3 september 2013

Pumpapäronpuré för små

Eftersom Allan inte får industriellt tillverkad gröt eller välling har jag varit extra noggrann med att se till att hans kost innehåller järn. Pumpakärnor är en suverän källa till järn och numera slänger jag ofta ner en näve i hans fruktpuréer innan jag mixar dem släta. Dels för alla goda vitaminerna och mineralerna och dels för de fina fetterna. Du kan även mala ner pumpakärnor till pulver och tillsätta en tesked i gröten.

När Vera var liten gjorde jag en egen variant av en Ellas Kitchen. Det här receptet är en vidareutveckling av det och både Vera och Allan älskar den här purén. Servera den som sylt på morgongröten, som mellanmål eller efterrätt. Den är också god på pannkakor tillsammans med en klick keso. Purén kan ges från 6 månaders ålder.

6-8 port.
300 g ekologisk butternut squash, skalad och skuren i mindre bitar
500 g välmogna ekologiska päron, skurna i mindre bitar (behåll skalet)
1 1/2 dl ekologiska blåbär, frusna eller färska
1/2 dl ekologiska pumpakärnor

Gör så här:
Ångkoka butternut squashen till bitarna är mjuka. (Om dina päronbitar är hårda kan du ångkoka dem också.) Mixa samtliga ingredienser släta. Tillsätt eventuellt lite vatten för att få en bra konsistens. Purén går bra att frysa in eller förvara i kylen i upp till 4 dagar.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skulle vilja hitta något annat att mixa i än det plastglas som medföljde mixern. Gärna något rostfritt. Vad har du att mixa i?

Ann-Louise sa...

@ Anonym: För det mesta mixar jag mina puréer i min Kitchen Aid blender eller i en matberedare. (för tillfället är min mixerstav trasig...) Men du skulle kunna mixa i en djup skål, eller en glaskanna.

Moma sa...

Nä är jag säker lite för gammal, men annars hade du gärna fått bli min mamma med alla dina fina omhuldande recept!

Anonym sa...

Vilket bra tips med pumpakärnor. Ska börja ha för vana att mixa med i pureerna eller när lillebror börjar med gröt. (Vilket kanske borde bli ganska snart.)

Idag gjorde jag din banan-mango-morotspuré. Den var en favorit hos storasyster och gick hem även hos lillebror. Det enda problemet är att det inte är särskilt lätt (eller billigt) att hitta ekologisk mango.

Malin - Lite längre sa...

Pumpakärnor låter ju kanon. Ingen risk för allergi med frön som med nötter? Är lite nojig i mitt barnmatskokande fortfarande...

Unknown sa...

@ Moma: Jag kan bli din fadder och skicka matpaket. ;)

@ Ekomamma: Ekomango finns periodvis i min butik och då är priset helt ok. Men annars så får man byta ut det. Kul att dina kottar gillar purén. :)

@ Bluemalin: Solroskärnor och pumpakärnor brukar inte vara något problem. Men om du känner sig osäker så tala med din BVC först. Jag är själv fortfarande försiktig med nötterna till Allan då han har vart känslig mot ägg och råa äpplen.

Louise sa...

Vad gör jag för fel då puren blir lös (och också vattnig efter den varit fryst)? Ngt tips?

Tack för så inspirerande recept!

Ann-Louise sa...

@ Louise: Hmm… Ångkokade du ingredienserna eller kokade du dem i vatten? Om du kokade dem i vatten så skulle det kunna bero på det. Tillsätt en banan eller två när du gör purén så borde konsistensen bli krämigare. Lycka till!