19 november 2012

Äntligen!


Hooray! Min efterlängtade nya kokbok har äntligen kommit. Sara Forte har länge drivit en av mina favoritbloggar Sprouted Kitchen. Nyligen kom hon ut med sin första kokbok The Sprouted Kitchen – a tastier take on whole foods. Hennes undertitel sammanfattar precis det jag vill uppnå med min matlagning. Ren, nyttig och välgörande mat som inte tummar på smaken.

Efter att ha dreglar över ett hav av recept valde jag att testa hennes Honey Mustard Broccoli Salad. Mina förväntningar var höga och helt ärligt så har jag aldrig ätit så god broccoli någonsin. Salladen var fenomenal! Boken kommer att vara min sängläsning flera nätter framöver och att sjunka ner med den i min mjuka säng är vardagslyx på hög nivå.

På bilderna ser ni en halv sats då jag inte hade mer broccoli hemma. Den enda ändringen jag gjorde med receptet var att byta ut färsk persilja mot torkad dragon. Anledningen var att jag inte hade någon persilja hemma och älskar kombinationen dijonsenap och dragon. Nästa gång ska jag minska mängden senap något då jag tyckte att den blev en aning för dominant. Du kan enkelt göra en barnvänlig variant i en liten skål bredvid genom att utesluta senap, vinäger och peppar. Med den här salladen i kylen är det enkelt att äta en bra lunch trots tidsbrist och akut hunger.

Honey Mustard Broccoli Salad
4-6 port.

500 g färsk broccoli (med stam)
½ cup (1,2 dl) rostade solrosfrön
1 syrligt äpple, urkärnat och tärnat
¾ cup (1,8 dl) färsk bladpersilja, fint hackat

Honey Dijon Dressing
3 msk dijonsenap
2 msk honung
2 msk extra virgin olivolja
2 msk rödvinsvinäger
rosa salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

Skär av broccolistammen och lägg den åt sidan. Skär broccolibuketterna i mindre buketter. Ångkoka eller koka dem ett kort ögonblick så att du precis blir av med råheten, ca en minut. Skölj i kallt vatten och låt dem svalna. Skala stammen och skär den i lång (ca 5 cm) tunna strimlor. Skaka kraftigt ihop dressingen i en burk med lock. I en stor skål blanda ihop broccolibuketter, den strimlade stammen, solrosfrön, äppelbitar, persilja och dressingen. Smaka av med salt och peppar.

Låt salladen vila i kylskåpet i minst en halvtimme före servering.



11 kommentarer:

Katarina sa...

Låter som en fin bok och salladsreceptet låter toppen!

I huvudet på Elvaelva sa...

Åh, jag som trodde det var DU som hade gjort en kokbok :-D Men, den kommer kanske snart! Tack för fint tips. /hils Sofija.

Matarkivet sa...

Så frisk och gott men ändå mättande - min typ av sallad! Tack för inspirationen :)

Kim sa...

Ey vad gott! Ser fram emot att få en liten kik på fler recept ur den boken!

Anonym sa...

Ser mumsigt ut! Kan man köpa boken i Sverige?

Sara sa...

Om det finns någon som läser den här bloggen som har funderat på att inte laga den här rätten..
Tänk om!!
Det här är det absolut godaste i broccoliväg som jag någonsin har smakat på.
Dessvärre hade jag verken solroskärnor eller färsk persilja hemma, men dragon och dijon är verkligen "a match made in heaven" och rostade pumpakärnor fungerade fint som substitut till solroskärnorna.
Tack för receptet Ann-Louise!!

Ann-Louise sa...

@ Hovkonditorn: Om du har plats för en till kokbok där hemma så köp den!

@ Sofija: Haha! Du är rolig du. Det hade vart otroligt kul att ge ut en kokbok men det dröjer nog ett tag... ;)

@ Matarkivet: Varsågod!

@ Kim: Det kommer fler recept, jag lovar. Jag funderar även på att bjuda er på salladen på vår nästa MBT. Du dyker väl upp på tis?!

@ I love fruktsallad: Jag köpte min via nätet hos Bokus. Köp den vetja!

@ Sara: Vad glad jag blir att du gillar salladen lika mycket som jag. Jag är redan inne på min andra sats och åt den till lunch idag i ett pitabröd tillsammans med falafelbollar, sallad, keso och turkisk yoghurt. Så gott!

tina sa...

Åh, jag vill bara stoppa in fingrarna i skärmen och plocka ur några rostade solroskärnor! :-D

Amy's piece of cake sa...

Verkar vara en toppenbok! Älskar dina foton vet du, de är så fina.

Åsa sa...

Har för mig jag kommenterade denna post på fb men minns inte helt klart. Om inte så gör jag det nu (inte konstigt att hjärnan kokar över av frustration rätt som det är då jag går och håller saker som detta i huvudet så länge...)
Du, liksom jag, gillar dragon och dijon och tänkte tipsa dig om dijonsenapen med just dragon i som finns i olivoljebutiken i Haga. Den är rätt dyr men så superdupergod. Helt enkelt värt att testa!

Ann-Louise sa...

@ Tina: Vad lustigt för det är precis så jag känner med de flesta av dina rätter...

@ Amy:Jag tror att du hade älskat boken och tack för de snälla orden. :)

@ Åsa: Dina dragon- & senapsbönor är to die for! Jag blir sugen på dem jämt. Tack för tipset och jag ska ta sväng förbi Haga imorrn.