Ann-Louise sa...

@ Sara: Helu! Inga problem om du inte hittar za'atar i Alingsås. Byt helt enkelt ut kryddblandningen mot en egengjord blandning av stark paprikapulver (eller varför inte chipotlepulver), rostade sesamfrön, oregano och timjan.

Egentligen ska za'atar även innehålla kryddan sumac som har en syrlig citronaktig smak så häll gärna i några droppar citronsaft i smeten.
Kram och Lycka till!

Katarina sa...

Hej! Hittade precis till din blogg och vilka härliga recept du har!

Matarkivet sa...

Hittade till dina fina blogg via Matrepubliken och det är jag himla tacksam för! Mississippibollarna låter som ngt för mig! :)

Alexandra - kärlek på tallrik sa...

åhåhå, jag ÄSLAR quinoa, den här varianten måste jag testa!!Och mississippibollarna låter himmelska <3

Smaljeansen! sa...

Vilka frestande foton! Jag måste bli en bättre fotograf.

Ann-Louise sa...

@ Hovkonditorn & Matarkivet: Välkomna! Vad kul att ni hittade hit och jag hoppas att ni hittar flera recept som väcker matlusten. :)

@ Alexandra: Quinoa är min bästis i köket, tätt följd av sötpotatisen. Jag ä-l-s-k-a-r dem båda två!

@ Smaljeansen: Jag jobbar hårt för att ni ska bli riktigt riktigt hungriga när ni besöker bloggen... ;)

Maria sa...

Håller med med om att quinoa är ett toppenbra livsmedel!
Detta såg ut som en riktigt delikat måltid :)