10 november 2013

Mango Cashew Sunshine Bites

Min föräldraledighet är över. Tråkigt men sant. Resten av året och även nästa år kommer att innebära mycket jobb för min del, både matrelaterat och med arkitekturen. Då gäller det att planera matlagningen för att jag ska hinna laga energigivande rätter till både mig och familjen. Man kan aldrig fylla kylen med för många roliga snacks och de här knallgula mangobollarna är som en vänlig sommarkyss i höstmörkret. Friska, exotiska och syrliga i smaken. Receptet hittade jag hos Sarah B och med ett gäng av dessa i väska vet jag att jag kommer att klara alla hektiska dagar galant.

ca 20 st
100 g naturella cashewnötter
100 g torkad mango, osockrad
50 g riven kokos + kokos att rulla bollarna i
zest från 1 lime
1 vaniljstång
ca 2 tsk honung (alt. agavesirap)
en nypa finsalt
en nypa gurkmeja


Gör så här:
Blötlägg cashewnötterna i 4-8 timmar. Blötlägg mangon i 20-30 minuter. (De ska bli mjuka men inte mosiga.) Mixa ihop allt i en matberedare förutom honungen. Smaka av med honung och justera sötma efter tycke och smak. Med hjälp av dina händer forma smeten till små bollar. Rulla dem i kokos. Bollarna ska förvaras i kylen och de klara sig i upp till två veckor.

16 kommentarer:

Sara på Vardag.nu sa...

Jisses, det blir konstigt att komma tillbaka till jobbvardagen efter lång föräldraledighet, kan jag tro. Ett annat liv börjar!

Väl laddat med goda mellanmål och snacks :)

Paula sa...

Har du prövat att frysa in dessa bollar? Tänkte om de fungerar att ha i frysen :)

Citroncest - matblogg från Italien sa...

Så gott!! Cashewnötter är den bästa basen för nyttiga hälsobollar! :)

Medha sa...

Such a good idea to combine Mango and coconut! I am thrilled:)

Ann-Louise sa...

@ Sara: Första dagen var riktigt seg. Kroppen är helt ovan vid att sitta stilla i 8 t...

@ Paula: Jag har inte testat det men jag skulle gissa på att det går aldeles utmärkt!

@ Citroncest: Instämmer! Bollarna blir väldigt krämiga och får en fin naturlig sötma av cashewnötter.

@ Medha: Hope you like them as much as we did!

Anonym sa...

Hej!
tror du att man skulle kunna göra dessa bollar fast på skållad mandel istället för cashewnötter eller blir konsistensen väldigt annorlunda då?

/Frida

Ann-Louise sa...

@ Frida: Blötlägg helst mandlarna i 4-8 t innan du skållar dem så tror jag att det kommer att funka bra. Berätta gärna hur det gick!

Anonym sa...

Hej!
Du som lagar mycket mat och gör smoothies och blandar till olika godsaker.. Jag undrar om du använder köksassistent eller matberedare? Har du tips på bra maskin?
Hälsningar sialein

Ann-Louise sa...

@ Sialein: Jag använder en KitchenAid-blender, en mindre matberedare och stavmixer. Min blender älskar jag och använder mest. Matberedaren är nödvändig då jag gör segare smetar men mycket nötsmör och honung i. Den är även suverän att göra pajskal och hummus i. (Har pajat KitchenAiden ett par gånger då den inte gillar för sega saker). Stavmixern är oslagbar när det gäller att mixa soppor släta eller göra bebismat med. Satsa dock på en i metall. De gjorde i plast kan smälta så att bladet slutar fungerar. (har pajat ett gäng sådanna också...)

sialein sa...

Tack! :)

Anna sa...

Hej! Var hittade du torkad mango? Vanlig mataffär?

Annelie sa...

Mums! Jag hittade dock ingen osvavlad mango på butiken närmast (för visst vill man inte ha svaveld. i, eller har jag fått det om bakfoten) så det fick bli aprikos istället. Jag tyckte det var gott, sonen två år älskade det och maken var skeptisk. Nästa gång ska de dock inte stå i ögonhöjd i kylen utan lock.... sedan har jag testat morotssoppan. Mkt god. Jag hivade i lite röda linser förutom det som stod i receptet.
Så tack för goda recept!

Ann-Louise sa...

@ Sialein: :)

@ Anna: Det brukar finnas på ekologiska affärer eller bland Fair trade-produkterna.

@ Annelie: Jag kan tänka mig att de blir goda med torkade aprikoser och precis som du skriver så vill man ha osvavlad mango. Om jag hade ställt fram en låda utan lock i ögonhöjd så hade Vera slukat samtliga. Min man var också skeptisk till dem. ;)

Smart att ha i linser i morotssoppan. Ska testa det nästa vecka!

Fröken Råsmart sa...

Oj så fantastiskt goda de ser ut! De måste jag testa att laga. Jag har varit på raw food-kurs med Erica Palmcratz och blivit motiverad att baka ännu mer nyttigt.

Http://frokenrasmart.blogspot.com

Millas Hälsoblogg sa...

Ser riktigt goda ut sparar receptet:)

Unknown sa...

Är galen i mango och älskar dessa, MUMS!