22 december 2013

Vegetariska köttbullar

Här kommer ett sista recept innan julhelgen. Vad vore julen utan vegetariska köttbullar? Jag äter sällan produkter som ska efterlikna kött, men vid jul gör jag undantag. Jag kan varmt rekommendera att göra egna köttbullar istället för de färdiggjorda. Förutom att konsistensen blir bättre så kan du dessutom smaksätta bollarna efter eget tycke och smak. Jag valde kryddor som oregano, timjan, apelsinskal och sambal oelek. Men möjligheterna är oändliga och valet är ditt. God jul alla fina läsare!

20 st
300 g quornfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 tsk oregano
2 tsk sambal oelek
2 tsk apelsinskal
2 tsk paprikapulver
2 ägg
2 msk potatismjöl
2 msk kikärtsmjöl (kan ersättas med potatismjöl)
1 dl riven ost
salt & nymalen svartpeppar
olivolja och smör att steka i

Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn lätt tillsammans med salt och örterna. Smaksätt med sambal oelek, apelsinskal, paprikapulver och svartpeppar. Blanda ihop med quornfärs, ägg, potatismjöl, kikärtsmjöl och ost i en skål. Låt svälla i 10 minuter. Om smeten är för lös tillsätt mer kikärtsmjöl. Om den är för fast tillsätt en skvätt grädde eller mjölk. Forma till köttbullar och stek dem i rikligt med smör och olja på medelvärme. Stek bara några stycken i taget och rulla runt dem konstant i stekpannan så att de blir runda och fina. Servera!

5 kommentarer:

Charlotta Ljungblad sa...

God jul till dig med, kära vän! Hoppas allt är bra med dig och att vi ses lite oftare under 2014 :=) KRAM!

Karin sa...

Så runda och fina! Vi har fått för oss i vår familj att vi ska laga vegetariskt julbord iår. (trots att ingen är helvego egentligen) Så vi spenderar julafton framför spisen haha! Himla kul! Det här receptet känns ju givet! Tack för tipset =)

Moma sa...

God jul till dig med, hoppas ni får vara pigga och friska i år! Kram

Ann-Louise sa...

@ Charlotta: Vi tummar på att ses oftare 2014.
God grön jul!

@ Karin: Koolt! Jag har för många inbitna köttätare i min familj för att kunna ta bort fisk och kött från julbordet. De är dock alltid positiva och nyfikna på de vegetariska rätterna.

Bara man rullar köttbullarna mycket i stekpannan så ska de blir sfäriska.

@ Moma: God jul och tack för ett inspirerande och karibien-influerat åt!

Sara på Vardag.nu sa...

Efter att ha ätit ett traditionellt julbord ikväll kom vi fram till att ja, nästa år, då ska vi äta ett vegetariskt julbord. Det är dags nu :) God jul!