28 november 2013

Ägghalvor med senapsröra aka Deviled Eggs

Julen börjar närma sig med stormsteg. Första advent är på söndag och det kommer inte att dröja länge förrän det är dags att planera årets julbord. Nästa onsdag ska jag hålla min matlagningskurs Vegetarisk julmat, där vi kommer att få en riktigt god afton med mängder av färggranna och smakrika julrätter. Ett recept som jag har tagit fram specifikt för kursen är dessa ägghalvor med senapsröra. Deviled Eggs är ett vanligt inslag på buffébordet I USA och jag tänkte att de skulle passa perfekt på det svenska julbordet. Jag älskar senapssmaken i dem och parar gärna ihop dem med vegetariska köttbullar eller den här grönkåls- och quinoasalladen. Annars är de även goda att servera som en enkel lunch tillsammans med ett par avokadomackor.

12 ägghalvor
6 ekologiska ägg från frigående höns
4 msk creme fraiche
4 tsk dijonsenap
1 tsk hackad färsk dill + mer för garnering
flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:
Koka upp äggen i vatten och när vattnet börjar koka stäng av värmen. Låt katrullen stå kvar på plattan med lock. Låt äggen stå på eftervärmen i 10 minuter. Häll av vattnet och skölj äggen i kallt vatten. När äggen har svalnat helt skala och dela dem på mitten. Gröp försiktigt ur äggulan och lägg dem i en liten skål. Blanda ihop med creme fraiche, senap, salt, peppar och dill. Rör ihop allt med hjälp av en gaffel. Skeda upp fyllningen i ägghalvorna och garnera med färsk dill. Servera!

9 kommentarer:

Evelinas Ekologiska sa...

Oh, mums! :)

/Evelina - Evelinas Ekologiska
www.evelinasekologiska.se

Sara på Vardag.nu sa...

Så kokte jag också alltid mina ägg innan - genom ett bara koka upp och låta dem ligga kvar i det varma vattnet. Det funkar inte på spisen vi har nu, där plattorna svalnar så mycket snabbare. Men äggen ska vara hårdkokta, eller?

Ann-Louise sa...

@ Evelina: :)

@ Sara: Äggen ska vara hårdkokta, så att om du har en induktionsspis eller liknande så får du koka äggen på eget vis. ;)

Kim sa...

Jag är för alla nykomlingar på julbordet! Alla är välkomna! :)
Dessa verkar mums, senap hör ju till julen.
Lycka till med kursen, det kommer gå strålande bra tror jag.

Charlotta Ljungblad sa...

Älskar deviled eggs, brukar göra ett gäng och ha när resten av familjen festar på kött och fisk!

Ann-Louise sa...

@ Kim: Vi kommer att behöva göra mååång ägg på vårat julbord i år, då både jag, min bror och mannen älskar senap. Tack för lyckoönskningarna och himla synd att jag missar MBT samma kväll.

@ Charlotta: Från och med i år kommer dessa att bli ett stående inslag! Ha en grymt mysig MBT imorgon!

Amanda sa...

Har hört mycket gott om Deviled eggs, får nog ta och testa det snart :)

Beatatjata sa...

Låter ASGOTT!! Har hört talas om deviled eggs (i amerikanska filmer...) men inte fattat vad det är. Måste provas ju!

Unknown sa...

Enkelt, gott och fullt med vitaminer. :-)