5 september 2012
Lakrits- & chokladbollar
Jag har alltid varit dålig på att äta mellanmål. När jag väl gör det märker jag att jag genast mår mycket bättre och slipper bli hangry innan dagens nästa måltid. Nu i mitt höggravida tillstånd har jag ibland nästan kunnat mörda någon när hungern slår till. Lösningen är att ha små mellanmål med mig vart jag än går. Dessa lakrits- och chokladbollar är en av mina favoriter. En tidigare ovanlig smakkombination som numera känns lika självklar som jordgubbar och rabarber. Bollarna fungerar även bra som muta om man har en liten treåring som inte vill hänga med hem från lekplatsen...
ca 16 st
2 dl mandelmjöl
12 mindre dadlar, urkärnade (7 Medjooldadlar)
3 tsk kakao
2 tsk lakritspulver
1 msk rapsolja
1 msk vatten
en nypa salt
Att rulla i:
kokosflingor eller rostade sesamfrön
Gör så här:
Kör allt i en blender eller matberedare tills du har fått en slät massa. Forma till små bollar och rulla i kokosflingor eller rostade sesamfrön. Bollarna kan förvaras i kylen i minst en vecka.
Etiketter:
efterrätt,
ekologiskt,
glutenfritt,
gravid,
mellanmål,
nötter,
söta saker,
tilltugg,
veganskt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
25 kommentarer:
När jag såg rubriken blev jag genast sugen :) Låter så gott!
snabb fraga - ar det bara att utesluta lakritspulvret om man inte gillar det eller behover man ta i ngt annat, vaniljpulver kanske?
@ Hovkonditorn: Det måste vara din finska rötter som spökar. ;)
@ Anonym: Jag hade bytt ut lakritspulvret mot 1 tsk kakao och 1 tsk vaniljpulver. Lycka till!
Åh vad gott det såg ut, men var hittar du lakritspulver? Jag har aldrig hittat det men då bor jag ju på en liten ort också. :)
Känner igen den där panikhungern, dock utan att någonsin ha varit gravid. :)
Finns det olika sorters lakritspulver? Jag har en påse som jag köpte i en ekohandel här i Stockholm en gång, men jag har inte lyckats få till ngt med det som smakar gott, det är så gräsigt på något sätt...
/ Helena
@ Tant Grön: Jag hittar det i min ekologiska affär men jag kan även tänka mig att det finns i hälsokostaffärer. Om du bor i en liten ort skulle jag tipsa dig att söka på nätet.
@ Matarkivet: Jag måste erkänna att jag kan bli riktigt vresig av hunger även när jag inte är gravid... ;)
@ Helena: Dem märken jag gillar är Kung Markattas lakritspulver och en ekologisk, italiensk variant jag hittade i min lokala ekoaffär - Liquorice Reglisse. Både dessa är gjorda på lakritsextrakt från lakritsrot och är med andra ord inte bara pulveriserad lakritsrot. Jag har även en påse mald lakritsrot från Kiviks lilla råa hemma som enbart är mald lakritsrot och den smakar också lite gräsigt.
Hungrig-monstret är annars ett välkänt begrepp hos oss, h*n hemsöker oss med jämna mellanrum och det enda som kan få iväg honom är MAT.
@ Moma: Då är det med andra ord inte bara oss monstret besöker. H*n verkar vara lika upptaget som tandtrollet som hinner smyga hem till alla varje morgon och varje kväll.
Vilka små godbitar. Just nu har jag liknande bollar i kylen gjorda på torkad frukt, kakao och cashewnötter. Men dessa ska jag testa någon gång. Är också dålig på mellis.
Kul att ses igår!
Det är nog sån mald lakritsrot jag har... Ska leta efter annat då! Tack! / Helena
Men vilken tillfällighet att det ligger en påse lakritspulver i skafferiet och ropar på mig!
Har precis gjort en halv sats av dessa fantastiska bollar, choklad och lakrits vilken kombo! Hade inga dadlar hemma så bytte ut mot lika många torkade aprikoser. Tack för detta recept, kommer nyttjas ofta framöver!
@ Sofie: Det är alltid lika roligt att se ditt glada ansikte. Cashewnötter + kakao är en given kombination. Måste prova!
@ Helena: Hoppas att en annan sort ger godare resultat. Dem två jag nämnde är även toppen att göra lakritssås med.
@ Kim: Se där ja! Då är det bara att plocka fram mixern. :)
Letade efter granolabars och hamnade på din inspirerande blogg :) Jag undrar vad skillnaden är mellan medjooldadlar och "vanliga" (köpte ekologiska). /Sofia
Har sett liknande på flera bloggar och blir så sugen på att göra dadelbollar. Klassas detta som raw-food? :)
@ Elisabeth: Vad kul att höra att du gillade bollarna! Nästa gång ska jag också prova med torkade aprikoser. :D
@ Sofia: Välkommen hit! Medajooldadlar är betydligt större än övriga torkade dadlar som vanligtvis säljs i förpackningar. Konsistensen är krämigare och sötman har inslag av karamell. Tyvärr så är de betydligt dyrare än övriga dadelsorter och i det här receptet tycker jag att det funkar lika bra med de billigare varianterna.
@ Amy: För att framställa lakritspulver värmer man lakritsroten vilket innebär att dessa inte klassas som rawfood. Prova vetja!
Älskar ordet hangry! Det är är precis det tillstånd jag hamnar i varje eftermiddag jag glömt ta med mig mellanmål till jobbet. Älskar choklad- och lakritskombinationen så jag lär testa ditt recept mycket snart.
Vill också tacka för tipset om Vi Viets vårrullar. Åt dem härom veckan och de var mycket goda!
@ Helena: Hoppas bollarna hjälper dig hålla hungermonstret borta. Vi försökte beställa hämtmat från Vi viet ikväll men fick besked att det skulle dröja en timme. Istället slängde jag ihop nått här hemma och försöker beställa mat igen senare i veckan. Jag är jättesugen på att testa deras vietnamesiska crêpes där jag tänkte byta ut kyckling & räkor mot tofu...
Det där såg farligt gott ut...
@ Sanna: De har en tendens att försvinna blixtsnabbt. ;)
Vill verkligen testa detta. Kan man ta havregryn istället för mandelmjöl?
Tack för en grym blogg!
/Emma
@Emma: Det borde funka. Mal gärna havregrynen till mjöl innan och öka mängden rapsolja med ca en msk. Det kan hända att du även behöver tillsatta extra vatten för att få bra konsistens. Lycka till!
Hej
Kan man använda oliv lr kokosolja ist?
@ Anonym: Olivolja tror jag inte blir bra medan kokosolja funkar utmärkt. :)
Skicka en kommentar