5 november 2012

Chokobollar med rostade hasselnötter och hampafrön


Framöver kommer min lilla hjälpreda Vera att assistera mig oftare i köket. I Göteborgs kommun får man bara ha förskolebarn med hemmavarande syskon på förskolan 15 h/vecka. Jag är lite nervös inför hur jag kommer att hinna och orka med allt men hoppas på det bästa.

Jag började låta Vera hjälpa mig i köket tidigt, som en rolig aktivitet. När vi bakade ihop senast gjorde vi chokobollar med rostade hasselnötter och hampafrön. Både Vera och jag tyckte att bollarna blev supergoda och var tvungna att provsmaka smeten flera gånger för att säkerställa att den blev bra. Hampafröna bidrar med både crunch, protein och goda fetter. Lucumapulvret ger bollarna en len och mild sötma samt innehåller flera vitaminer och mineraler. Resultatet blir en söt energiboll som passar antingen som mellanmål eller efterrätt för både stora som små.

20 st

2 dl rostade hasselnötter
1 dl oskalade hampafrön
10 urkärnade medjooldadlar
1/2 dl ekologisk kakao
2 msk lucumapulver (kan bytas ut mot en eller två dadlar)
1/8 tsk finsalt

Gör så här:

Kör hasselnötter, hampafrön och salt i en blender eller matberedare tills du får en så slät massa som möjligt. Tillsätt dadlar, kakao och lucumapulver. Kör massan i ytterligare några minuter tills du får en väl ihopblandad massa. Forma till små bollar. Kan förvaras i kylen i upp till en vecka och är goda både direkt ur kylen eller rumstempererade.5 kommentarer:

Anonym sa...

Åh så härligt beroendeframkallande de där såg ut =)Jag måste bara fråga dig vad som skiljer medjooldadlar från "vanliga" dadlar? Jag har sett dessa dadlar i flera raw foodrecept men inte hittat varför de är bättre än andra.

Jag vill passa på att tala om att jag tipsade mina kollegor om din blogg nyligen då de var på jakt efter nyttigare bullar och jag visade dem receptet på dina dadelbullar du skrev om för ett tag sedan. Jag har inte hört om de provat dem än men båda (som jag tvivlar på kommenterar på någon blogg öht) tyckte att det verkade vara ett kanonrecept =) Så nu vet du, även om de inte skriver och berättar det för dig själva.

Ann-Louise sa...

@ Livsaptit: Tack för att du tipsade dina kollegor om mina bullar. :)

Medjooldadlar är större, saftigare och har en mer karamelliknande smak än "vanliga" dadlar. Konsistenser är väldigt krämig. Du kan dock ersätta dem men öka då mängden med ca 30% och lägg dem i blöt i lite vatten i minst 3 h innan. Vi åt upp alla bollarna på 2 dagar och det var jag som åt de flesta...

Jenny / Ekomamma i stan sa...

15 timmar var inte mycket, hoppas att det går bra hemma.

Tycker det låter så kul att låta de små vara med i köket, skulle nog göra det mer om vi inte hade ett superlitet kök (och gasugn vilket begränsar bakningen).

Lotte sa...

Liknande bollar brukade jag göra med min mamma dâ jag var liten :)

Sara sa...

Åh, vad glad jag blev att jag hittade ett recept från dig med oskalade hampafrön. Jag råkade beställa hem fel den här gången.. Jag har sett att man kan göra hampamjölk alternativt grodda fröerna också, men du kanske har fler tips på hur man kan använda sig av dem?!