29 december 2013

Koko sabsi – ört- och bladgrönsakstrianglar

Hur många av er såg Historieätarnas julspecial? Inte så värst upplyftande. Istället för att ägna mer tid åt det svenska köket ska jag framöver göra en djupdykning i den flertusenåriga persiska matkulturen. Aromatisk, färggrann och vacker mat som av tradition innehåller mycket vegetariska och välgörande rätter. I bagaget har jag en ny kokbok Marias persiska bufféer (tack Christer!) och en enorm låda med delikatesser från mellanöstern (thanks Hampus!).

Till våren ska jag nämligen hålla en vegetarisk matlagningskurs med influenser från mellanöstern. Här finns det ofantligt mycket gott att bekanta sig med, må ni tro. Första receptet jag lagade ur den nya kokboken var Koko sabsi – ört- och bladgrönsakstrianglar. Omeletterätter som denna, där grönsaker och färska örter är huvudingredienser är väldigt vanligt i det persiska köket. Rätten slog alla mina förväntningar med hästlängder och hela familjen slukande triangel efter triangel. Till omeletten serverade jag guldgryta med brysselkål (rester från julbordet), en bön- och rödbetssallad, stekt halloumi, turkisk yoghurt och libabröd. Resterna fick vi slås över dagen efter. Man kan även steka små "pannkaksplättar" av smeten, vilka blir enklare att vända.

Recept hämtat ur Marias persiska bufféer.

Ört- och bladgrönsaktrianglar (koko sabsi)
8 trianglar

1 dl färsk spenat (eller 50 g djupfryst)
5 dl purjolök, finhackad
½ – 1 dl persilja, finhackad
1 mellanstor potatis
5 ekologisk ägg från frigående höns
2 msk grovt hackade valnötter, sötmandel eller cashewnötter
1 msk zereshk (persiska berberisbär, kan uteslutas)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm gurkmeja
100 g smör

Gör så här:
Hacka spenat, blanda med purjolök och persilja. Skala och riv potatisen, krama ur vätskan. Blanda alltsammans med ägg, nötter, zereshk, salt, svartpeppar och gurkmeja. Låt hälften av smöret blir ljusbrunt i en stor tjockbottnad stekpanna. Häll i smeten, sänk värmen och stek sakta tills kanterna stelnat och ytan inte är rinnig. Vänd upp tårtan på ett stort fat utan kanter eller på en plåt. Lägg resten av smöret i stekpannan och lägg i tårtan och låt den steka på andra sidan på svag värme. Dela den i 8 tårtbitar efter 5 minuter och stek ytterligare 10 – 15 minuter på svag värme.

1 kommentar:

Unknown sa...

Yummy in my tummy! Vilka smaker.