29 juni 2011

Espressochili med svarta bönor för stora och små

Värmen och sommaren är äntligen här! Och när hettan slår till väcks alltid mitt begär efter extra stark mat. Vad det beror på vet jag inte. Kanske mina långa varma barndomssomrar i Kalifornien eller så är det bara något fysiologiskt behov jag får. I vilket fall som helst blev jag väldigt sugen på den här espressochilin för ett par dagar sen. Chilin har en djup, mustig och kryddig smak som både har sötma och hetta. Om du äter den sent på kvällen så kom ihåg att den innehåller en hel del koffein så att varna gärna dina känsligare gäster.
Jag gjorde även en mildare bebisvariant till Vera. Först så var hon lite skeptisk till maten, vilket hon ibland kan vara till nya rätter. Men efter några tuggor började hon vänja sig vid de nya smakerna och fattade tycke. Bebisvarianten är lämplig från 8 månaders ålder.
Servera chilin tillsammans med råris eller en hög varma tortillas. Toppa den med exempelvis gräddfil eller varför inte guacamole samt färsk koriander.

6-8 port
3 msk olivolja
2 gula lökar
4 selleristjälkar, skurna i mindre bitar
2 msk vitlök, finhackat
2 burkar krossade tomater
1 - 2,5 dl nybryggd espresso alt. 2,5 – 5 dl nybryggt vanligt kaffe
1 msk chipotlepulver
1 msk paprikapulver
½ dl muscovadosocker
2 bitar kanel, ca 6 cm långa
500 g svarta bönor (rensade och blötlagda i minst 8h) alt. 3 burkar färdigkokta
flingsalt och nymalen svartpeppar

1. Värm oljan på medelvärme i en stor kastrull med ett tätt slutade lock. Häll ner löken och stek försiktigt tills den har blivit mjuk, ca 5 min. Rör om då och då. Tillsätt vitlöken och stek i ytterligare en minut.
2. (Om du ska göra en bebisvariant av chilin häll över en del av löken i en mindre kastrull. Därefter häller du i de övriga ingredienserna som ska vara med i ”Chili för små”). Rör ner tomater, espresso, moscovadosocker, kanel och bönor samt vatten så att allt täcks. (Om du använder färdigkokta bönor vänta med att tillsätta dem och skippa det extra vattnet.) Koka upp alltsamman och sänk därefter värmen så att vätska puttrar lugnt. Täck med lock och låt koka, rör om då och då tills bönorna börjar mjukna, 30-40 minuter. Tillsätt en rejäl nypa salt och peppar.
3. Fortsätt koka tills bönorna är helt mjuka vilket bör ta mellan 45 minuter och 1 ½ h. Smaka av med kryddor, salt och peppar. Chilin håller sig i kylen i upp till 3 dagar och går utmärkt att frysa in.

Chili san espresso för små

4-6 port
1,5 dl svarta bönor (rensade och blötlagda i minst 8h) alt. färdigkokta
1,5 dl krossade tomater
¼ gul lök
¼ skalat och rivet äpple
1 dl majs, frusen alt. färsk
en nypa paprikapulver
en nypa kanel

Till servering:
2 dl färdigkokt råris
gräddfil
färsk koriander, finhackad

För tillagning se ovan.

2 kommentarer:

Hanna sa...

Tack för kommentaren och samtycket! :) Ja, känner inte heller för att stoppa i mig saker som helt enkelt inte är mat!

Maria sa...

Lovely flavours! This dish sounds so tasty!