10 september 2012
Rubinröda rödbetsbiffar med getostfyllning
Nyligen fick jag och ett gäng hungriga matbloggare möjligheten att provsmaka Fazer Culinary Teams tävlingsbidrag till Kockolympiaden. Det bjöds på fem rätter, allt från vilt till vegetariskt samt flera färggranna sallader. Fokus låg på svenska råvaror och bland annat så serverades det sagolikt goda rödbets- och mathavrebollar. Kontrasten mellan den knapriga friterade ytan och den lena getostfyllningen lämnade alla vid bordet suktande efter flera.
Redan på kvällen kände jag ett starkt sug efter fler bollar. Det var som om de ropade på mig. Då vandrade tankarna iväg till Pickis rödbetsbiffar som jag tidigare har lagat flera gånger och alltid med lyckat resultat. Tänk om jag kunde åstadkomma något liknande utifrån hennes recept?
Dagen efter började experimenterandet. Efter ett par försök landade jag med ett recept som uppfyllde mina kriterier. Jag är inte den som friterar mat så den biten skippade jag. Istället fokuserade jag på getostfyllningen och konsistensen. Chèvren ger biffarna sälta medan rotfrukterna skänker dem en mustig sötma. Konsistens blir saftig men faller inte sönder i stekpannan. För att ge dem lite knaper och tuggmotstånd blandade jag även i saltrostade solroskärnor. Du kan antingen servera dem som förrätt tillsammans med en enkel sallad eller som huvudrätt tillsammans med Pickis starka bulgur. Till biffarna serverade jag en chèvre- och rosmarinsås smaksatt med honung och saffran. Lycka till Fazerlaget!
Förrätt till 8 pers. eller huvudrätt till 4 pers.
2-3 rödbetor, ca 400g
2 morötter, ca 175g
1,25 dl torkade gröna linser
1 ekologiskt ägg
ett par msk mjöl
½ dl solroskärnor, saltade och rostade
50g chèvre
50g naturell färskost
Gör så här:
Koka linserna enligt förpackningen i osaltat vatten. Skala och riv rödbetor och morötter. Häll av linsvattnet. Mixa ihop linser, rotfrukter, ägg och mjöl till en ganska slät smet. Rör i solroskärnor och smaka av med salt och peppar. Mosa ihop chèvren och färskosten till en smet. Ta en stor klick rödbetssmet i handen och fyll den med en liten klick ostfyllning och forma till runda biffar ca 8 cm i diameter. Stek dem på medelvärme i olivolja på bägge sidor. Det är viktigt att få en bra stekyta på biffarna innan du försöker vända dem. Låt dem därefter vila i ugnen på 175° i 10 minuter. Servera tillsammans med chèvre- och rosmarinsåsen.
Chèvre- och rosmarinsås
50g chèvre
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk honung
en nypa saffran (kan uteslutas)
¼ tsk torkad rosmarin
¼ tsk flingsalt
nymalen svartpeppar
Gör så här:
Mortla ihop rosmarin, saffran och flingsalt. Blanda ihop med de övriga ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
Etiketter:
barnmat,
ekologiskt,
förrätt,
linser,
matutmaning,
middag,
tillbehör,
vegetariskt,
vuxenmat
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
13 kommentarer:
De här låter mycket goda och chèvre och rödbeta är ju en fin kombo!
Såg väldigt gott ut detta! Men jag undrar en sak... har du några bra tips på vad man kan använda istället för chevre då man inte tål mjölk? Och jag undrar även om du vet något bra alternativ till smör. Tex i bakning eller att steka vissa saker i då man är ute efter den där smöriga salta smaken.
Tack för en underbar blogg och källa till inspiration!
Vad gott det ser ut!, den har rätten ska jag laga : ) Vad vackert det var med solrosskotten. Ser verkligen aptitligt och fräscht ut, mat man mår bra av helt enkelt!
@ Hovkonditorn: Tack!
@ Lisa: Det var svåra frågor. Jag kommer inte på något på rak arm utan får hänvisa dig till en bra veganblogg:
http://flickanokakorna.se
@ Katarina: Tack! Min strävan är att laga mat som gör alla sinnena glada. :)
Nomnomnom, rödbetsbiffar var ju alldeles för länge sen!
@ Tina: Jag har ett helt gäng i frysen som jag tänker livnära mig på när beben har kommit vilket känns betryggande.
Ser smarrigt ut! Vill laga detta men min sambo är allergisk mot linser och bönor m.m., har du något tips på vad man kan använda istället?
@ Linnea: Tillsätt ett extra ägg och extra mjöl så att smeten håller ihop bra. Låt den gärna stå och svälla en kvart innan du formar biffarna.
Om, då har jag ytterligare en allergifråga... jag är allergisk mot just linser (och ärter, men det är ju irrelevant i detta sammanhang... :) ). Om du skulle välja att byta ut linserna mot något i bönväg, vilken skulle det vara?
Tusen tack för en jättefin och inspirerande blogg!
var de i närheten av rödbetsbollarna vi mumsade på? för isåfall måste jag ju testa dessa!
hoppas allt är bra med dig och magen, nu har du verkligen inte långt kvar! (fast jag tycker bannemej det känns som att det blir längre och längre tid kvar ju närmare man kommer... precis som när man väntar på att få semester ungefär.)
Vad fina!
Tycker det alltid är lika svårt att veta när biffar är klara - oavsett det är grönsaker, kött eller fisk. Bra yte innebär ju inte alltid färdiga inuti.
Det slutar alltför ofta med att jag trasar sönder de med en gaffel. Finns det något trick? Som provstickan i brödet/kaddkakan.
Låter supergott! Jag undrar bara om man ska frysa dem ska man steka dem färdiga och sen frysa in?
Älskar dessa, gjorde dubbel sats senast. :-)
Skicka en kommentar