18 september 2011

Bröderna Grimms laxfilé för små

I lördags blev det fynd på loppis då vi hittade söta klossar med motiv ur Bröderna Grimms sagor. Vera är inne i en period där hon älskar att bygga med klossar (en blivande arkitekt...) samtidigt som hon tröttnar snabbt på sina leksaker. Klossarna blev en perfekt ny leksak att hålla henne sysselsatt med åtminstone ett tag. Medan hon lekte lagade jag en laxrätt som hon ofta åt som bebis. Då brukade jag mosa den med en gaffel tills jag fick en slät konsistens medan hon numera äter den omosad. För vuxnare smak är det bara att krydda lite extra och hälla på en skvätt soja eller fisksås.
2-3 bebisport.
½ dl quinoa
2 dl vatten
1 dl broccoli
60 gram lax
1 dl kokosmjölk
lite citronjuice
en nypa torkad rosmarin, stött i en mortel
½ tsk färsk riven ingefära
½ tsk färsk koriander, finhackad

1. Skölj av quinoan i hett vatten.
2. Koka quinoan i vattnet i 10 minuter.
3. Hacka broccolin, skär fisken i små tärningar och häll ner det i den halvkokta quinoan.
4. Tillsätt kryddor, citronjuice och häll på kokosmjölken.
5. Låt grytan puttra ihop tills quinoan är klar och broccolin blivit mjuk.
6. Mosa till önskad konsistens med en gaffel eller stavmixer.

9 kommentarer:

Mikaela de Ville sa...

Vad duktig din Vera verkar vara på att äta fisk. Jag har svårt att få min att göra detsamma. Hon brukade sluka allt, men sen i våras är hon extremt petig och vägrar att ens smaka på det mesta. Urtrist fas jag hoppas går över SNART!

Ann-Louise sa...

@ Mikaela: Vit fisk har Vera alltid gillat men lax tog det ett tag innan hon tyckte om. Den bästa metoden är nog att fortsätta erbjuda en råvara i olika former flera gånger, utan att truga och att själv glatt äta av det. Så småningom brukar nyfikenheten väckas. En annan bra metod är att låta ens barn vara med och laga maten och i det ögonblicket få provsmaka. Lycka till!

Jenny / Ekomamma i stan sa...

Åh vad toppen med en rätt med lax! Vi äter lax ganska ofta här hemma jag och maken och har funderat på vad vi skulle kunna göra för något till dottern.

Här hemma har både din italienska fiskpasta och din söta fiskgryta gått hem, så vi ser fram emot att testa det här receptet också.

Mikaela de Ville sa...

Tyvärr har vi hittills gått bet. Vår Vera har alltid varit med och lagat mat, men provsmaka vill hon sällan göra, även när det är något jag vet att hon gillar. Men det kanske vänder. Hon fattade grejen med att slicka kaksmetsbunken häromdagen och det verkar ha satt sig för nu vill hon baka varje dag! :o)
Tack för härliga recept!

Ann-Louise sa...

@ Jenny: Vad glädjande att höra att rätterna går hem. Yay! :) Hoppas ert barn även kommer att gilla laxen.

@ Mikaela: Min Vera går oxå igenom olika perioder där hon kan totalvägra både nya rätter eller gamla favoriter. Ibland får man helt enkelt acceptera att de små är mycket bestämda med vad de tänker mumsa i sig. Ni får baka mycket framöver istället. Vilket fint namn er dotter har förresten. :)

Helena sa...

Hur gammal tycker du bebisen borde vara för att äta det här? Funkar det bra att mixa quinoan?

Ann-Louise sa...

@ Helena: Du kan börja ge den här rätten från 6 månaders ålder. Lax har en ganska kraftig smak som vissa bebisar behöver en tid att vänja sig vid. Om din lilla kotte inte gillar lax går det utmärkt att ersätta den med en vit fisk, ex. torsk eller sej. Quinoa går bra att mixa med en stavmixer och om maten blir för tjock, späd bara ut den med mer kokosmjölk, bröstmjölk eller annan mjölk. Lycka till och berätta gärna hur det gick!

Helena sa...

Jag inser att jag uppdaterat dåligt. Bebisen i fråga har hunnit bli nio månader och gillar verkligen mat. Dina rätter är stående inslag på menyn, t.ex. den här, babus kokoscurry och söta fiskgrytan! Det var förresten aldrig något problem med lax alls, hon gillade det redan som sexmånaders. Tack för fins recept!

Linda sa...

Inspirerad av detta gjorde jag couscous/kolja/broccoli/kokosmjölk-puré, och min 6 månaders son visade intresse att äta mer. Det har hittills varit svårt att få honom intresserad för mat. Tack för att du delar med dig på denna toppenfina blogg!