1 september 2013

Veras äppelsmulpaj med yoghurtvaniljsås

På Veras förskola växer det ett gäng fina äppelträd. Varje höst skördar de äpplena och bakar äppelpaj tillsammans med barnen. En himla fin tradition. I år fick jag förfrågan om att ta fram ett nyttigare recept på äppelpaj som de skulle kunna göra ihop. Att få in nyttigare sötsaker på förskolorna är något jag brinner för och jag kastade mig entusiastiskt över uppgiften. Efter att ha klurat ett tag bakade jag och Vera den här äppelpajen tillsammans.

Pajen får mycket naturlig sötma från kanel, vaniljpulver och kokosflingor. Utöver det har jag även sötat den med lite rårörsocker. Istället för vaniljsås eller glass serverade jag yoghurtvaniljsås till där du själv kan justera sötman. Resultatet blev en knaprig, söt och syrlig paj som vi snabbt slukade flera portioner var av. Resterna sparar vi till frukosten imorgon…

ca 8 port.
Pajtäcke:
3 dl havregryn
1 dl dinkelmjöl, gärna fullkorn
1 1/2 dl kokosflingor
0,75 dl naturella solroskärnor
2 msk rårörsocker
1 msk kanel
1 tsk vaniljpulver
1/4 tsk salt
4 msk kokosolja eller smör, rumstempererat
3 msk vatten

Fyllning:
6 äpplen, ca 800 g
1 msk rårörsocker
1 msk kanel
2 msk dinkelmjöl, gärna fullkorn
1 tsk vaniljpulver

Yoghurtvaniljsås
5 dl turkisk yoghurt
2 tsk vaniljpulver
lönnsirap alt. flytande honung efter tycke och smak

Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna till pajtäcket i en stor skål med hjälp av händerna. Ställ åt sidan. Värm ugnen till 180°. Skiva äpplena så tunt som möjligt. (Jag använde mig av en mandolin.) Ta fram en liten skål och blanda ihop socker, kanel, mjöl och vaniljpulver till fyllningen. Blanda ihop äppelskivor och de övriga ingredienserna till fyllningen. Fördela äppelbitarna i en pajform. Smula över pajtäcket och grädda i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter eller tills pajen har fått en gyllene färg och äppelbitarna är genomgräddade. Låt pajen svalna i minst 10 minuter före servering. Under tiden som pajen svalnar gör du yoghurtvaniljsåsen, genom att röra ihop yoghurt, vaniljpulver och lönnsirap eller honung. Smaka av och blanda i tillräckligt med sötningsmedel så att du tycker att det blir gott.

7 kommentarer:

Moma sa...

Du är så duktig, önskar att fler brann för barnens mat, kul att förskolan ber om tips på bra sötsaker! Där jag jobbar serveras det mycket skräp, ofta med orden "Men barnen gillar ju..."

mumsfillibaba sa...

Vad kul att få hjälpa förskolan! Och vilken frukost ni får!:)

Anonym sa...

Tack för receptet! Bakades idag hemma hos oss med mjölkfritt smör (allergisk son och hade ingen kokosolja) och kokossocker istället för råsocker. Mycket smaskigt tyckte alla i familjen!/Frida ps: vi vuxna åt pajen med vaniljkvarg - mums!

Ann-Louise sa...

@ Moma: Jag kämpar på och har haft turen att jag har fått stöd på bägge förskolor som Vera har gått på. Igår åt de äppelpajen på dagis och den gick hem! Framför allt så gillade personalen vaniljyoghurtsåsen som serverades till. :)

@ Sofie: Det blev bara några små smulor kvar när barnen åt av pajen på dagis. :)

@ Frida: Vad roligt att ni gillade receptet. Gott med vaniljkvarg till - måste testas!

Anonym sa...

Hej. Skall just prova denna paj. Undrar om du har tips på vart man kan köpa större förpackningar av vaniljpulver. Jag lagar många av fina recept och ecostores små burkar rar slut på en gång...

Anonym sa...

Dina (fina recept):) och tar slut skulle det stå.

Anonym sa...

Detta var så gott! Behövde anpassa lite så jag tog kardemumma istället för kanel och lika delar vetemjöl och rågmjöl istället för dinkel, och det blev också jättebra. Tack!