8 december 2013

Sötpotatischili för små

Storkok. Det är vad som gäller numera när jag gör mat åt Allan. Därefter fylls frysen med mängder av portionsburkar. Eller muffinsplåtar fyllda med bebismat, vilket är ett knep som jag lärde mig av Ekomamman i stan. (Kolla in hennes fina blogg!)

Den här rätten är inspirerad av Smoky Black Bean and Sweet Potato Chili och kan lätt förvandlas till en vuxenvariant. Öka bara mängden kryddor, har i lite chipotle och salt samt skippa den extra rapsoljan. Jag brukar variera Allans mat med olika sorters gryn. Ibland rör jag ner quinoa, ibland blir det couscous och vissa dagar blir det som i den här grytan – hirs. Detta dundergryn innehåller fyra gånger så mycket järn som råris och är rikt på magnesium, zink, kalcium och kalium. Dessutom är det glutenfritt. Koka den här rätten i en järngryta så kommer den att bli en riktigt fin järnkälla till dina småkompisar. Rätten är lämplig att ge från 8 månaders ålder och använd helst ekologiska råvaror.

8-10 bebisportioner
tid: 30 min

2 dl hirs, okokt
1 burk krossade tomater
4 dl kokta svarta bönor
1 gul lök, finhackad
1 dl majs
100 g broccoli, skurna i mindre bitar
200 g sötpotatis, skalad och skuren i mindre bitar
½ äpple, skuren i mindre bitar
1 dl créme fraiche 34%
1 dl vatten
1/8 tsk kanel
1/8 tsk torkad oregano
2 msk kokosolja eller rapsolja att steka i
2 msk rapsolja


Gör så här:
Fräs löken på svag värme tills den är genomskinlig i en gryta. Tillsätt grönsaker, äpple, créme fraiche, vatten, tomater och kryddorna. Koka upp och sänk därefter värmen och låt grytan puttra på svag värme i 20 minuter. Under tiden som grytan puttra koka hirsen i en separat kastrull enligt förpackning. När grytan är klar rör ner bönor, och 2 msk rapsolja. Mixa grytan slät med en stavmixer eller i en matberedare. Blanda ihop den med hirsen. Späd eventuellt ut med mjölk om maten är för tjock. Toppa gärna med en extra klick créme fraiche och servera. Frys in övriga portioner.

2 kommentarer:

Sandras Matkrypin sa...

Åh, jag älskar dina barnmatsrecept! Jag samlar på mig allt trots att jag inte själv har barn för ibland kan man laga till systersonen och om inte annat är det bra att ha inspirationen den dagen jag själv får knodd :) Perfekt!

Ann-Louise sa...

@ Sandra: Tack! Hoppas att systersonen gillar maten. :)