21 juni 2011

Äppelblåbärspuré med broccoli för små

Fruktpuréer är ett utmärkt tillfälle att få i sin lille kompis extra grönsaker. Jag brukar alltid blanda i 1/3 ångkokta grönsaker till 2/3 frukt och Vera tycker att puréerna är hur söta och smaskiga som helst. Idag testade jag kombinationen blåbär, äpplen och broccoli som är en suverän puré att börja med redan vid 6 månaders ålder. Blåbär är sprängfyllda med antioxidanter, vitaminer och lutein som anses vara bra för synen. De kan dock göra din bebis lite trög i magen så var observant på detta och öva eventuellt upp bebisens tolerans. Jag använde mig av frusna ekologiska bär, men om du har tillgång till färska så använd det. Dubbla gärna satsen och frys in några extra portioner.
ca 8 port.
1 bukett ekologisk broccoli, avsköljd
5 ekologiska äpplen
1 pkt frysta blåbär alt. 3 dl färska

Skala broccolistjälken och skär buketten i mindre bitar som du ångkokar tills de är mjuka.. Skölj dem i kallt vatten. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i mindre bitar. Lägg i broccoli, äpplen och blåbären i en matberedare (jag använder en Kitchen Aid) och blanda tills allt är slätt. Om du istället använder dig av en mixer så ångkoka även äppelbitarna innan du mixar allt. Klart!

4 kommentarer:

Teresa sa...

Åh smart! Det ska testas :)

Ann-Louise sa...

@ Teresa: Vera är väldigt förtjust i kombinationen och äpplena tar ut det syrliga i blåbären på ett ypperligt sätt. Se bara upp för alla blåbärsfläckar och jag hoppas att din bebis kommer att tycka om maten!

Emilia sa...

Åhh, yum yum. Och inte bara yum för småttingar, jag hade säkert gillat det precis lika mycket :P

Ann-Louise sa...

@ Emilia: Hehe... det händer att jag äter upp minst lika mycket av purén som Vera. Perfekt mellanmål för varma sommardagar.