15 september 2011

Uppiggande pumpasoppa med kokosmjölk

Jag älskar hösten. Färgerna, den friska luften och känslan av att saker är på gång! Att det dessutom är soppornas högsäsong gör ju inte saken sämre. Efter att Vera började förskolan för några veckor sen har jag lagat mycket mat kryddat med ingefära och chili, i ett försök att hålla förkylningarna borta. Då har denna soppa suttit fint med sitt starka och friska sting. Den innehåller inga mejeriprodukter och mättar superbt. Så ät en stor skål av soppan tillsammans med matmuffins, quesadillas eller nygräddat bröd och bege dig ut på en massa höstäventyr.

4 port.
1 pumpa, muscat eller butternut, ugnsrostad eller skala, urkärnad och skuren i mindre bitar
1 gul lök, finskuret
2 vitlöksklyftor, finhackat
1 burk Kungmarkatta kokosmjölk (eller en annan sort)
1 burk krossade tomater
2 tärningar grönsaksbuljong
ca 8 dl vatten
4 dl kokta kikärter
1 citron, rivet skal och juice
2 limeblad
¼ tsk chiliflakes
ca ½ dl riven färsk ingefära
färsk koriander
1 msk kokosolja alt. olivolja

(Om du har tid så ugnsrosta pumpan. Då ska du halvera den, skrapa ur kärnorna, gnid in snittsidan i olivolja och baka den på en bakplåt med bakplåtspapper i ca en timme på 200°. Snitt sidan ska vara vänd neråt. Gröp därefter ur köttet och rör ner det i soppan.)

Värm oljan i en stor kastrull och stek försiktigt löken på medelvärme tills den är genomskinlig. Tillsätt vitlöken och chiliflakes och stek i ytterligare en minut. Häll på tomater, kokosmjölk, vatten, buljong, ingefära, limeblad och eventuellt pumpan (om du inte ugnsrostar den). Låt ingredienserna småputtra i 20 minuter. Tillsätt pumpan (om du inte redan har gjort det) och kikärterna och låt allt bli varmt. Fiska upp limebladen. Tillsätt citronskalet och pressa ner citronjuicen. Mixa soppan slät med en stavmixer och smaka av med salt och chiliflakes. Späd ut med vatten om den blir för tjock. Toppa med färsk koriander och servera.

16 kommentarer:

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Låter fantastiskt gott, pumpasoppa är bland det bästa som hösten kommer med, och jag är väldigt förtjust i just hösten så det är ett högt betyg! Jag lagade också soppa idag, med många av just dessa ingredienser, de passar bra ihop! Ingen pumpa i min dock...

Charlotta sa...

Pumpa! Det är något jag använder alldeles för sällan i min matlagning. Ändring på det. Soppan låter alldeles underbart god!

Katarina sa...

Soppan ser otroligt god ut och kan tänka mig att den är mycket smakrik!

Plommonet sa...

Tur att en kan välja sina tillfällen att vara nydanande och prova nya recept och ha vett nog att njuta av de kvällarna med SVTPlay och riskakor med jordnötssmör. :)

Jag tycker brownien blev jättebra, men faktiskt lite för söt. Det kan vara för att jag bara gjorde en portion och lyckades räkna lite fel på måtten och hade för lite kakao i. Jag ska göra en re-make på den och blanda i lite kikärter för att försöka balansera det lite. Brownien behöver definitivt lite tid i kylen eller frysen för att få den där härligt sega konsistensen. Pröva, pröva! :)

Bondens Marknad imorgon? Jag har blivit en storkonsument av grönkål - nu när magen har vant sig vid det får jag inte nog! Prövade grönkålschips härom dagen och blev helt blown away! har du något bra recept på det att dela med dig av? :)

Ta hand om dig!

Matarkivet sa...

Pumpasoppa är riktigt gott, brukar också ha chili i min, men ska testa med ingefära i också.

Ann-Louise sa...

@ Plommonet: Vilken bra idé att blanda ner kikärter i browniessmeten. Har inte testat dem än utan gjorde chokladmousse igår som jag och min sambo smaskade i oss medan vi såg på TureBlood.
Självklart ska jag till Bondens Marknad idag! Behöver en ny spaghettisquash (det går åt mycket nu...). Jag har ett superenkelt recept på grönkålchips som kommer inom kort.

Ha en skön helg!

@ Matarkivet: Soppan är även god med en klick turkisk yoghurt eller keso till. Prova vetja!

karin - trattoria sa...

låter och ser alldeles fantastiskt god ut, vilka vackra färger!

MrsSunshine sa...

Vilken fin blogg du har! Snygga bilder och fräscha recept - me like. Lägger upp dig som favorit:-)
Tack för dina kommentarer hos mig,

hälsningar Christin

Millas Hälsoblogg sa...

Pumpa har jag inte använt någon gång ännu.Kanske ska våga prova

Kim sa...

Många goda smaker på en gång där - härligt! Även om jag inte är jätteförtjust i hösten så får jag erkänna att det här med soppor, där får hösten ett pluspoäng! ;)

tina sa...

Hurra för all orange mat här inne! Orange är hösten färg!

Hungrig 08:a sa...

Hur mycket/stor är en pumpa?
Räcker denna? http://blog.ljcfyi.com/blog/2007/oct2007/jenny_bigTim.jpg

På riktigt, hur mycket ska man ha?

Ann-Louise sa...

@ Karin: :)

@ Mrs. Sunshine: Vad roligt att du hittade hit och det värmer att du gillar bloggen. Välkommen åter!

@ Milla: Du måste prova! Både supergott och välgörande.

@ Kim: Soppor, höstfärgerna, klar luft. Hösten är ju regnig men wunderbar!

@ Tina: Då kanske vi ska utmana oss och göra lila till julens färg? ;)

@ Hungrig: De mindre pumporna brukar säljas hela eller halva, där av är det enklast att anpassa receptet genom att späda ut med vatten om det soppan blir för tjock med din pumpa. Men om du vill ha lite riktlinjer så räkna med att en medelstor muscat eller butternut brukar väga strax under ett kilo med skal och kärnor. Lycka till med soppkokandet!

Hungrig 08:a sa...

Tack för svaret, det ska bli skitgott!!!

Stacey sa...

http://www.kungmarkatta.se/default.asp?id=368

är detta din bild?? Jag prata knagglig svenska, men jag såg det och tänkte att du borde veta

Ann-Louise sa...

@ Stacey: Tack för påpekandet. Jag skriver och gör recept för Kung Markatta så att det stämmer att det är min bild och de får lov att låna den. :)