25 september 2011

Super smoothie med lucuma

Nyligen kom jag i kontakt med Erica Palmcrantzs produkter, då jag besökte Bra Mat Mässan. Erica jobbar med att sprida kunskap och inspiration om raw food och utöver hennes kokböcker säljer hon även en del så kallade superfoods. På ett charmant och energiskt vis lagade hon godsaker som åhörarna fick provsmaka. Allt var ljuvligt gott och jag kunde inte låta bli att köpa med mig en del spännande produkter. Bland annat köpte jag en påse lucuma pulver som kan användas för att söta smoothies eller gröt. Lucuma är en exotisk peruansk frukt som ska ha ett lågt sockerinnehåll och är rik på A-vitamin, niacin, järn, kalcium och fosfor. Smaken påminner om lönnsirap. Då hela familjen har dragits med förkylningar de senaste veckorna gjorde jag en vitaminspäckad smoothie som jag sötade med mitt nya pulver. Smoothies är ett enkelt sätt att få i sjuka småbarn och bebisar både vätska och näring. Resultatet blev en frisk och syrlig dryck och redan nästa dag kände vi oss bättre. Om du utesluter sötningsmedlet så går det bra att servera smoothien från 10 månaders ålder.
2 smoothies
½ avokado
1 banan
2 kiwis
1,5 dl frusna hallon
1 blad grönkål alt 1 dl kokta broccolibuketter
1 tsk lucama pulver (kan ersättas med lönnsirap, agave nektar, honung eller uteslutas)
2 nävar is
ca 3 dl vatten

Skär grönkålen i mindre bitar. Mixa alla ingredienser i en blender i någon minut eller två. Häll i två nävar is och mixa tills isen är krossad. Servera! Kan förvaras i kylen i upp till 2 dagar.

7 kommentarer:

Matarkivet sa...

Spännande med nya produkter! Och smoothiesen ser supergod ut!

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Du hittar alltid så spännande ingredienser, lucuma har jag aldrig hört talas om! Smaken påminner om lönnsirap? Hur har jag då kunnat missa den, jag som ÄLSKAR lönnsirap?? Toppenrecept <3

mumsfillibaba sa...

Smoothie gör vi ofta på helgen. Såå gott!! Men utan superpulver. Men låter spännande. Helt fantastiskt att du lyckats få med lite grönkål i....:)

Tea sa...

Ser gott ut!

Sv:
Det är tur att det finns fler än ens egna barn att handla till när man hittar något riktigt sött ;)

cecilia sa...

Lucuma (liksom faktiskt de flesta superfoods) klarar jag bara i små doser pga smaken, men Erika, hon är bäst i stora doser! energiknippe :)

Millas Hälsoblogg sa...

Lucuma har det någon smak?
Låter spännande

Ann-Louise sa...

@ Cecilia: Jag håller med om att man inte ska överdosera med Erikas pulver men i mindre doser är de fin fina.

@ Milla: Lucuma påminner om lönnsirap i smaken men är inte lika sött och lite torrare. Det är även väldigt krämigt så om man tar för mycket i kan ens smoothie eller puré bli sträv. Lagom är bäst helt enkelt. ;)