12 september 2012

Glutenfria brownies med kokosmjöl


Kokosmjöl är ett perfekt alternativ om du vill baka glutenfritt. Dessutom innehåller det mycket fibrer, goda fetter och lite kolhydrater. Mjölet suger upp betydligt mer vätska än vanligt mjöl och kan därför resultera i en smulig kaka. Detta motverkas med mindre mängd mjöl och några extra ägg i smeten.

Dessa saftiga brownies har en stark chokladsmak med knapriga bitar av valnötter i. Kokossmaken känner man inte av. Jag brukar äta mina antingen med en kopp svart java eller tillsammans med en klick grädde eller en kula vaniljglass. Om du är på ett riktigt chokladigt humör kan du även slänga ner en näve chokladbitar i smeten.

12 st
1 dl kokosmjöl
1,25 dl kakao
0,75 dl lönnsirap eller honung
0,75 dl rårörsocker
4 ekologiska ägg
100 g ekologiskt saltat smör
1 dl valnötter, grovt hackade
0,5 tsk vaniljpulver
1/8 tsk bordssalt

Gör så här:
Värm ugnen till 180°. Smält smöret i en kastrull. Vispa ner kakao och salt och låt svalna. Vispa äggen i en stor skål. Tillsätt lönnsirap, socker och vaniljpulver och vispa ihop allt. Vispa därefter ner kokosmjölet, se till att vispa bort alla klumpar. Rör ner kakaoblandningen och rör ihop till en jämn smet. Häll i valnötterna och blanda ihop allt. Klä en ugnssäker form (ca 20 x 20 cm) med bakplåtspapper. Häll över smeten och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Kontrollera med en provsticka att kakan är färdiggräddad. (Men se upp för att grädda kakan för länge, du vill inte att dina brownies blir torra.) Låt svalna helt innan du skär upp i bitar. Servera. Kan förvaras i kylen i flera dagar och går även bra att frysa in.



14 kommentarer:

Beata sa...

Gah, ser galet gott ut du!

clivia sa...

Mmm. Men vart köper du kokosmjöl?

Ann-Louise sa...

@ Beata: Vad sägs om att byta en brownie mot din crème brûlée? ;)

@ Cilvia: Du kan hitta det både i hälsokostaffärer, ekologiska butiker och välsorterade matbutiker. Numera ingår det även i Kung Markattas sortiment och jag kan varmt rekommendera deras produkt.

Kim sa...

Ojojojojoj... jag som har "eftermatensockersug". Får väl ta mig ett äpple :(

Anonym sa...

Oooh vad smarriga de ser ut!

Amy's piece of cake sa...

Ser riktigt gott ut det där!

Mat för en dam sa...

Ser och låter galet gott!!

Anonym sa...

ag ska genast ge det här receptet till min syster som köpte cocosmjöl till att laga plättar på, det blev inget bra :-)

Anonym sa...

HEJ
det ser smarrigt ut. hur gor jag om jag vill ha vanligt mjol istallet. mangd? Lycka till med nya beben!

Ann-Louise sa...

@ Kim: Men äpplen är ju naturens brownies eller hur?!

@ I love fruktsallad: :D

@ Amy: Tack tack!

@ Moma: Det är som sagt inte helt enkelt att jobba med kokosmjöl utan det enklaste är att utgå från väl beprövade recept och prova sig fram därifrån. Jag är själv nyfiken på att göra pannkakor med kokosmjöl men har inte vågat mig på det än. :)

@ Anonym: Det var en klurig fråga. Kokosmjöl agerar väldigt annorlunda än vanlig mjöl. Man brukar säga att om man vill ersätta vanligt mjöl med kokosmjöl så ska man minska mängden med 10-15%. Dessutom behöver man ha mer ägg i smeten än i vanlig fall. Jag skulle nog rekommendera dig ett annat recept än att göra om det här, annars är finns det risk för att kakan bli för "äggig".

Marte sa...

mandelmel er også fint! kokosmel kan bli litt tørt, synes jeg.

Anonym sa...

Kan man utesluta valnötterna helt vid nötallergi, eller bör man ersätta med något?

Unknown sa...

@ Marte: Om du byter ut kokosmjölen så tänk på att öka mängden med ca 15%. Kokosmjöl suger nämligen upp mycket mer vätska.

@ Anonym: Det går bra att utesluta helt men testa gärna att ha i saltrostade solroskärnor istället. Så gott!

Unknown sa...

Den blev lite torr, nästa gång tar jag ut den tidigare. :-)