14 juni 2011

Tre nyanser av lila

Svart ris är hett och vissa menar till och med att det är det nya råriset. I Kina har sädesslaget i flera århundraden gått under namnet ”det förbjudna riset” eftersom endast adeln hade tillgång till det. Som färdigkokt har riset en mörklila nyans som gör mig helt begeistrad. Smaken är söt och nötig och dessutom är riset sprängfyllt med antioxidanter. I dagens sallad har jag laborerat med att använda rabarber för att ge rätten lite syrlighet. Till salladen serverade jag borolettihummus och aubergineklämmor som en spin-off på det lila temat.

Borolettihummus med rostad vitlök

En stor sats

5 dl kokta borolettibönor
1 dl hackad slätbladig persilja
6 vitlöksklytor, skalade
saften från ½ citron
5 msk olivolja
2 msk tahini
3 tsk malen spiskummin
2 tsk korianderfrön, stötta i mortel
1/8 tsk chiliflakes
flingsalt och nymalen svartpeppar
vatten

Värm 3 msk olivolja i en liten kastrull. Stek försiktigt vitlöken tillsammans med kryddorna i oljan. Värm bönorna i micron i ca en minut eller i en kastrull. Mixa ihop samtliga ingredienser i en blender eller med en stavmixer. Tillsätt vatten tills du får en slät konsistens. Smaka av med salt och peppar. Om du använder hummusen i auberginklämmorna gör den ganska fast, annars faller klämmorna lätt sönder. Hummusen som blir över kan du blanda ut med extra vatten och olja för att få slätare konsistens.

Svart rissallad med rabarber och aubergineklämmor


4 pers
2,5 dl svart ris, tillagat enligt förpackning
1 dl rostade valnötter
1 dl fint hackad rabarber
12 st champinjoner
1/2 tsk torkad timjan
3 vitlöksklyftor, finhackad
12 st körsbärstomater
12 st kalamataoliver
4 nävar babyspenat
1 dl slätbladigpersilja, hackad
saften från ½ citron
olivolja att steka i

Aubergineklämmor

½ sats borolettihummus
1 aubergine
olivolja
nymalen svartpeppar
salt

Börja först och främst med att göra hummusen. Denna kan du med fördel göra dagen innan. Rosta därefter valnötterna i en torr stekpanna på medelvärme. Passa nötterna noga då det är lätt att bränna dem. Tillaga riset enligt förpackning. När det är klart häll över riset i en stor skål och låt svalna i minst 10 minuter.
Värm ugnen till 150°. Skiva auberginen på längden i ca 1 cm tjocka skivor. Skär dem ytterligare en gång i mindre delar som är ca 6 cm långa. Strö över salt och låt auberginen dra sig i 10 min. Skölj därefter av saltet och torka bitarna med hushållspapper. Montera dina klämmor med en stor klick hummus emellan 2 auberginebitar. Pensla med olivolja och peppra. Stek klämmorna i en vanlig stekpanna eller i en grillpanna i några minuter på varje sida. Lägg dem därefter på en plåt och grädda i ugnen i 15 min.
Nästa steg är att rensa och skära champinjonerna i klyftor. Jag brukar dela varje champinjon i 4 lika stora klyftor. Stek dem på medel värme i olivolja tillsammans med timjan, vitlök, salt och peppar. Efter att de har stekts i några minuter och de har fått fin färg häll över svampen i en mindre skål. Skär rabarbern smått och halvera tomaterna. Rör ihop grönsaker, nötter och oliver tillsammans med svartriset. Pressa över citronsaften. Riset och champinjonerna ska fortfarande vara ljumna när du blandar ihop allt. Servera salladen och klämmorna tillsammans med resten av borolettihummusen och red chili paste. Andra passande såser är en syrlig limesås, het ajvarrelish eller en rökig baba ganoush.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Mums! Det här måste jag testa hemma.
/Lisa

Maria sa...

Such a delicious dish! I'd love to give this a go!

Hanna sa...

det ser helt otroligt gott ut. tror bestämt att jag måste pröva svart ris någon gång snart!

karin - trattoria sa...

åh så gott!

Anonym sa...

Denna maträtt är inta bara vacker att titta på utan helt enkelt underbart god - den nötiga smaken av det svarta riset tillsammans med den syrliga smaken av rabarber - en genial kombination!

Remsan sa...

Gud så gott detta ser ut!

Ann-Louise sa...

@ Anonym: Testa rätten vetja!
@ Maria: Coming from you I take that as a huge compliment. :)
@ Hanna: Jag är helst såld på svartris just nu. Kärlek vik första ögonkastet!
@ Karin: Hoppas du blir nöjd med resultatet. :)
@ Anonym: Tack så mycket för de snälla orden och vad roligt att du uppskattade rätten.
@ Remsan: Receptet innehåller ett par olika steg men jag lovar att maten är värd mödan.
Bon apétit!

Ullis sa...

Det där ser väldigt väldigt gott ut.

Malin sa...

Sitter och planerar veckans mat, och det kommer nästan bara bli grejer från din blogg! Så himla många fina recept, det här ser helt amazing ut!!